Med Ymir-1 flyger Saab-tekniken i rymden

Saab i rymden, det är redan en tradition. Den 26 januari 1986 skickade en Ariane-raket från rymdstationen Kourou upp den svenskbyggda Vikingsatelliten ut i rymden. Saab Space, senare Saab Combitech, var huvudleverantör till satelliten som stod färdig 1985.

Ymir-1 följer också denna tradition. En satellit utrustad med Saab TransponderTech-teknik sköts upp i rymden den 11 november ombord på en SpaceX Falcon 9-raket. Det markerar förmodligen början på en ny era inom maritima kommunikationer.

Saab AIS-transponder för Ymir-1
Saab AIS-transponder för Ymir-1

Ymir-1 är förebudet om ny teknik

Ymir-1 är en testsatellit och en del av utvecklingen av nästa generations maritima automatiska identifieringssystem (AIS). Ett system som gör att fartyg kan kommunicera sin position, hastighet och kurs samt annan data. AIS är obligatoriskt för alla större fartyg och båtar i civil trafik. Saab TransponderTech är en ledande tillverkare av AIS-transpondrar och byggde den avancerade transpondern ombord på satelliten.

Det är folk i Sverige stolta över. Saab AB:s fokus ligger på innovation och att ligga i teknikens framkant. Genom att utnyttja rymddomänen kan vi stärka och förbättra befintliga produkter i vår portfölj. Uppskjutningen av satelliten är ett viktigt steg i vår satsning på rymden.

Det visar på förmågan att använda tillgänglig Saab-teknik för att skapa nya, unika rymdapplikationer tillsammans med våra partners, rapporterar Christian Hedelin, Chief Strategy Officer på Saab under raketuppskjutningen.

SpaceX raketuppskjutning med Ymir-1
SpaceX raketuppskjutning med Ymir-1

På grund av det ökande antalet fartyg till sjöss uppgraderas AIS till en ny teknik som kallas VDES (VHF Data Exchange System). Med VDES ökar kommunikationskapaciteten avsevärt. Det finns möjlighet till säker tvåvägskommunikation via satelliter, vilket ger global täckning jämfört med dagens system som är begränsade till kustkommunikation.

På lång sikt är det nya navigations- och kommunikationssystemet VDES tänkt att koppla samman land, hav, luft och rymd genom att kombinera avancerade transpondrar med modern mjukvara och satelliter.

Den svenskbyggda Ymir-1-satelliten är ett forsknings- och utvecklingsverktyg. Det skapades i samarbete mellan Saab AB, AAC Clyde Space (Länk) och ORBCOMM (Länk) utvecklats inom AOS-konsortiet. Projektet kommer att pågå under hela 2024.

Med bilder från Saab AB

Man tänkte på “Med Ymir-1 flyger Saab-tekniken i rymden"

  • blank

    På något sätt skulle jag ändå vilja se ett samband mellan flyg- och bilindustrin. Jag tror att det skulle vara mer vettigt än med vissa nuvarande elfordon.

    För övrigt är det trevligt att knappar för nästa och tidigare artiklar är tillbaka. Speciellt om du inte har suttit vid datorn på några dagar är det bra att läsa!

    Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt