Utmaning från ritbordet - Saab 9000 nyckelring

Alla våra projektidéer är inte lätta att genomföra. Ju djupare vi dyker in i Saabs historia, desto mer utmanande blir det. Idén att designa rätt nyckelbricka för varje Saab-serie är generellt tilltalande. Han stöter dock på oväntade hinder, som i vårt fall kommer från ritbordet.

Saab använde sitt eget typsnitt under senare år, bokstäverna på Saab 9-5 och 9-3 är en del av utvecklingen. Det blir spännande med de äldre modellerna. Saab 9000, Saab 900 – och allt som kom innan – det är öppna frågor. Kan ett vanligt typsnitt användas här också?

En titt på vårt tryckeri's teckensnittsbibliotek avslöjar problemet. Inget som skulle vara historiskt tillgängligt matchar det man använde i Trollhättan. Ju mer vi tar itu med det, blir det tydligt - dessa bokstäver skapades på den historiska ritbrädan.

Saab 9000 nyckelring
Saab 9000 nyckelring

Saab 9000 bokstäver - ritad på ritbordet

Det är fascinerande när man dissekerar bokstäverna på Saab 9000 eller 900 på datorn. De minsta avvikelserna blir synliga och det blir allt tydligare att ritningen gjordes för hand. En speciell utmaning är "S" från Saab, som har ett figurproblem. Det är mer volym i botten än på toppen, och den tredimensionella representationen av "S" i bokstäverna skapar ytterligare krav för tryck och gravering. Även nollorna i nummerserien är inte helt identiska, detta är faktiskt ritat och inte designat på datorn.

Problemet verkar inte vara helt nytt. Vi är inte de enda som kliar oss i huvudet om vad vi ska göra med bokstäverna, som förmodligen går tillbaka till 1970-talet. Även i Stallbacka, vid Saab Scania tid och efter inträde av GM du hade problemet.

Pragmatism - det var så Saab designade nyckelringen 1992
Pragmatism - så designade Saab nyckelbrickan 1992

Saab och pragmatism

Men svenskarna löste det i början av 1990-talet, när 9000 CS introducerades, ganska pragmatiskt. Du räddade dig själv vad vi står inför nu. De historiska nyckelbrickorna för den andra generationen Saab 9000 ignorerade helt vad kunderna såg i broschyrerna eller på baksidan av sin bil.

Prototyp - Implementering av Saab-bokstäverna
Prototyp - Implementering av Saab-bokstäverna

Den då nuvarande Saab-bokstäverna, som den kunde ses på taket av administrationsflygeln på Saabfabriken, fick räcka. Och istället för att oroa sig för 9000-bokstäverna, graverades 9000 CS i ett standardtypsnitt. En stor underlåtenhet ur marknadsföringssynpunkt, egentligen en dödssynd, men svensk pragmatisk.

Vi vill dock inte göra det så lätt för oss själva. Vi vill skildra det som kan ses baktill på varje Saab 9000 eller 900 på ett historiskt korrekt sätt. Och vi vill föra emblemens tredimensionalitet till nyckelringarna.

Saab 9000 nyckelbricka - framsida med bokstäver - baksida med flygplan
Saab 9000 Nyckelbricka - Främre formulering - Bakre Flygplan

Konsekvensen? Vi återskapar det historiska typsnittet, spenderar timmar vid datorn och producerar otaliga utkast. Faktum är att vi kunde ha haft det lättare, men i slutändan har vi en trogen återgivning av originalet. Som en konsekvens svär även gravören som formar Saab-nyckelringen med laser. De fina detaljerna får honom att svettas, eftersom han överför bokstäverna till ett område på 4 x 35 mm.

Men i slutändan belönar resultatet oss. Våra Saab 9000-nyckelringar ser förmodligen ut som de borde ha sett ut i 92 när CS hade premiär. Med lite mindre svensk pragmatism. Men med känsla för detaljer och varumärke.

Saab 9000-nyckelringarna finns nu i vår Aero X butik beställningsbar. De till Saab 900 är fortfarande i produktion och kommer snart.

15 tankar om “Utmaning från ritbordet - Saab 9000 nyckelring"

 • sådan uppmärksamhet på detaljer, fortsätt så!! Bättre än originalet och nuförtiden när kineser kopierar allt (dåligt).

 • Kärlek i varje detalj, väldigt vackert.
  ... nyckelbrickan till 900 kommer att vara lite lättare att designa, bara utelämna en nolla 😉

  • Äntligen kan hon skilja alla åt nu 6 × 2 Saab-nycklar.(haha skojar bara) ... men väldigt trevligt och väldigt skandinavisk perfekt för mig!

 • 22 november 1967

  Det kommer att intressera alla här. SAAB 99 har premiär i Stockholm. Ett charmigt foto av presentationen finns på Wikipedia i inlägget för den 99:e
  I mässdekorationen runt och ovanför 99:an hittar du den klassiska loggan/emblemet (med B18 och den gamla bokstäverna) i stora siffror, en design som ser ut att vara från art déco-tiden...
  99:an är också stor i många fall, men den är redan fet och tjock, nästan utsliten. Dessutom och lämpligt (men fortfarande liten, nästan blyg) finns den nya SAAB-bokstäverna redan flera gånger på presentationsmöblerna i bakgrunden. Så designen går faktiskt tillbaka till 1960-talet...

  Så ja, designen gjordes definitivt för hand på ritbordet. Men symmetri var en del av hantverket redan då. Tänk bara på urtavlor på armbandsur som tål vilket förstoringsglas som helst. Felfri design och tillverkning var inga problem för 100 år sedan.
  Alla "avvikelser" i denna bokstäver, jag antar att de alla var avsiktliga...
  Till exempel S. Den kommer närmare att förknippas med ett fordon just för att den är "tyngre" i botten. SAAB-bokstäverna indikerar en bil vars 4 sektioner är latenta. S är motorhuven (här spelas musiken nedan), de två A är passagerarutrymmet och det feta B är en stor bagageutrymme...

  Nej, jag är inte galen. Designers, när de är bra, tilltalar ofta det undermedvetna med sin design. Tanken bakom det ska inte vara grafisk, inte självklar och inte direkt förståelig för alla. Det handlar mycket mer om effektiviteten av nyanser under medveten medvetenhet.

  Och sist men inte minst, under den helt nya 99:an hittar du en matta och förvånansvärt stora och tydliga oljefläckar på den. Så var det då. Den avslöjande bilden på Wikipedia är i alla fall värd att titta närmare på.
  Ha kul med det alla.

  • PS
   Din trailer är fantastisk, ser väldigt stilig ut.

  • Kanske var det till och med den otrolige Sixten Sason som också hjälpte till med siffrorna. Tack för expertkommentarerna!

   • Ja, det är otroligt...

    Sixten Sason, Saab, Hasselblad, Husqvarna, Electrolux. Jag litar på att ett geni som Sason gör precis vad som helst.

    Det handlade i alla fall inte bara om optik. Några av hans design och idéer var också funktionellt effektiva, mer ingenjörskonst. Exempel Hasselblad. En stor av hans tid och guild ...

 • Stort tack till teamet!!
  Det fina med detta är att när arbetet väl är klart kan bloggen använda mallarna för framtida idéer och implementering utan att behöva börja om från början.
  Så, och nu måste jag beställa direkt, jag är nöjd.

 • Bara bra och ett "måste" för varje 9000 förare. Kudos för engagemanget.

 • Verkligen väldigt stilig...
  Tack för det

 • Stor eloge från mig! Hängen är värda ett kultmärke, trollen älskar dig!

  • Jag tror det. 🙂 Saab-trollen blir glada. När kommer nyckelringarna till Saab 900?

   • Om 3-4 veckor tror jag. Innan dess startar vi vårens kampanj. Vi har något speciellt för Saab Cabriolet-fraktionen!

    @alla Tack, jag blir glad om du gillar det!

    • Som cabriolet förare igen från 01.04. Jag ser fram emot cabrioletkampanjen fram till oktober.

 • De blev väldigt eleganta! Mina två CS är eftermonterade med det 😉

Kommentarer är stängda.