Saab AT-802 Fireboss är redo för brandbekämpning

Sverige är ett stort, glesbefolkat men skogbevuxet land. Om det brinner i skogarna skickar Saab AB upp AT-802 Fireboss i luften. På Stockholm-Skavsta flygfält, nära Nyköping, står fyra Fireboss redo att användas dag och natt.

Saab har nu tecknat avtal för flygbrandbekämpning med Samhällsskyddsmyndigheten MSB (Länk) förlängs med ytterligare två år.

Saab flyger AT-802 Fireboss
Saab flyger AT-802 Fireboss

Saab AB driver för närvarande fyra brandsläckningsflygplan på uppdrag av MSB och det nya avtalet innebär att företaget kommer att fortsätta driftsättningen från 2024 till 2025. Saab och MSB har också tecknat ett avtal som tillåter myndigheten att förlänga tjänsten till 2027.

Detta inkluderar även alternativ för upp till sex extra flygplan.

Syftet är att stödja lokala räddningstjänster i hanteringen av skogsbränder. Delar av tjänsten ingår i EU:s gemensamma brandsläckningsföreskrifter och kan beställas av EU för att stödja medlemsländerna. Flygplanen är i beredskap 24 timmar om dygnet för att vara i drift inom 180 minuter. Vid behov kan de även sättas in på andra platser eller förses med kortare beredskapstider.

Saab driver den legendariska AT-802 Fireboss

Den Saab-manövrerade AT-802 Fireboss drivs av Air Tractor (Länk) tillverkad i USA. De legendariska brandbekämpningsflygplanen används över hela världen och är idealiska för att bekämpa bränder. Fireboss behöver bara en 300 meter lång landningsbana för att lyfta och kan lagra 5 3.000 liter vatten för brandbekämpning på mindre än XNUMX minuter.

Som ett land- och vattenbaserat släcksystem kan det användas i nästan alla miljöer och fungerar i stort sett oberoende av befintlig infrastruktur.

Jag är stolt över att Saab kan fortsätta tillhandahålla brandbekämpningskapacitet till Sverige och EU. Detta understryker också vår förmåga att stödja det svenska samhället på den civila sidansa Lars Tossman, chef för Saabs Aeronautics-division, om kontraktsförlängningen.

Saab har drivit brandflygplanet AT-2020F Fire Boss sedan 802. Hon har genomfört mer än 60 uppdrag i samarbete med MSB och lokala räddningstjänster med utmärkta resultat.

Med bilder från Saab AB

4 tankar om “Saab AT-802 Fireboss är redo för brandbekämpning"

 • blank

  Jordbrukskemi från luften är ofta användbar, speciellt när det kommer till växtskydd!
  Men SAAB och Sverige fungerar redan som förebild för att tillhandahålla sådana civila försvarsanordningar. Det skulle vara ett verksamhetsområde där jag skulle vilja se tyska EU-medel användas. En flotta av kraftfulla brandbekämpningsflygplan som är utplacerade överallt där det brinner...bokstavligen! Bränderna i Grekland var så förödande i år eftersom de kraftfulla ryska brandflygplanen inte släpptes in i EU:s luftrum på grund av luftrumsembagot, som de brukar göra varje år.
  Så gärna en SAAB brandflygplansflotta för EU, ger positiva rubriker!

  Svara
 • blank

  Liten men imponerande. Förhållandet mellan tom och maximal startmassa (faktor 2,5) är mycket bra. A400M klarar bara 1,8. Men en AT är inte en Saab...
  Den kanske inte ens ägs av Saab, bara leasad?

  Det finns ingen riktig Saab-känsla. Amerikanska bönder arrenderar också dessa saker. Men det är trevligt när Saab AB producerar vatten istället för jordbrukskemikalier och engagerar sig i civilförsvaret.
  Gruppen är alltid upptagen. Antalet affärsområden är imponerande. Deras respektive storlek (ibland förvånansvärt liten) är ibland häpnadsväckande. Så många nischer är skickligt fyllda att man återigen undrar om det inte skulle vara mycket enklare och tydligare för företaget att bygga bilar 😉

  Svara
 • blank

  Intressant att veta. Tack

  Svara
 • blank

  För små måste de bygga större plan

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt