Fiat Ritmo Super var en italiensk Volkswagen

Du såg dem en gång i varje hörn, men idag har de försvunnit. Bilar som Fiat Ritmo Super fick ödet att vara för praktiska och genomtänkta. Dessa bilar kördes, användes och konsumerades, men de älskades inte. För det fanns fortfarande det låga priset och de generösa rabatterna, vilket inte precis stärkte uppskattningen.

Och det var något annat. Fiat Ritmo var generellt för pragmatisk för att ha en bild. De enorma plaststötfångarna fram och bak var skulden till detta. De formade utseendet och fick kritik redan från början. Att de kunde hantera parkeringsgupp utan att klaga och minimera de känsliga plåtytorna var en gåva.

Billivet kan vara så orättvist.

Fiat Ritmo Super (1982)
Fiat Ritmo Super (1982)

Fiat Ritmo Super – italienska Volkswagen

Fiat byggde Ritmo från 1978 till 88. Det var en vidareutveckling av den framgångsrika Fiat 128 (Länk), var förhållandet tekniskt, men inte optiskt. Italienarna tog nya, moderna synsätt på design. Den mörkgrå, omålade stötfångardetaljen var polariserande. Det traditionella kylargrillen hade försvunnit bakom sig eftersom designern Sergio Sartorelli drog upp plasten till mellan strålkastarna. Det var radikalt och otroligt pragmatiskt. Åtminstone – kåpan klarade extern kontakt i hastigheter upp till 6 km/h utan problem.

Denna design tilltalade inte massorna, men Fiat sålde ändå Ritmo i stort antal. Det fanns 1,7 miljoner tills produktionen stoppades. Priserna var attraktiva, Turin var till och med generös med utrustningen och ständiga modelluppdateringar höll italienska Volkswagen attraktiv.

Tre år efter debuten skedde en viktig modelluppdatering, med Ritmo Super placerade Fiat ytterligare en modell under den sportiga 105 hk Ritmo TC. Utrustningen var påkostad, med en annons från 1982 som tog en hel sida för att lista alla extramaterial. Egentligen fanns allt som skulle betalas extra för Wolfsburg-marknadskamraten ombord. Börjar med tonade rutor, velourklädsel, vindruta i laminerat glas, stora hjul med 14 tums omkrets och detaljer som ett upplyst tändningslås, allt var standard.

Fiat Ritmo Super hade även H4-strålkastare och en höj- och sänkbar ratt och var förmodligen pris-prestandavinnaren i Golf-klassen 1982.

Kompakt klass med fantastiska funktioner
Kompakt klass med fantastiska funktioner

Supergrejen från Fiat

Tillverkaren snålade inte med superlativ. Byrån skrev att supergrejen sätter nya standarder i kompaktklassen. Nya Fiat Ritmo Super är en del av Fiat-offensiven – men annonseringen var inte helt rättvis mot potentiella kunder.

Supergrejen var redan en utgående modell och inte riktigt ny. I bakgrunden var det stora ansiktslyftet som Fiat presenterade samma år redan klart. Den avstod från de okonventionella, stora panelerna fram och bak och gick tillbaka till ett konventionellt kylargrill och konventionellt designade stötfångare.

Nya Ritmo förlorade sitt unika utseende, blev kompatibel med masssmaker, och alla som fortfarande köpte den gamla modellen fick acceptera höga värdeförluster.

Den här supergrejen har oändliga funktioner!
Den här supergrejen har oändliga funktioner!

Den ursprungliga Ritmo är nu en ikon

Ritmo med de ikoniska stötfångarna stannade länge på vägarna. Dess produktion vid Cassino-fabriken (Länk) gjordes av robotar, Fiat var ledande inom produktionsteknik på den tiden och kvaliteten var mycket bättre än den allmänna opinionen om det.

Redan 30 år efter att produktionen avslutades kunde Ritmo från den första serien ses i Italien. Med blekta plastkjolar, nu ljusgrå och med sprickor fram och bak, solmärkt lack och helt enkelt oälskad.

Idag har Ritmo glömts bort och försvunnit. Det finns inte mer än ett dussin exempel med den ikoniska designen på de stora försäljningsportalerna i Europa. Men då till branta priser. Det som en gång var impopulärt efterfrågas nu i vissa kretsar.

4 tankar om “Fiat Ritmo Super var en italiensk Volkswagen"

 • blank

  Designen imponerade tidigt på mig... plötsligt var den borta!

  Svara
 • blank

  Ah, 105 TC. Min brors första westernbil. Så fort vi köpte den körde vi den från Tyskland till Sicilien. En oförglömlig resa. Och en oförglömlig bil. Svart med beige velour. Som Tom redan nämnde fanns det inget att tillägga till utrustningen vid den tiden. Fiat kunde göra fantastiska saker då. Har precis bläddrat lite i försäljningsportalerna. Stolta priser begärs för Ritmo. Saker och ting är ännu galnare med den ursprungliga pandan. Att döma av de nya priserna då finns det fortfarande mycket utrymme för förbättringar med våra Saabs.

  Svara
 • blank

  Det fanns också en het Abarth-version av detta! FIAT byggde en gång fantastiska bilar!

  Svara
 • blank

  Det hade jag helt glömt bort.
  Det är verkligen chic i den här blåa insidan och utsidan. Fram- och dörrhandtag är roliga. Det är trevligt att de återstående exemplaren tydligen har sina fans. Annars vore det synd.

  Tack för denna tillbakablick. Det är alltid kul att återupptäcka gamla lådor här. Det är synd att man sällan eller aldrig ser dem på gatan längre...

  I S 1990 stötte jag på en PV 444A med blinkers. Två äldre kvinnor tog sig ut med tomma shoppingkassar. Denna ursprungliga puckel har faktiskt hållit i minst 40 år i vardagen - i kärleksfullt ursprungligt ägande. Ett rörande möte.

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt