Hur den helautomatiska sätesvärmen kom in i Saaben

Saabs historia är späckad med fina avsnitt som handlar om innovationer. Om man tror på dem, uppfanns många saker av en slump, i förbigående. Den elektriska stolsvärmen i Saab 99, som är helautomatisk, är en av dem. Det var 1968 när det fanns behov av åtgärder i Sverige.

Stig Norlin, motorutvecklare på Saab, ska ha drabbats av de biverkningar som åldrandet av hanarten kan föra med sig. Prostatan ska ha orsakat honom problem, säger krönikan, och det var särskilt illa under de kalla vintermånaderna när bilstolarna var kylda en frostig morgon.

Saab sägs alltid ha varit mer än bara en biltillverkare. Saab har alltid varit familj. Och det tar du hand om. Ove Persson, även han designer på Saab och vän till Stig, övervägde ett botemedel. Han utvecklar en elektrisk stol åt sin vän.

Historisk bilreklam 1973 - Saab kunde inte vara säkrare
Historisk bilreklam 1973 - Saab kunde inte vara säkrare

Ja, jag vill läsa mer...

 


Detta inlägg är exklusivt för våra prenumeranter.

Är du prenumerant eller medlem i Aero X Club?

Logga För att läsa hela artikeln.


Har du inte en SaabBlog-prenumeration än?

Men du vill ha en daglig dos av Saab och vill läsa hela artikeln?

Vill du abonnent eller en medlem i Aero X Club och stödja SaabBlog-projektet!

Från €1,99 får du full tillgång till allt innehåll och kampanjer och blir medlem i Saab-världen.


 

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt