Retromobil Paris 2023 – Citroën SM Prototype (1973)

Rétromobilen i Versailles är en av de mest spännande europeiska evenemangen när det kommer till kärleken till klassiska fordon. Den franska nationens stora bilförflutna börjar lysa igen under en kort period, och märken som DS använder kraften för att föra något från då till nuet.

Innan Rétromobile startar den 1 februari visar vi två milstolpar i fransk bilkultur, som kommer att visas tillsammans med de moderna fordonen på DS Automobiles monter. För DS, det parisiska bilmärket, är Versailles en hemmamatch som inte bör bli besviken. En spännande Citroën SM-prototyp hämtades därför från de välfyllda magasinen med bilartefakter.

Citroën SM prototyp (1973), fotografi från 2005
Citroën SM prototyp (1973), fotografi från 2005

Citroën SM prototyp (1973)

När jag var ung var SM den mest spännande bilen som någonsin byggts i Frankrike. Ett SM, det var guldfärgat, kunde ses om och om igen i min hemstad. I provinserna var en SM, på den tiden redan en gammal begagnad bil, fortfarande bra för ett spektakel. För under den ofantligt långa motorhuven lurade en Maserati-motor.

En prototyp från 1973 rullar DS Bilar i strålkastarna på Retromobil. Vad, 1973, kommer de äldre läsarna nu att säga, och de börjar räkna ut. Just det, SM kom ut på marknaden sommaren 1970 och bara 5 år senare var drömmen över.

Prototyp på en skogsväg, fotograferad 1977
SM-prototyp på en skogsväg, fotograferad 1977

Vad planerade Citroën med SM-prototypen?

Det visade fordonet fungerade som en testbil för att undersöka körbeteendet hos Citroën SM och hydropneumatik i särskilt höga hastigheter. Acceleration, dragkraft och riktningsstabilitet bör testas och förbättras. Ombord på prototypen fanns det en möjlighet att ändra chassiparametrarna även under körning. Hydropneumatikens belastningsfördelning och styvhet kan ändras. SM fungerade som grunden för Citroëns racingmodeller, som inte bara borde baseras på SM.

SM-prototyp med 340 hk och 285 km/h

Alla som har sysslat med ämnet hydropneumatik och Maserati kommer nu att svälja hårt. SM var faktiskt en omöjlig kombination av (mjuk) hydropneumatik och en ganska robust kör Maserati V6. Det sägs faktiskt till och med finnas personer som klassar Maserati-maskinen som okultiverad och inte lämplig för SM.

Utställning, Citroëns hemligheter, 1977 vid det gamla högkvarteret, Quai de Javel
Utställning, Citroëns hemligheter, 1977 vid det gamla högkvarteret, Quai de Javel

SM drog dock en del av sin magi från kontrasternas lockelse. Att Citroën på allvar ville bli mer sportig framgår av data från prototypen. 340-litersmotorn med de tre Weber-dubbla förgasarna levererar imponerande 3 hk, toppfarten är 285 km/h. Körprestandan måste ha varit hisnande då, för prototypen väger bara 1.169 XNUMX kilo.

SM-prototyp på Rétromobile

Faktum är att SM från serien i den högsta expansionsversionen uppnår maximalt 180 (eller 178) PS. 1972 räckte det för en topphastighet på över 220 km/h, vilket gjorde SM till en av de snabbaste i landet.

Prototypen förblev i användning hos Citroën efter slutet av produktionen av SM. Bilder från företagsarkiven kommer från 1977. Då presenterades SM för en större publik. Den offentliga utställningen i det historiska högkvarteret vid Quai de Javel i Paris fick passande titeln "Citroëns hemligheter". Hela 46 år senare är SM tillbaka på den stora scenen. Från 1:a till 5:e februari kan den ses under Rétromobile.

Med bilder från DS Automobiles

6 tankar om “Retromobil Paris 2023 – Citroën SM Prototype (1973)"

 • blank

  Redan en stor, farliga saker, detta SM. Men det är ganska säkert att hon inte vinner ett skönhetspris 🙂

  Svara
 • blank

  Vilken SM-maskin... hisnande och inte ens 1,2 ton. "lätt" :-). Tack för denna fantastiska rapport!
  Tack också till de två tidigare bloggskådespelarna för Schmunzette ;-), underbart.
  I min konfirmationsålder kunde/fick jag bara uppleva några SM “live”. Jag tror att min levnadsplats var för provinsiell för SM...
  I så fall guldfärgad. Mycket ädelt.

  Svara
  • blank

   Jag vet bara att SM lever i guld, bara från barndomen. Från filmer eller här som modell men även i mörkblått. Stötfångare och annan krom kommer verkligen till sin rätt. Jag gillar det också mycket - speciellt sedan på klassiker och för att kromade stötfångare redan var hotade av utrotning före 1975, och strax efteråt kommer de att vara det också.

   Svara
 • blank

  Ser ganska äventyrlig och farlig ut. 285 km/h är galet snabbt, och det utan ABS, krockkuddar och så? En galet modig tid! Klass!

  Svara
  • blank

   Och är det det du säger? Du levererade de tre dubbla förgasarna, Herr Weber.

   Har du kanske tre 45 Webers i lager åt mig? Skulle bara räcka för mig. Detta sägs ge en Volvo 164 E upp till 240 hk. Ser även snyggare ut i motorrummet än standardinsprutningen (160 hk). För mycket och för litet. Ensam 12 öppet lagda kablar för de 6 injektorerna ...

   Roligt att den första kommentaren under en bil med i princip 6 (!) Weber-förgasare (3 dubbla) kommer från en Weber av alla människor 😉

   Olika tider då, definitivt! Att sakna ABS kommer inte ens att tänka på först. Med min 164, som har konstruktionsåret gemensamt med SM:s utseende (en annan parallell skulle vara tillverkningsslutet 1974/1975 beroende på försäljningsmarknad) är det främst styrning & chassi. Gjorde det 180 en gång i några minuter och gick aldrig ut. Det kändes som 240 för en timme.

   Dessutom vill man idag inte längre veta hur mycket en naturligt sugmotor med så många förgasare och 340 hk kan ha svalt. Ändå en het enhet, detta testfordon. Och ja, definitivt ett barn av sin tid.

   Svara
   • blank

    Tack, jättegott! Det var nog min farfar som stod för förgasarbatteriet!

    Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt