Den eviga drömmen om en sportbil - Saab Sonett 4

Varje bilmärke har sina oavslutade hemligheter som aldrig har avslöjats. Hos Saab finns några av dem. Det finns ögonblicken på 1980 då idéer till ett helt nytt, revolutionerande koncept mognade i Trollhättan. Långt före tiderna, banbrytande, men kom till slut aldrig från ritbordet.

Eller efter 1990, med GM:s intåg och de möjligheter som följde, när en sportig 4x4 Saab rullade ut från designstudion. Ett annat tema som skulle spökas för alltid, till slutet, kallades sonetten. Den lilla Saab-sportbilen som, om jag ska vara ärlig, aldrig levde upp till förväntningarna. Men det cirkulerade envist i designers och lednings medvetande och ville inte försvinna.

Tre generationer av Saab Sonett realiserades, 1974 var slutet och det fanns planer för den fjärde generationen till 2011. Medan Sonett bara spelade rollen som en dröm under Spyker-perioden i konfidentiella presentationer, var det inte så långt runt 4 som en återfödelse -hämtade. Det fanns konkreta planer och Björn Envall kunde bidra med sina idéer.

Hur realistisk var Saab Sonett 4? Låt oss gå tillbaka till 1997, prata om tidigare försök och tidigare Volvochefers giftiga inflytande.

Saab Sonnet 4
Saab Sonnet 4 - design Björn Envall

Ja, jag vill läsa mer...

 


Detta inlägg är exklusivt för våra prenumeranter.

Är du prenumerant eller medlem i Aero X Club?

Logga För att läsa hela artikeln.


Har du inte en SaabBlog-prenumeration än?

Men du vill ha en daglig dos av Saab och vill läsa hela artikeln?

Vill du abonnent eller en medlem i Aero X Club och stödja SaabBlog-projektet!

Från €1,99 får du full tillgång till allt innehåll och kampanjer och blir medlem i Saab-världen.


 

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt