När de ålderslösa blir gamla - 30 år av Citroën Xantia

Vissa fordon verkar ålderlösa. Man ser inte årtalen på dem. Visserligen har Citroën Xantia, ja den är kvinnlig, då bilar i Frankrike generellt är kvinnliga och inte manliga, blivit sällsynt på gatan. Men du skulle inte tro de 30 åren om du inte hade tittat på kalendern först.

Kalendrar är oförgängliga och den 3 mars 1993 presenterade Citroën Xantia för allmänheten i Genève. Den är så olik sin föregångare, boxy BX. Citroën kommer från designstudion Bertone och sägs ha levererat den grundläggande designen, den är tilltalande, men mer godtycklig än polariserande.

Citroën såg den som en reducerad upplaga av den stora XM, det är i alla fall så tillverkaren skriver till 30-årsjubileet. XM hade dock mer spets och karaktär än Xantia.

Xantia på innergården till en spansk villa, 1993 - pressbild för premiären
Xantia på innergården till en spansk villa, 1993 – pressbild för premiären

30 år med Citroën Xantia

För mig var Citroëns mellanklassbidrag alltid lite tråkigt. Det saknades något i designen för ögat att haka fast vid. Raderna var för tilltalande och godtyckliga. Detta fortsatte i interiören, där klädselns tidsanda vilda mönster gjorde resten, om inte läder hade beställts. Men det är min åsikt, många såg det annorlunda, och 1993 röstades Xantia fram till årets vackraste nya utgåva i Frankrike.

Designen förringade inte framgången för Xantia. Tvärtom, kanske publiken uppskattade henne för att hon var så väluppfostrad och diskret. Under den väluppfostrade designklänningen kunde hon ta poäng med sin teknik. HDI-dieselmotorerna var i världsklass, tysta, diskreta och framför allt snåla i förbrukning. En domän av Xantia, och när det gäller dieselkörningskultur kunde den visa sina konkurrenter från Tyskland en hel del.

Xantia Sport - Design av Nicolas Arvanitakis
Xantia Sport - designad av Nicolas Arvanitakis

Xantia satte också standarder med Hydraktiv II-fjädringen, utvecklingen av hydropneumatik. Hon var till och med före sin tid som Xantia Aktiv, AFS-systemet (aktiv chassistabilisering) var en banbrytande prestation. Det ska också ha varit pålitligt, en bekant körde sin Xantia mer än en halv miljon kilometer och lagade alla skavanker själv.

1,3 miljoner enheter - en framgång

Mellan 1993 och 2002 producerade Citroën mer än 1,3 miljoner exemplar, vilket visar att märket gjorde något rätt. Efter slutet av produktionen i Rennes var karriären för Xantia inte över. Den fortsatte internationellt, den tillverkades i Iran fram till 2010, och Xantia rullade också av löpande band i Kina. Totalt 1.326.259 XNUMX XNUMX exemplar samlades.

Citroën Xantia HDI Diesel - pressfoto 1999
Citroën Xantia HDI Diesel – pressfoto 1999

Märket firade de 30 år som du inte ser från Xantia, men som inkluderar den i den berömda kretsen av bilklassiker, den 4 mars i Citroën konservatorium i Paris. 56 Xantia var på plats, det är inte många om man kommer ihåg antalet stycken som nämnts ovan.

Kanske är det verkligen så att Xantia är svår att slå GS och BX, för att inte tala om CX, DS och XM. Det saknas fortfarande något för att ta den på allvar som en bilklassiker, men tiden får utvisa. Desto bättre att det har bildats en grupp entusiaster som redan tar emot fordon för framtiden.

Med bilder från Citroën Communication

5 tankar om “När de ålderslösa blir gamla - 30 år av Citroën Xantia"

 • blank

  Vem har vridit på klockan....
  Xantia var alltid den lågmälda Citroënen, inte lika utmärkande som sin föregångare BX, absolut inte lika avantgardistisk som den större XM (ja, jag vet...DEN). Väluppfostrad. Obestämbar. Jag älskade den, speciellt som kombi! Och det verkade alltid för mig att det var mer sparsamt än XM, som hade elektronikproblem, särskilt under de första åren; som kan stängas av senare.

  Dock: insidan av Xantia var riktigt tråkig i grått eller så befann du dig i vilda tygmönster som var för lekfulla, olämpliga. De skulle ha hört hemma i en "rolig" liten bil. En läderinredning var då obligatorisk.
  Den var inte bara tillgänglig med ett hydraktivt chassi, den vanliga hydropneumatiken fanns också fortfarande tillgänglig. Jag tror att jag hade föredragit den här.

  För mig hade Xantia varit en väldigt intressant bil när jag hade pengarna, men den fanns inte längre. Och då var ett begagnat köp uteslutet. Och nu är han 30.

  • blank

   … Är det sant, är det verkligen så sent?
   Passar bra med en fransk voiture. Jag är förvånad över hur många bilar som just nu håller på att bli veteranbilar som verkar så moderna för mig, både tekniskt och visuellt. Långsamt ser man fler H-nummerskyltar på stötfångare i plast (ofta redan i karossfärg) än på krom. Några år till och några klassiska bilträffar går knappt att skilja från någon parkeringsplats 😉

   • Ja, en bra trend om så vore fallet – klassiska bilträffar OCH parkeringar där man kan se faktisk hållbarhet i praktiken!

    • blank

     Jag har inte sett det så (positivt) än, men jag kan inte låta bli att le. Det är verkligen en varm och giltig tanke!

     må det vara så! Så vitt jag vet har medelåldern på registrerade fordon ökat med en tiondel varje år i flera år. Vi är kanske inte så mycket ett slängsamhälle som man allmänt antar? Hur faktiskt främjas och politiskt efterfrågas av att skrota bonusar och co? Kanske är vi medvetna och bemyndigade konsumenter? Kanske vägrar vi vissa premier och viss konsumtion?
     Det vore verkligen något....

     • blank

      Kanske tillhör bilarna som byggdes runt 2000-talet någon sorts gyllene generation. Inte för mycket elektronik och plast installerat, hållbart med omsorg. Nuvarande bilar är inte konstruerade för att hålla så länge.

Kommentarer är stängda.