Vittnen till ett kultmärke - Saab tidkapsel årsmodell 2010 - 2008

Slutlig! Vår utflykt till det förflutna av kultmärket Saab slutar idag. Tills vidare, eftersom en vidare skrivning av idén inte är utesluten. Med årsmodellerna 2010, 2009 och 2008 går den sista delen av Saabs resa genom tiden online. Årens dokument krossade förhoppningar, omstarter och missade möjligheter.

2010 låg hoppet till Saab 9-5 NG och 9-4X. I allmänhet - grejen med X:et var riktigt stor. Där fanns också 9-3X och Saab drev mot livsstilen och mot den länge försummade SUV-bommen. 9-4X var inte märkets första SUV, eftersom det fanns 9-7X och de aldrig färdigställda tidigare 9-6X.

Men det var en slående skillnad. 9-4X var designad som en Saab från början, det var inget bedrägeri som sina två föregångare. Märkets första övertygande SUV, även om den byggdes i Mexiko och inte i Sverige.

Saab tidskapsel 2010
Saab tidskapsel 2010

Årsmodell 2010 - grusat hopp

Tyska Saab-fans kommer nu att stöna igen. Ja, dieselmotorn saknades och med det hade 9-4X inte blivit någon succé. Sanningen är att endast homeopatiska doser var avsedda för Tyskland och Europa. En SUV som bildbärare, eftersom större delen av produktionen skulle ha levererats till Nordamerika och framför allt till Folkrepubliken Kina. Dieseldriften spelade knappast någon roll där på den tiden.

De extremt sällsynta tyska Saab 2010-9X-broschyrerna finns i vissa versioner av 4 års modellårstidskapsel. Det faktum att 9-4X inte introducerades på marknaden är en del av det brustna hoppet.

Saab tidskapsel 2009
Saab tidskapsel 2009

Årsmodell 2009 – farväl till en långdistanslöpare

I vissa tidskapslar av årsmodell 2009 är broschyrer och prislistor för Saab 9-5 - Griffin Edition. Det är dags att ta farväl av en mångårig favorit, den gamla Saab 9-5, som fick hålla över 10 år i tre modellvarianter. Hans avgång var planerad mycket tidigare, men de tragiska händelserna kring varumärket tvingade honom att hålla ut.

Det var bra för 9-5, även om MK3-versionen, kallad kromglasögon, inte är den mest sammanhängande av alla versioner av denna serie. Jag måste erkänna att vi fuskade lite med 2009 års årsmodell. En prislista finns i tidskapseln med den tjocka broschyren om Griffin Edition. Det gäller egentligen årsmodell 2010, men vi ville inte skilja broschyr och prislistor som hör ihop.

Saab Turbo X i 2008 års tidskapsel
Saab Turbo X i 2008 års tidskapsel

Årsmodell 2008 – omstarten

Vårt sista modellår att lansera är 2008. Med de sällsynta Saab Turbo X-broschyrerna representerar det en nystart. Omställningen av varumärket, vars profil måste vässas, började med den särskilt sportiga Turbo X. Den nya Saab 9-5 generationen och 9-4X var redan på gång - om GM inte hade vacklat till följd av den ekonomiska kris skulle Saab ha tagit upp igen för att starta om.

Tidskapslarna, i olika versioner, finns i Aero X Club Store tillgängligt, begränsat och så långt lagret räcker. Våra tidskapslar kommer att sälja slut efter att rean är slut, men vi kanske går in i extra tid någon gång?

Även Saabs tidskapselboxar (tidskapsel) är slutsålda ända till sista exemplaret. Men det finns goda nyheter för alla som frågar. Vi kommer att ta fram fler tidskapslar och erbjuda dem som Saab presentförpackning i butiken. Och kanske, under loppet av en annan idé, kommer det en andra.

9 tankar om “Vittnen till ett kultmärke - Saab tidkapsel årsmodell 2010 - 2008"

 • blank

  Men det är irriterande - tittade direkt på e-postmeddelandet och hade inte längre 2010 års låda.

  Svara
  • blank

   Det dödar oss också. Vi trodde att det skulle dröja dagar innan tidskapslarna var borta. Alla sålda.

   Svara
   • blank

    Var glad, slå inte dig själv. Är inte det största beröm från samhället för den fantastiska handlingen att slita kapslarna ur dina händer...
    Om händerna fortfarande är på så är det bra 🙂

    Svara
   • blank

    Jag tror att det beror på att mejlaviseringen alltid kommer timmar efter artikeln (åtminstone är det så för mig, aviseringarna kanske går ut alfabetiskt?). Med varje artikel får jag alltid posten bara när det redan finns olika kommentarer under den - så andra prenumeranter har förmodligen fått ett meddelande tidigare (eller "proaktivt" letat efter en ny artikel själva).

    Det var så jag gjorde med tidskapslarna. Det var jättekul att den här kampanjen alltid annonserades till fredagseftermiddagar – så jag kunde säkra ett exemplar för 2012 och 2011 i god tid, timmar innan mejlet kom (och alla kopior var redan borta). Bara ett tips för framtiden.

    Svara
    • blank

     Nyhetsbrevsdatabasen växer och växer – för närvarande snabbare än någonsin. Beroende på ämnet kan det ta upp till 8 timmar innan alla e-postmeddelanden skickas.

     Svara
     • blank

      Precis, det tänkte jag också - tack för infon! Ha en bra helg! 🙂

      Svara
 • blank

  Men 9-7x är ett mycket trevligt etikettbedrägeri! 🙂

  Svara
  • blank

   Lustigt nog var 9-2X förmodligen den större (falsk märkning) - nästan omvänt till fordonsklassen, mindre hand lades på den inifrån och ut. Jag tycker fortfarande att båda "Saab" är charmiga på något sätt ...

   Du kan också tänka på dem som ett par. Det finns den sportiga småbilen för höga krav bredvid en bil för säker körning med stora och tunga släp på en gård. Är det inte precis den bredd på modellutbudet som Saab siktat på, men aldrig förverkligat med sina egna modeller?

   Kanske borde 9-2X och 9-7X ha marknadsförts mycket mer offensivt och globalt? Du kanske inte var skamlös nog?

   Då skulle du ha varit representerad med 4 modellserier (9-2, 3, 5 och 7) och i 4 fordonsklasser. Tyvärr har Saab aldrig presenterat sig som ett brett varumärke med ett visst sortiment, åtminstone på den tyska marknaden. Kanske hade det gjort varumärket bra?

   3
   1
   Svara
 • blank

  Jag skulle vilja ha Turbo X-katalogen, tack!

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt