Rétromobile Paris 2023 - Citroën C10 - Minimalism för vägen

Idag skulle Citroën C10 för oss framstå som ett UFO på allmänna vägar. 1956, när C10 introducerades, var det annorlunda. Fordonsbeståndet var helt annorlunda än vad vi ser i städerna nu. Istället för stora stadsjeepar var minimalismen avgörande under efterkrigstiden. Ett rejält tak och mer än bara två mobila hjul, det var drömmen för många.

Det var Zundapp Janus, Messerschmitts hyttskoter, Isetta, Fuldamobil och Goggomobils tid. Citroën såg behovet och ville nog spela med. C10 var rullande minimalism, men på Citroën-vis och naturligtvis annorlunda än de andra.

Ingenjören André Lefèbvre stod bakom idén. Mannen som formade märket med den dubbla chevronen efter André Citroëns död och som var ansvarig för modellerna Traction Avant (TA), 2 CV, DS och HY. Lefèbvre utvecklade C10, som var innovativ och avantgardistisk.

Citroën C10 - minimalism för vägen
Citroën C10 - minimalism för vägen

Citroën C10 - droppen vatten för vägen

Skapelsen fick snart smeknamnet vattendroppe i Frankrike eftersom den var aerodynamisk och inspirerad av flyget. 4 personer fick plats i C10, vars kabin var gjord av aluminium. Lättviktskonstruktionen var viktig för Citroën, så fönstren ovanför halvdörrarna var gjorda av plexiglas, säteskonstruktionen var ultralätt och C10 vägde 382 kilo.

Med ett dragvärde på 0.258 nådde den minimalistiska vattendroppen en topphastighet på 110 km/h. En tvåcylindrig med 425 cm³ tog över drivningen, vilket var absolut tillräckligt i denna bilklass.

Fuldamobilen skulle ha varit en marknadsföljeslagare till C10
Fuldamobilen skulle ha varit en marknadsföljeslagare till C10

Minimalism från hydropneumatikens fäder

C10 var fjädrad med hydrauliska dämpare, förmodligen standard på en bil designad av hydropneumatikens fäder. Så Citroën-bidraget kunde ha varit särskilt bekvämt. Tyvärr blev det aldrig en jämförelse med kabinskotrarna från Messerschmitt eller Goggo från Hans Glas eller Isetta från BMW. Resultatet hade blivit spännande.

Tyvärr förblev C10 en engångsföreteelse under tiden Retromobil Kommer bli sedd. C2014 ställdes ut i Versailles redan 10, nu kan den återlämnas från tidningen till allmänheten. Citroën använder andan hos pionjärerna från det stora förflutna för att bygga en bro till nuet.

av OLI koncept viss radikalism återgår till varumärket. OLI och C10 presenteras tillsammans, båda är sammankopplade av lättviktskonstruktionsidén. Visuellt är dock C10 det mer intressanta, mycket mer estetiska konceptet.

Precis som med den antika C10 har Citroën hittills inte lyckats bevisa att de faktiskt har modet att lägga idéerna på vägen.

Med bilder från Citroën Communication

5 tankar om “Rétromobile Paris 2023 - Citroën C10 - Minimalism för vägen"

 • blank

  Vilken fantastisk luftmotståndskoefficient, vilken vikt!
  Och så en 4-sitsig. Återigen får faktor 4 som postulerats av Club of Rome en ny innebörd. Det är dock irriterande att det redan finns en negativ faktor 10 mellan C1970 och fordon från 4-talet. Så idag, och med tanke på utvecklingen av världens befolkning, talar man mer om en faktor 16? Vem vet …

  Nuvarande bilar verkar i alla fall inte behöva mäta sig vidare när det gäller miljöaspekter. Är de elektriska får de gärna väga mer än 2 ton. Sällsynta jordartsmetaller (namnet säger allt) och elektricitet är obegränsade. Och vi kommer att översvämmas av väte imorgon, vet inte ens vad vi ska göra med all denna "fria och miljöneutrala" energi.

  Nåväl, rymdturismen då.
  Vi kommer att hitta sätt och medel för att på något sätt ta itu med vårt miljöneutrala överflöd på ett meningsfullt sätt...

  Svara
 • blank

  Flygplanskonstruktion av Citroën är spektakulär. Vilka geniala gamla koncept finns fortfarande i lager?

  Svara
 • blank

  åh man Tom, du skriver snabbare än jag kan läsa. Idag tredje artikeln. Jag känner inte ens de två innan och jag har inte läst den här heller...

  Snälla sakta ner. Hur gör man det? Det är ett mysterium för mig. Fortsätt och kom ihåg, långsamt och stadigt vinner loppet. Och ta hand om dig...

  Nu blir jag verkligen rädd.

  Svara
  • blank

   Väldigt avslappnad... Och en är från Mark 😉

   Svara
 • blank

  Vid första anblicken tar det lite att vänja sig vid, vid andra anblicken kan man (som med SAAB 92) se formen på vingen med pilotens cockpit fäst. Koncept med lågt cd-värde efterfrågas igen för e-mobilitet.

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt