Autobianchi A112 var bilen Saab skulle ha velat ha haft

Autobianchi är ett av de bilmärken som är nästan bortglömda idag. Slutet kommer genom sammanslagningen med Lancia inom Fiat-koncernen. Från 1977 försvann Autobianchi-etiketten först från exportmarknaderna, år senare även inom Italien.

Märkets sista modell är A112, och det är förmodligen också den mest framgångsrika. I Tyskland är Autobianchi så populärt att Saab Tyskland planerar att ta över distributionen 1975. Ingenting kommer att bli av övervägandena (Länk), medan A112 skulle ha passat ganska bra in i svenskarnas portfölj.

Eftersom Autobianchi bygger djärva, innovativa fordon och det lilla märket något som ett testlaboratorium i det stora Fiat-imperiet. Oavsett om det är framhjulsdrivet eller halvkombi får Autobianchi testa kundernas reaktioner först. För att inte skada varumärket Fiat med förhastade innovationer, som det officiellt sägs.

Naturligtvis finns det också en snygg Abarth-version av A112, men även basen erbjuder mycket körkul.

Autobianchi A112

Ja, jag vill läsa mer...

 


Detta inlägg är exklusivt för våra prenumeranter.

Är du prenumerant eller medlem i Aero X Club?

Logga För att läsa hela artikeln.


Har du inte en SaabBlog-prenumeration än?

Men du vill ha en daglig dos av Saab och vill läsa hela artikeln?

Vill du abonnent eller en medlem i Aero X Club och stödja SaabBlog-projektet!

Från €1,99 får du full tillgång till allt innehåll och kampanjer och blir medlem i Saab-världen.


 

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt