Citroën CX Concorde Turbo - ett flygplan för vägen

Det finns märken som har byggt eller framgångsrikt bygger flygplan och bilar. Det gjorde Saab, det gör Subaru fortfarande. Hos Citroën, det traditionella franska märket, är du kanske inte så säker. Gjorde de det eller gjorde de inte det? Det är känt Citroën RE2, åtminstone i fankretsar. En helikopter, av vilken det fanns en roterande motor. Det kunde ha blivit något av det. Men sedan kastade den ekonomiska verkligheten ner de skakiga drömmarna från himlen.

Konkret för vägen realiserade Citroën ett helt annat projekt. Citroën CX Concorde Turbo var en hyllning till överljudsflygplanet och fordonet för Concorde-piloter, Air France-anställda och entusiaster av märket.

Vår historia började 1986. Vid den tiden var världen fortfarande entusiastisk över teknik, så att flyga överljud över Atlanten kännetecknades inte av oro eller skam över att flyga. Ordet fanns inte ännu. Det som verkade tekniskt genomförbart förverkligades. Utan att ta hänsyn till kostnader och efterföljande lönsamhetsberäkningar.

1986 firar Concorde 10 år av flygverksamhet. Air France beslutade att hedra evenemanget. Med en jet för vägen. Vad kan vara mer självklart än att välja den futuristiska CX Turbo?

Citroën CX Concorde Turbo (1986)
Citroën CX Concorde Turbo (1986)

Citroën CX Concorde Turbo

Knappast något annat fordon under dessa år symboliserade idén om att flyga snabbt så väl som CX, inget annat nationellt tillverkat fordon var i närheten av så bekvämt och extravagant som det. Peugeot? De hade bara den konservativa 604:an att erbjuda. Renault? R25:an var bra, men också ointressant. Talbot med Tagora? Underlägsen på alla sätt.

Så Air France valde CX. Naturligtvis var det bara den kraftfulla fyrcylindriga turbomotorn på 168 hk som levererade enastående körprestanda som kom ifråga. Hydropneumatik, oöverträffad då som nu, var standard ombord. Designen - såklart - måste anpassas till Concorde. Kroppen skulle målas pärlemorskimrande vit, i linje med flygkroppen på överljudsplanet.

Den typiska, futuristiska CX Cockpit. Det motsvarar serien.
Den typiska, futuristiska CX Cockpit. Det motsvarar serien.

Precis som med Concorde användes röda tyger till sätena och sidodelarna i interiören och även säkerhetsbältena var röda, precis som prototypen. Tjocka mattor och den fulla utrustningen med luftkonditionering var standard, på baksidan visade ett diskret klistermärke i flygbolagets färger att ingen normal CX kunde vara på vägen här.

CX muterades till en röd överljudsdröm för gatan, det måste man älska.

De röda tygerna är specifika för Concorde. Även stolarna i Concorde var röda.
De röda tygerna är specifika för Concorde. Även stolarna i Concorde var röda.

Målarproblem

Det som var frestande tänkt gick inte så smidigt som förväntat. Pärlemorvitt var den fashionabla färgen på den tiden, bara sportbilar och lyxbilar. Som ett undantag från regeln även två Kreidlermopeder, vilket är en annan historia, men bör understryka min kompetens i frågor om pärlemor-vit. Saab erbjöd för övrigt lacken mot ett rejält påslag på nästan 2.000 9000 DM för XNUMX CC Turbo, men nu avviker jag för gott.

Vänligen gå tillbaka till Frankrike.

Citroën hade i alla fall problem med lacken, systemet har förmodligen inte funnits på fabriken, eftersom lacken består av ett särskilt stort antal lager som inte tål några defekter. Faktum är att utmaningen förblev alltför komplex, utvecklingen av Concorde CX försenades och Air France tappade intresset för projektet.

Soffa i rött - lika bekväm som i Concorde. Men inte så snabbt.
Röd soffa – lika bekväm som i Concorde. Men inte så snabbt.

Flygbolaget ställde in, beroende på källan skulle endast 6 eller 7 kopior ha gjorts. Tre CX levererades till Citroën-återförsäljare i Frankrike, resten kördes av tillverkarens anställda, varav några ska ha förstörts internt.

Ett mycket större antal planerades. Ursprungligen fanns det 200 Citroën CX Concorde Turbo, ytterligare 800 exemplar baserade på den billigare CX 22 TRS skulle ha lagts till efter deras tillverkning. Källläget är något oklart, antalet stycken är inte säkrat.

Kanske borde bara 7 exemplar av Concorde CX ha funnits.
Kanske borde bara 7 exemplar av Concorde CX ha funnits.

En Citroën CX Concorde Turbo för 170.000 XNUMX €

Om man antar att i bästa fall en handfull exemplar skulle ha överlevt, så är det tydligt hur sällsynt Concorde för vägen är idag.

Är det konstigt att ett helt restaurerat exemplar bjuds ut till försäljning för 170.000 XNUMX €? En fransman företaget, som håller andan i det gamla märket vid liv med fina restaureringar. Det finns ingen anledning att diskutera priset eller det eventuella marknadsvärdet.

Det finns ingen marknad som sådan, för det är Citroën för sällsynt. Du har pengarna redo, du vill köpa jetplanen och du bara gör det. Eller glöm drömmen från den lyckliga, framtidsbejakande överljudseran igen.

Med bilder från Citro Collection

7 tankar om “Citroën CX Concorde Turbo - ett flygplan för vägen"

 • blank

  Ja, det fick bli en cx. Tyvärr har de mycket finare instrumenten (tocho och hastighetsförstorare) redan sagts adjö. Tyvärr var det på Citroen ofta så att initialt innovativa saker offrades på lång sikt. Exempel är instrumenten och dörröppnarna på insidan av GS och, som redan nämnts, modifikationerna på CX.
  Helmut

  Svara
 • blank

  Vilken hög flygare! Tyvärr är Citroën numera väldigt konventionellt uppbyggt, dåtidens ikoner har inte längre något inflytande på dagens design och teknik. Jag skulle verkligen vilja ha lite mer old spirit!

  Svara
  • blank

   Jag har kört Citroen sedan 1969. Började med en GS, senare CX. Det var geniala mönster. Nu är jag 88, så en C4 Picasso måste klara det. Men jag skulle älska att åka i en sådan här Concorde igen.

   Svara
 • blank

  Bra artikel, tack :-)!
  Och vilken lysande PR-kupp... om det "verkligen" hade fungerat.
  Så bara hoppet kvarstår att det finns minst 1 person som skulle vilja unna sig denna dröm i pärlemorvitt...
  Bilen är sportig, speciellt priset.

  Svara
 • blank

  Vilken enhet. Bara tygerna – helt enkelt lysande. På något sätt har Tom rätt, tiderna måste ha varit mer optimistiska.

  Svara
 • blank

  Läckert skrivet. Och bilen är läcker. Och logiskt, för en specialmodell Concorde kom bara en Citroën i fråga ...

  Framsidan av den spetsiga näsan på Concorde är mest lik, anspråket på avantgarde finns och framför allt är det bara dessa två som svävar, flyger eller kör mot målet på en "luftkudde". Självklart måste det vara en hydropneumatik! Vad annars?
  Potholes och lufthål kan inte kännas mer lika än att motverka dem med hydropneumatik på marken och överljud i luften.

  Oj, vad synd att ämnet inte togs upp mer och bara så få exemplar blev realiserade. Vilken Citroën! ! !
  Den perfekta varumärkesambassadören...

  Svara
 • blank

  En dröm!
  För övrigt väldigt lik min första 9000CC från 1987 vad gäller interiör och exteriör färger. Även om livet var mer färgstarkt då var de blickfång 😉

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt