Turbo domesticering i överklassen - Saab 9000 CC Turbo

Saab uppfann inte turbomotorn, men Saab demokratiserade den och gjorde den lämplig för vardagsbruk. Med 99 Turbo och 900 blev turbokörning kompatibel med vardagen. Även om det fortfarande fanns den där legendariska turbofördröjningen - först hände ingenting och sedan mycket - men som blev mindre och mindre med åren. Tills det försvann helt.

Saab 99 och 900 var de svenska bidragen till medelklassen, där turbomotorn snabbt accepterades. Situationen i lyxklassen var något mer krävande. Det gjordes också försök att etablera turbon, från Audi till exempel. Audi 200-modellerna, baserade på Audi 100 (C2 och C3), hade dock problem med acceptansen. Deras turbofördröjning var djupare än Bodensjön. Uppvärmda och sedan avstängda gjorde motorerna obehagliga ljud som påminde om ett avlopp. Överklassen var annorlunda då.

Vi förlåter Audierna att det fanns ytterligare startproblem med varma motorer. Det är en del av historien, jag vill inte vara småaktig. Det är nu förståeligt att turbon betraktades med berättigad misstänksamhet i denna miljö. Saab visade dock mod och tog sig in i överklassen med 9000 CC Turbo.

Saab 9000 CC Turbo
Två Saab 9000 CC Turbo

Ja, jag vill läsa mer...

 


Detta inlägg är exklusivt för våra prenumeranter.

Är du prenumerant eller medlem i Aero X Club?

Logga För att läsa hela artikeln.


Har du inte en SaabBlog-prenumeration än?

Men du vill ha en daglig dos av Saab och vill läsa hela artikeln?

Vill du abonnent eller en medlem i Aero X Club och stödja SaabBlog-projektet!

Från €1,99 får du full tillgång till allt innehåll och kampanjer och blir medlem i Saab-världen.


 

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt