Trabant, Wartburg och Saab - början på Saab i Tyskland

Saab har sina rötter i flygplan. Och Saab var från början en tillverkare av småbilar. En Saab ska vara billig och robust. Även om det aldrig var en realitet med billig, var robustheten alltid där. Tillverkaren undvek Tyskland länge. Respektfullt, för konkurrensen var enorm.

Nederländerna, Österrike och Schweiz och till och med Frankrike – det var där svenskarna vågade gå till marknaderna. Men Förbundsrepubliken Tyskland? Bättre att inte. Ett reservdelslager för svenskar som reser igenom med Saab 92 i norr inrättades 1952, sedan ytterligare ett i söder. Länge var det allt man officiellt kunde se från Saab i Tyskland.

Det fanns faktiskt ganska många Saabs på de tyska vägarna tidigt. Intresset fanns och efterfrågan på brev från Tyskland nådde hela tiden exportavdelningen i Linköping. Även en del Saab kom in i Förbundsrepubliken - mest som privatimport.

Saab 93 - Saab reklamfoto
Saab 93 - Saab reklamfoto

Ja, jag vill läsa mer...

 


Detta inlägg är exklusivt för våra prenumeranter.

Är du prenumerant eller medlem i Aero X Club?

Logga För att läsa hela artikeln.


Har du inte en SaabBlog-prenumeration än?

Men du vill ha en daglig dos av Saab och vill läsa hela artikeln?

Vill du abonnent eller en medlem i Aero X Club och stödja SaabBlog-projektet!

Från €1,99 får du full tillgång till allt innehåll och kampanjer och blir medlem i Saab-världen.


 

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt