Saab GlobalEye – en svensk exportframgång

Saabs GlobalEye-program håller på att bli en svensk exportframgång. Luftövervakningssystemet levererades först till Förenade Arabemiraten (VAR), som utnyttjade optionen för en tredjedel efter att ha mottagit de två första systemen.

Nu väntas Saab leverera ytterligare två system. Medan bekräftelse fortfarande väntar kommer GlobalEye nummer 4 att testas på Linköping Airfield innan den överlämnas till VAR nästa år. Plan nummer fem med luftövervakningssystemet är också planerat att lyfta på en modifieringsflygning under de närmaste veckorna, rapporterar Aviation International (Länk).

Saab GlobalEye lyfter från flygfältet i Linköping
Saab GlobalEye lyfter från flygfältet i Linköping

GlobalEye kan bli en exportframgång

Under sommaren beställde Flygvapnet även två GlobalEyes, med möjlighet till ytterligare två system. Även Danmark och Norge är intresserade och diskussioner pågår om GlobalEye. Frankrike har nu skickat personal till Sverige för att lära känna övervakningssystemet. Korea är också i dialog som en annan möjlig kund. Med ett modifierat system som kommer att innehålla lokalt värdeskapande.

Det finns också spekulationer om att Polen var mottagaren av de tidigare Erieye-maskinerna (Länk) VAR kan också byta till det ännu kraftfullare GlobalEye-systemet i framtiden.

Samtidigt förbättrar Saab AB ständigt GlobalEye-systemet. Aviation International vill veta att modifieringar av flygplanet som just nu testas i Linköping möjliggör 360° radartäckning. Denna ska kunna eftermonteras på de maskiner som redan är levererade.

Det är möjligt att byta till Global 6500

För att möta efterfrågan har Bombardiers Saab AB köpt två Global 6000 (Länk) och säkrade ett alternativ för ytterligare ett par maskiner. En av de införskaffade maskinerna har redan lämnats över till svenskarna. Hon väntas till Linköping i slutet av året. Bombardier utför för närvarande fortfarande kabinarbeten på denna Global 6000.

För potentiella nya kunder, den mer utvecklade Global 6500 (Länk) måste ändras. Eftersom Bombardier fasar ut 6000. På grund av den högre lastkapaciteten hos Rolls Royce Pearl 15-motorerna i 6500, skulle tillgängligheten öka jämfört med 6000, och att anpassa Saab-systemen till 6500 anses vara problemfritt.

Med bilder från Saab AB

5 tankar om “Saab GlobalEye – en svensk exportframgång"

  • blank

   Saab tjänar bra pengar, jag ser ingen motivation att konkurrera på en marknad som är mycket konkurrensutsatt. Till och med Polestar vinglar, utan Volvo och Geely bakom sig, skulle miljarderna i skulder vara ödesdigra.

   Svara
 • blank

  Saabs verksamhet är så otroligt mångsidig, det är ett fantastiskt företag. Men hur gör vi det klart för dessa herrar att de ska bygga bilar igen? Är det någon som har några idéer, ser någon en möjlighet?

  Svara
  • blank

   Det är fascinerande hur framgångsrikt Saab verkar genom att ockupera en mängd olika små nischer...

   Utträdet från biltillverkning firades till och med med ett klipp som delades här. Om klippet hade kommit lite senare, på 25-årsdagen av försäljningen, skulle det äntligen vara symboliskt för gruppens strategi.

   De har inte bara dragit sig tillbaka från fordonskonstruktion, utan även, med undantag för en (nisch)modell, från flygplanskonstruktion. Det tycks vara den nisch, eller snarare, en hel rad olika nischer skickligt upptagna som producenter, leverantörer, utvecklare eller tjänsteleverantörer, som är grunden för framgång, är karakteristiska för företagsstrategin och har länge haft en egen tradition inom Saab AB. .

   Det förefaller mig extremt osannolikt att det här företaget skulle kunna bli involverat i fordonskonstruktion igen eller ens licensiera sitt goda namn för det. De drar sig till och med för konkurrens inom flygplanskonstruktion, driver brandbekämpningsflygplan som de bara har leasat, förlitar sig på tredjepartsprodukter för GlobalEye och letar efter nischer som leverantörer inom civil luftfart, gör bra med denna strategi och gör vinst.

   Jag förväntar mig inte ens att Saab AB kommer att ha ett eget civilt flygplan i framtiden. Egna bilar eller till och med namnrättigheter för dem...

   Scania delades av 1995, alla återstående aktier i bildivisionen såldes till GM 2000 och 2005 lades Saab 340 ner utan efterträdare. Att koncentrera sig på nischen har varit Saab AB:s dogm och strategi i mer än ett kvartssekel och man kan tydligt känna att företag och PR utvecklat en viss stolthet och trotsigt placerat den i det offentliga rummet. Vi bör se, acceptera och minnas framgång. Och vi ska glömma bildivisionen, eller att Scania är lönsamt under ett annat paraply. Vi ska uppfatta Saab AB som ett företag som gör allt rätt hela tiden...

   Frågan kvarstår om hur länge du kan dra dig tillbaka till nischer genom att sälja och överföra teknik till Indien eller Korea utan att bli överflödig?

   Jag skulle inte satsa på Saab AB att det fortfarande kommer att glänsa om ett kvarts sekel utan avyttringar (det har redan sålt ut sitt silver). Detta kan också sluta väldigt snabbt. Nischerna är bara så stora och bara så långvariga som världen för länge sedan har blivit liten och snabb. Ingen nisch är säker eller permanent. Det är en reträtt, eller hur?
   Och de hamnar oftast med ryggen mot väggen.

   1
   2
   Svara
   • blank

    Och eftersom det bara handlar om nischer inom nischen – och det sker främst inom den militära sektorn – ser jag ingen anledning att fira SAAB AB som en stor gädda (som den gärna gör själv).

    Jag ser det också som ett slags tillbakadragande – senast när Korea och andra länder utvecklar och producerar liknande saker kommer det att vara över – den forna stöttepelaren i fordonstillverkningen skulle redan vid det här laget vara historia och sedan skulle senare SAAB AB vara komplett.

    Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt