Lancia Thema 6V var den sista riktiga Mercedes-rivalen

Lancia hade sedan länge funnit en fristad under Fiatkoncernens paraply när lyxklassprojektet började tillsammans med Saab. Även under Fiats regi åtnjöt märket fortfarande större frihet, som dock gick förlorad mer och mer under de följande åren. Såg italienarna partnern Saab som en möjlig rival i det gemensamma projektet?

Antagligen inte. För om de 9000 av de svenska överklassnykomlingarna skulle bli framgångsrika var inte säkert. Lancia, å andra sidan, ansågs traditionellt vara mer italiensk Mercedes och nämndes i biltidningarna på samma tåg som folket från Stuttgart. Varumärket var fortfarande stadigt i sadeln och potentiella klättrare hade det svårt redan då.

Audi hade liksom Saab på väg mot toppen nått inledande framgångar men var ännu inte accepterad och kämpade hårt för att klättra på stegen.

Förutom den berömda turbomotorn, som i första hand var dedikerad till hemmamarknaden, erbjöd Lancia flaggskeppstemat 6V för export. Den sexcylindriga bör ytterligare cementera sin position i lyxklassen och konkurrera med Mercedes.

Hade han egenskaperna för det?

Lancia Thema 6V - adeln förpliktar
Lancia Thema 6V - adeln förpliktar

Ja, jag vill läsa mer...

 


Detta inlägg är exklusivt för våra prenumeranter.

Är du prenumerant eller medlem i Aero X Club?

Logga För att läsa hela artikeln.


Har du inte en SaabBlog-prenumeration än?

Men du vill ha en daglig dos av Saab och vill läsa hela artikeln?

Vill du abonnent eller en medlem i Aero X Club och stödja SaabBlog-projektet!

Från €1,99 får du full tillgång till allt innehåll och kampanjer och blir medlem i Saab-världen.


 

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt