Citroën CX 25 GTI – inte bara en samtida arkitektbil

Det finns många klichéer som, om man tittar noga, är sanna. Det sägs att advokater och arkitekter brukade köra Saabs. Men i min hemstad körde man också Peugeot 504 Cabriolets, med ett klistermärke på baksidan som idag inte längre är kommunicerbart och som angav yrket på ett tvetydigt sätt.

Och självklart körde de Citroëns också. Citroën CX 25 GTI för att vara mer exakt. Den var vit och hade en subtil grå arkitektskrift på sidan, som passade sömlöst in i designen. Det fanns tillfällen då arkitekter reste i ovanliga fordon. Smakfullt, annorlunda, manifesterar yrkets fria anda.

Men de är borta sedan länge.

Citroën CX 25 GTI (1987)
Citroën CX 25 GTI (1987)

Den framgångsrika arkitekten från grannstaden kör BMW:s flaggskepp idag och visar hur bra affärerna går. BMW:n är stor, kritiker kan se den som prålig. Kanske speglar hans val av fordon hans byggnader, som, efter mainstream, är så stora, godtyckliga och kommersiella som möjligt.

En vit Citroën CX 25 GTI är däremot fortfarande ett konstverk på hjul. En arkitekts bil.

En CXA - inte en Citroën (officiell)
En CXA – inte en Citroën (officiell)

Men denna Citroën är officiellt inte en Citroën

Mina varningslampor lyser såklart alltid när en snygg CX GTI kommer till försäljning. Om färgen och funktionerna stämmer blir det särskilt svårt att säga nej. I vissa fall, mycket sällan, är det så att det inte är en Citroën som säljs. Men en CXA.

Den något konstigt klingande historien lyder så här. CX såldes aldrig officiellt i USA, men de fria själen och de kreativa på östkusten ville förstås inte missa det. Ett företag som heter CX Automotive, senare kallat CXA, tog hand om kunderna. CX konverterades till amerikanska specifikationer i Nederländerna och skickades över det stora vattnet.

Gillar du fälgarna? Originalen finns kvar!
Gillar du fälgarna? Originalen finns kvar!

Citroën ville inte acceptera detta och försökte förhindra och förbjuda exportverksamhet. Av denna anledning såldes CX endast i ett litet antal i USA som CXA, även om den magiska dubbla vinkeln behölls. Om du stöter på en i Nordamerika är det värt att ta en titt på baksidan. Där till höger kan du läsa inte Citroën, utan CXA.

Ett av dessa få importerade exempel tog sig till Bring A Trailer (Länk) hittades. Det är en Series 2 CX som ursprungligen registrerades i New York. Den målades om vit av sin nuvarande ägare, CX sägs ha varit blå från fabrik. Utöver den nya färgen europeiserades även utseendet så mycket som möjligt.

Endast positionsljusen visar fortfarande den amerikanska modellen. Om de togs bort skulle denna GTI vara ungefär densamma som min arkitektbil från minnet.

Serie 2 sittbrunn med enekrad ratt och kontrollsatellit
Serie 2 sittbrunn med enekrad ratt och kontrollsatellit

Hastighetsmätaren visar 55.000 88.514 miles (ca 1987 25 km), de är avlästa och ska vara original. Körsträckan är låg för en stor XNUMX CX, men det verkar rimligt. Interiören är välbevarad. Facken i mittkonsolen, en svag punkt i detta fordon, verkar fortfarande ha en tight passform. CX XNUMX GTI är välutrustad, luftkonditionering och taklucka finns och du saknar inte riktigt det saknade tillvalslädret.

Säljaren är en Citroën-veteran som uppger att han har kört allt från Traction Avant och uppåt som bär Citroën-märket. Man kan argumentera för evigt om fälgarna han gav detta konstverk på hjul. För tvivlare finns det fortfarande originalen, de är en del av försäljningen.

Termostatstyrd uppvärmning med luftkonditionering
Termostatstyrd uppvärmning med luftkonditionering

Citroën CX 25 GTI-receptet är lockande

Ja, du kunde givetvis ge efter för frestelsen och föra CX tillbaka till den gamla kontinenten som en återimport. Urvalet här är inte heller speciellt stort, om du letar efter speciella färger och funktioner behöver du oftast ha tålamod.

Vilka är fördelarna? Den stora fyrcylindriga med ett slagvolym på 2,5 liter och runt 138 hk är kul. Med mindre än 1,4 ton är CX lätt och i kombination med hydropneumatik hyllar den en körupplevelse som ligger i en odefinierbar zon mellan en jet och en flygande soffa.

GTI-stolar - extremt bekväma och lämpliga för långa resor
GTI-stolar – extremt bekväma och lämpliga för långa resor

Du behöver alltså inte alltid ha en turbomotor för att ta fart. CX 25 GTI-formeln ger också glada resultat, berikade med tidens avantgarde.

Om frågan nu dyker upp om man ska kasta sig ut i äventyret – eller inte, så kan ommålning stå i vägen. Huruvida det är tillräckligt bra för europeiska krav är fortfarande en öppen fråga. Det finns alltid en viss risk.

Med filmer från Bring A Trailer

5 tankar om “Citroën CX 25 GTI – inte bara en samtida arkitektbil"

 • blank

  Såg en äldre, original vit CX i somras. Stående och i utmärkt skick även inuti (röd klädsel)...

  En sällsynt tur. Mycket sällsyntare än en DS, av vilken jag alltid stöter på 3 till 5 varje år.
  Följaktligen sprang jag ofta från baksidan till framsidan och vice versa och runt den. Jag kunde inte få nog av det.
  Den hade fortfarande förkromade stötfångare, ytterbackspeglar och dess tilläggsdelar, som en dam bär smycken, vilket passar henne oerhört bra och äntligen gör henne till en klassisk bil - men vilken veteranbil!
  En Grande Dame, futuristisk, avantgardistisk, fransk, divaliknande, tidigare typisk för stora Citroëns inklusive SM. Det måste vara en av dem för mig.

  Den här har ett helt annat uppträdande. Det är förvisso en smaksak och kan knappast diskuteras på ett meningsfullt sätt, det går inte att argumentera objektivt, men jag är för kär i den äldre av de två kvinnorna för att vara intresserad av denna yngre CX med tilläggsdelar i fordonets färg. Det finns helt enkelt inte längre lika mycket av den tidsanda som en gång frambringade dem.

  Jag känner likadant med vissa modeller från andra märken och sedan raka motsatsen med andra. För att stanna hos Saab hade 900 OG i slutet av produktionen blivit den mest formsydda av alla dess versioner. På 96:an blev dock tilläggsdelarna mer och mer skrymmande mot slutet.

  3
  1
  Svara
  • blank

   Jag slits alltid. Min enda CX hittills var en serie 2. Men jag tycker också att originalformen är väldigt attraktiv, också för att förstoringsglaset är en del av att fira Citroën. Om jag fick välja skulle det vara svårt.

   Svara
   • blank

    Åh ja, hastighetsmätaren har något!
    Han är riktig ångpunk, som redan modellerar analoga, optiska och mekaniska digitala displayer av idag, är långt före sin tid, är unik. Ett riktigt och mycket charmigt plus för älskare av historiska bilar.

    Svara
 • blank

  Bra, kära Tom!!! Som om det inte vore illa nog att regelbundet orsaka hjärtstopp med fantastiska Saabs, så börjar det nu med CX från USA.
  Men tack så mycket. Jag bara flöt glatt över en motorväg medan jag hämtade bilen. Det är skönt att fortfarande kunna drömma.

  Svara
 • blank

  En jättefin släde! Ett enormt fartyg med otrolig komfort. På The Grand Tour demonstrerade killarna detta genom att desarmera en bomb på en kullerstensgata på baksidan av en CX Break 😀
  Diravi, som alltid drar ratten till mittläget, är också väldigt snygg. Om ett däck spricker spelar det ingen roll. Eller låt oss säga: inte mycket. Bilen fortsätter rakt fram. Den högpresterande bromsen tar lite tid att vänja sig vid. Det är mycket giftigt och måste hanteras varsamt.

  Alltså: en bil med karaktär!

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt