Retromobil Paris 2023 – DS 21 Pallas Injection Electronique

När Citroën presenterade DS för världen 1955 rullade en bil från en annan galax nedför Paris gator. DS är innovativ, extravagant och den fängslar massorna. Men hon har ett litet fel. För under den intressant formade huven arbetar en åldrad motor. Den utvecklades faktiskt av Maurice Sainturat för modellerna Traction Avant (TA).

Det är alltså förkrigsvaror, även om maskinen är kraftigt reviderad för användning i DS. Ändå är det bara en nödlösning, eftersom DS:s fäder faktiskt hade en platt sexcylindrig i åtanke. Han får vänta, eftersom den revolutionerande omdesignen av DS kostar enorma resurser och företaget börjar få ont om tid.

DS 21 Pallas Injection Electronic (1969)
DS 21 Pallas Injection Electronic (1969)

Men alla kan leva med den gamla motorn i den futuristiska bilen. Citroën ökar effekten till 75 hk, vilket är bra för hastigheter över 140 km/h, och dåtidens landsvägar erbjuder inte mer. DS gör mål med sin väghållning, bromsarna, styrningen, det hydropneumatiska konceptet fungerar.

Med åren närmar sig motorns prestanda tresiffrigt, DS blir starkare och snabbare. Den revolutionerande maskinen under aluminiumhuven saknas dock fortfarande. Är det någon som saknar henne? Förmodligen ja, eftersom Citroën jobbar hårt på en motor med elektronisk insprutning.

DS 21 var den första franska bilen med elektronisk bränsleinsprutning
DS 21 var den första franska bilen med elektronisk bränsleinsprutning

DS 21 Pallas Injection Electronics

Hösten 1969 var det äntligen dags. DS har faktiskt redan passerat sin zenit, nu får den en ny cellkur. Det slår fackpress och kunder som en bomb. Med DS 21 Pallas Injection Électronique rullar den första franska bilen med elektronisk insprutning in i utställningslokalerna. Tvåa i den här klassen världen över, de eviga rivalerna från Untertürkheim, de med stjärnan på huven, var ett år snabbare med 250 CE.

Det gillar Citroën verkligen inte, men det visar hur högt upp märket en gång i tiden. Och vad har det blivit av henne sedan dess.

DS 21 ställd upp på en parkeringsplats, historiskt foto
DS 21 ställd upp på en parkeringsplats, historiskt foto

Fackpressen jublar, kunderna är entusiastiska, DS upplever en annan ungdom. Vid Quai de Javel, högkvarteret, är folk reserverade. En liten "dvs" baktill för Injection Électronique räcker för att indikera innovationen. 139 hk (SAE) accelererar DS 21 till 187 km/h. DS har äntligen den motor den förtjänar.

DS Bilar tar med sig en DS 21 Pallas Injection Électronique (1969). Retromobil 2023 till Versailles. Tillsammans med en intressant sådan SM prototyp Båda modellerna står för milstolpar i bilindustrins historia.

Från 1:a till 5:e februari kan klassikerna ses under Rétromobile.

Med bilder från DS Automobiles

Man tänkte på “Retromobil Paris 2023 – DS 21 Pallas Injection Electronique"

 • blank

  Jag misstänker en affär mellan Mercedes och Bosch?
  Hos Volvo kom D-Jettronic ännu senare. Det är ingen raketvetenskap att installera dem istället för förgasare. Modifieringarna av motorerna och avgassystemet var marginella.

  Volvo skulle förmodligen ha gjort /8 ännu mer konkurrenskraftig än en DS. 140 och 164 är mycket mer lika /8 när det gäller teknik och design, men var betydligt billigare än den.

  Och de var de första Volvobilarna som var tillgängliga billigt i Tyskland. Så vitt jag vet har Tyskland tidigare skyddat sig och sitt ekonomiska mirakel mot svenska bilar med höga tullar. Det är därför vi nästan aldrig har en Saab eller Volvo från 1950- eller 1960-talen som faktiskt har en tysk EZ. Nästan alla importerades senare från Sverige.

  Det fanns andra tullavtal med de västerländska segermakterna. Logisk. Det var därför det kom fler Jaguarer, ankor, R4:or och amerikaner till oss under den här tiden än Puckelback Volvos eller Saab 93s.

  Sverige hade ett helt annat tullavtal med USA och de förstod varandra som en exportmarknad strax efter andra världskriget. Detta förklarar också varför du fortfarande kan hitta ett fantastiskt antal feta amerikanska bilar från 8-, 1950- och 60-talen i de feta V70:ornas land och i Sverige, Saab & Volvos land.

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt