Lancia Beta HPE - den italienska kombikupén (1977)

Ibland kan det vara lärorikt att ta en titt på Saabs historiska konkurrenter. Svenskarna hade Saab 99 CombiCoupe. Lancia hade också en. Men Lancia Beta HPE kunde inte kallas så, CombiCoupe-bokstäverna hade redan sin plats på C-stolpen i Saab.

Men Beta HPE (Högpresterande Estate) lät inte illa heller.

Kanske. För det anglosaxiska området. Men i Tyskland?

Italienarna, som skulle arbeta med Saab om och om igen, hade vissa problem med att förklara Beta HPE. Många år senare skulle Lancia förmodligen ha framstått som förfadern till alla livsstils- och sportdräkter, och anglicismer skulle ha accepterats och ordningen för dagen. Men 1977 var marknaden och språkkulturen inte riktigt så långt.

Medan Saab hade den catchy termen CombiCoupe, var Lancia tvungen att använda många ord för att beskriva vad Beta HPE faktiskt var. Innan vi kommer till det, ta en titt på Saab 99 Display, som, liksom Lancia-annonsen, är från oktober 1977. Det är här skillnaden blir uppenbar.

Lancia Beta HPE (1977) - kombi eller sportkombi?
Lancia Beta HPE (1977) - kombi eller sportkombi?

 

Ja, jag vill läsa mer...

 


Detta inlägg är exklusivt för våra prenumeranter.

Är du prenumerant eller medlem i Aero X Club?

Logga För att läsa hela artikeln.


Har du inte en SaabBlog-prenumeration än?

Men du vill ha en daglig dos av Saab och vill läsa hela artikeln?

Vill du abonnent eller en medlem i Aero X Club och stödja SaabBlog-projektet!

Från €1,99 får du full tillgång till allt innehåll och kampanjer och blir medlem i Saab-världen.


 

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt