Citroën DS – bilreklam kan också vara humoristisk och enkel

1970 förbjöds jämförande reklam i Tyskland. Det skulle ta ytterligare 30 år innan det skulle tillåtas. Citroën-filialen i Köln hittade fortfarande ett enkelt sätt att humoristiskt referera till sina konkurrenter på marknaden. För generellt sett befann sig tillverkaren i en bekväm situation.

Citroën hade DS. Och det var makalöst.

Det var bilen för individualister och icke-konformister och även om den hade funnits på marknaden sedan 1955, fanns det inga bevis för att designen åldrades. Tvärtom. Det som först flöt futuristiskt över Europas gator 17 år tidigare hade inte förlorat sin dragningskraft 1972.

Citroën DS - humoristisk reklam följer
Citroën DS – humoristisk reklam följer

Fram till den första oljekrisen (Länk) det borde fortfarande vara ytterligare ett år bort, så konsumtionen spelade ingen större roll. Den aerodynamiska formen på DS tjänade marknadsföringen i Köln främst för att påpeka den framgångsrika designen, då kallad styling. Medan andra tillverkare följer modetrender är budskapet att varumärket Doppelwinkel har gjort sin hemläxa.

Barnteckning - som alla förstår

Ritningar används för att formulera en överdriven designjämförelse som är riktad mot välkända varumärken. Pontonformen, länge spridd av Mercedes, var redan 1972 ganska gamla nyheter. Cola Bottle-linjen introducerades i Europa av Ford och Opel, som allmänt misstänktes för att följa alla möjliga mode. Fastback tog sig an den framväxande trenden mot halvkombi, som Lancia (Länk), fiat (Länk) och Saab med 99:an (Länk) skulle följa.

Rallydesignen fokuserade på den meningslösa karaktären hos de framväxande rallyränderna och 1972 visste varje barn vad och vem som menades i alla teckningar.

Dessa var alla billiga modeflugor – kortlivade.

För hon var bortom mode. Sublimt och gudomligt, DS. Tidlös, en ikon som aldrig skulle förlora sin skönhet.

Teckningar symboliserar marknadens konkurrenter - 1970 förstod alla det
Teckningar symboliserar marknadens konkurrenter – 1970 förstod alla det

Citroën DS var ganska bra aerodynamiskt

Att det var ganska bra aerodynamiskt - Cd-värdet på 0,38 nämns inte i annonsen från Citroën Tyskland - spelade tydligen ingen roll då. Det som de franska ingenjörerna hade levererat var faktiskt långt före sin tid. Den exceptionella tyska bilen, NSU RO 80 (Länk) kunde komma ikapp DS först 1967, och det tog BMW fram till 1984 att köra om Citroënen med 5-serien.

1972 var DS redan i den andra fasen av sitt liv. Tillverkaren höll alltid serien uppdaterad med förändringar och förbättringar ID-modellerna hade blivit D Super och D Special, och DS 21 Pallas Injection var en av de första seriemodellerna som fick ett insprutningssystem istället för en förgasare. Den gudomliga DS skulle fortfarande finnas att köpa som ny bil fram till 1975, då den slutligen skulle ersättas av CX.

Den hade en liknande ikonisk form, men misslyckades illa när det gäller CW-värde. 0,40, vilket är sämre än DS eller GS, var ett fall som förblev oförklarligt.

15 tankar om “Citroën DS – bilreklam kan också vara humoristisk och enkel"

 • Ville man ha ett fordon med bättre aerodynamik räckte det att gå till hörnet med de dyrare fordonen i samma bilaffär och ta ett SM. Beroende på källan hade den en luftmotståndskoefficient på 0,32 eller 0,33.
  Men det var egentligen inte ett kriterium på den tiden.

  Svara
 • Bra reklam är enkelt och här är beviset! Några teckningar som alla förstår. Bra jobbat Citroën!

  Svara
 • Triumf för en idé. Bra påstående. 3 ord. Det är precis så det fungerar...

  Tack Tom för den aerodynamiska artikeln. Klassificeringen av DS är läckert skriven. Jag trodde inte att CX kunde ha betytt ett litet steg bakåt. Den ser också så vackert körsbärsstenad ut.

  Det är fantastiskt att DS bara kom med 1972-växlade växellådor 5. Ganska snabbt för en redan gammal dam. Hon var precis före sin tid. Triumf för en idé? Ja, påståendet är bra och passar Citroëns nuförtiden som en kolv i en cylinder.

  I lördags hade jag turen att se en DS igen. En Volvo P1800 ES på samma parkeringsplats...
  Jag lämnar informationen om hur många Saabs (andra än mina) jag såg den dagen.

  Svara
  • …….min 73 d special har 4 växlar, vilket är helt tillräckligt……..

   Svara
   • 1972 stod det i reklam 5 växlar. Då gäller de väl bara den tyska marknaden och officiellt importerade DS?

    Jag tror direkt att 4 räcker. Med tre bilar från 75 till 100 hk och årgång 1964 till 78 missade jag inte 5:e växeln. Växellådorna var lagom fint växlade och de tre singelförgasarna med 5, 1,8 och 2,0 liters cylindervolymer hade inte tillräckligt med kraft - speciellt inte tillräckligt med vridmoment - för ett längre utväxling (2,1:e växeln). En enkel förgasare på en naturligt aspirerad motor är ungefär motsatsen till en turbo.

    Jag har i dagsläget även en Volvo 164E från 1970 med överväxel. Om han hade "5. Gang” inte, jag skulle sakna honom. Den kan gå in från 55 km/h. Hastighetsnivån sjunker (det gör också förbrukningen) och ljudet är jättebra. Jag gillar låga varv, men den behöver en motor som klarar det – antingen cylindervolym eller turbo och annars behöver den inte nödvändigtvis ha en 5:e växel. Att Citroën deklarerade den som standard för DS på den tyska marknaden i denna annons redan 1972 är på något sätt coolt och fräckt - men senast med insprutningsmotorn och 185 km/h är det äntligen vettigt, eller hur 😉

    Svara
    • …..om det som sägs i reklam alltid är sant?
     Min urgamla Alfa har 5 växlar, det har varit så länge i Milano......

     Svara
     • I Italien var motorerna också annorlunda. Det fanns V8:or med bara 2 liter, samt kortslagsmotorer. Det är en annan värld med olika växellådor och olika hastigheter, olika vridmomentkurvor. Hon var åtminstone en gång...

      Det brukade vara något liknande olika filosofier inom bil- och motorkonstruktion. Tyvärr hittar du inget idag!

      Svara
    • Tja, jag letar efter växel nummer 9000 på 6...

     Men jag misstänker också att detta uttalande var för den tyska marknaden.

     Svara
     • Och jag letar fortfarande efter den sjätte som efterföljare till 9K (9-5). Åtminstone sedan han var rådjur...

      Det finns definitivt tillräckligt med vridmoment även vid låga varvtal. Senast vid 120 på lägenheten kan du byta upp ytterligare en nivå.

      Svara
      • Det intressanta är att det till och med finns en adapter för 9k för att uppgradera den till en 6-växlad växellåda. Jag har redan lekt med idén, men sedan avvisat den av kostnadsskäl.

       Svara
       • Det är verkligen intressant. Jag vet ingenting om det.

        Kanske värt en annan artikel?

        Svara
        • Jag skulle också vilja veta mer om det. Jag känner en väldigt hårt trimmad Saab 9000 i Slovakien som har 6-växlad växellåda från XWD installerad.

         Svara
 • …ordet styling användes redan av frisörer då……..

  Svara
 • Hm, jag bara undrar, använde de verkligen det engelska ordet styling 1970 och det för en fransk tillverkare?

  Svara
  • Styling var ett germaniserat ord redan på 70-talet. I Pinneberg fanns legendariska Styling Garage och reklambyrån Citroën var uppdaterad med formuleringen.Det är du för ung för att veta 😉

   Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt