Det här var de ikoniska bilradioapparaterna från Blaupunkt

Den som är intresserad av fordonskultur kommer att få svårt att bortse från varumärket Blaupunkt. De ikoniska bilradioapparaterna finns i många klassiska fordon, tillverkaren från Hildesheim har varit världsledande inom teknik och design i årtionden.

Blaupunkt var en del av europeiska bilar, liksom radioapparaterna från Becker och Grundig. Alla som växte upp på 1970- och 80-talen minns det. Blaupunkt gör det lättare att lyssna på musik och att köra bil mer avkopplande. Det var en stor ny sak. Autoreverseringsfunktionen!

Blaupunkt Düsseldorf med autoreverseringsfunktion
Blaupunkt Düsseldorf med autoreverseringsfunktion

Autoreverse – en av många Blaupunkt innovationer

Åh, man, kommer yngre läsare att säga. Vad är autoreverse igen? AI:n som automatiskt korrigerar texterna vet det inte heller - så det var länge sedan och glömt. 1980 annonserade Blaupunkt om den bekväma autoreverse-funktionen hos sina radioapparater, vilket gjorde det onödigt att vända en kassett för hand.

Tidigare, när bandet spelades, var man tvungen att byta till andra sidan manuellt. Eller, med billiga bandenheter, mata ut kassetten från öppningen, vänd på den, sätt tillbaka den och tryck på startknappen. Förfarandet var komplicerat och naturligtvis farligt eftersom det distraherade från trafiken. För att göra detta, dra över till höger för att vända bandet, ingen gjorde det då.

Blaupunkts rötter går tillbaka till 1924. Det började under namnet Ideal Radio, radio och senare tv-apparater blev big business. I slutet av 1945, när kriget var över, blev det en nystart i Hildesheim och från och med då haglade det av innovationer.

Blaupunkt bilradioreklam 1976
Blaupunkt bilradioreklam 1976

Världens första FM-radio

Den första FM-bilradion i världen hade naturligtvis den blå pricken, det var 1952, bara ett år senare skedde det första snabba stationsbytet och 1969 den första bilradion med stereomottagning. Återigen, över hela världen, förstås. Fyra år senare hände något otroligt viktigt. ARI-stationsidentifieringen – början på trafikradio. Varje radio hade då en ARI-knapp som förde stationer med aktuella trafikstockningsrapporter till bilen. Det fungerade strålande, ARI var obligatoriskt på vägen till semestern och när man fastnade i en bilkö nära Irschenberg kom beskedet.

Detta följdes av digitala frekvensdisplayer, reklam för autoreverse 1980, RDS 1988 och DAB och TMC 1997. Jag förskingrade nästan världens första produktionsfärdiga navigationssystem. Blaupunkt Travel Pilot introducerades 1989.

Egentligen borde ett sådant företag, som var en tysk ikon och nationellt arv, ha ett oändligt liv. Speciellt för att Blaupunkts produkter inte bara var tekniskt ledande utan även vad gäller kvalitet och design.

Du kunde direkt känna igen en Blaupunkt-radio på dess formspråk, den skulle inte ens ha behövt den blå pricken. Kvaliteten på designen motsvarade de stora namnen inom industridesign som Braun eller Apple.

Autoreverse advertising 1980
Autoreverse advertising 1980

Blaupunkt är historia och lever ändå

Bilradioapparaterna fick namn efter städer och ju viktigare staden var, desto bättre utrustad var enheten. Blaupunkt Paris slog Essen-modellen överlägset, vilket lätt skulle förklara hierarkin. Läsare från Essen kommer nu att vilja göra en invändning.

Tyvärr sålde moderbolaget Bosch 2008 företaget Hildesheim till en finansiell investerare. Det hände som det alltid gör. Robert Bosch-stiftelsens räkenskaper fylldes på, Blaupunkt blev sedan filéad, de finansiella investerarna slog till och 8 år senare stängde de sista anställda i Hildesheim dörrarna för alltid.

Men legender kan fortsätta att marknadsföras även efter deras död. Rättigheterna till den mytomspunna blå pricken tillhör ett företag i Luxemburg, som utfärdar licenser över hela världen. Ett polskt företag har sålt bilradioapparater och navigationssystem igen under det gamla namnet (Länk).

Detta har inte längre med Hildesheim-företaget att göra, varorna kommer från Asien, men det traditionella spelet med stadsnamn fortsätter, Frankfurt slår nu Freiburg, och designen bygger skickligt på gamla styrkor.

5 tankar om “Det här var de ikoniska bilradioapparaterna från Blaupunkt"

 • blank

  Då (cirka 1984) köpte jag en Blaupunkt Coburg till min Scirocco eftersom jag var tvungen att köra mycket långa sträckor. För otroliga 549 DM och såklart med autoreverse 😉
  Radion var bättre än bilen och följde med mig i min första 9000 CC. Där ersattes den av Blaupunkt Munich, jag tror den första vettiga CD-bilradion. Cd-skivorna fick fortfarande läggas i rejäla kassetter av metall och plast. Men de var också perfekt skyddade inuti. Ljudet var jättebra!
  München gick igenom tre 9000-tal till min CSE och ersattes slutligen av den ursprungliga Clarion-Nokia från SAAB efter att den hade belysningsfel som ingen ville reparera. Det fanns bara dumma talesätt, museiföremål,...
  Båda är kvar i källaren. Jag har inte hjärta att slänga dessa fantastiska enheter.

  Svara
 • blank

  Blaupunkt Frankfurt är "tyvärr fantastisk" för fordon från 80- och 90-talen.
  Jag installerade den i min Opel Bj.89. Tack vare USB och minneskort kan jag lyssna på min musik utan att släpa runt i en resväska full med CD-skivor. Fungerar även utmärkt med Bluetooth på telefonen.
  Jag kunde till och med konvertera min gamla elektriska teleskopantenn till DAB-mottagning tack vare en antenndelare, även den från Blaupunkt.

  Fronten passar så fantastiskt bra ihop med resten av utrustningen. Displayfärgen kan anpassas till resten av fordonsbelysningen och djupet på radion är behagligt kort 🙂 . Detta gjorde installationen mycket enklare eftersom jag även styr en effektförstärkare och andra högtalare. Äntligen finns det tillräckligt med utrymme för alla trassliga kablar.

  Svara
 • blank

  1950-talets pastisch

  Annonstexten är också "autoreverse". Det är lustigt hur en ny generation kärleksfullt hånar sina fäders texter, tidsandan och den traditionella förståelsen av roller.
  Annonsen från 1980 har en nutida kant och uppnår bedriften att vara en satir och en hyllning på samma gång. Helt klart läsvärd. Tack för att du delar med dig!

  Svara
  • blank

   PS
   Jag tycker också att det är anmärkningsvärt att Düsseldorf och dess design var värda en 1980-färgsannons 4. Jag var inte i branschen då, men enligt mig fanns det faktorer mellan en sida i 4c eller sv/v.

   Att visa lite färg på bilradion, bara små element, måste ha varit riktigt viktigt. De åtföljdes också av innovativa funktioner.
   Jag skulle vilja ha denna Düsseldorf 1980 i min klassiska bil från 1970. Tyvärr installerade en tidigare ägare ett ganska färgglatt något. Ett verkligt helgerån som retar mig varenda resa...

   Svara
 • blank

  Blaupunkt var (och är) underbar tysk design och kompromisslös teknik. Imorgon kan jag (förhoppningsvis) se och höra hur nuvarande Blaupunkt “Frankfurt” uppträder i en SAAB 9000 CD.

  Utvecklingen av enheterna sker för övrigt fortfarande i Tyskland, hos Evo-Sales GmbH i Hameln, som fortsätter att underhålla Blaupunkts "Car"-område. Den vänliga och informativa kundtjänsten finns också där.

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt