Sportig högflygare från Gallien - Citroën BX Sport

Bland de underskattade och underskattade fordonen från det franska avantgardemärket Citroën finns BX-modellerna. Om du överhuvudtaget kan komma ihåg dem minns du dem med den mysiga hydropneumatik som en sedanstol framför ett äldreboende. Detta gör dock BX en bitter orättvisa.

För hon kan också vara annorlunda. Den klarar GTI, 16 ventiler, fyrhjulsdrift, och den klarar Club 200 km/h plus. Hon kan också idrotta. Citroën BX Sport är seriens hemliga juvel. En sportig high-flyer från Gallien.

Det får dock inte förväxlas med GTI eller GT. BX Sport är ett speciellt exempel, och det börjar med dess kropp. Den har speciella förlängningar, spoilers och tillbehör. Som omedelbart upphäver eventuella antaganden om mysighet och frammanar utseendet på de årens vilda rallybilar.

Citroën BX Sport (1985)
Citroën BX Sport (1985)

BX Sport är inte ombonad

Detta skiljer Sport-modellen från alla andra BX bort. I interiören fortsätter sportshowen. BX lånar den sportiga växelspaken från CX GTI Turbo, den välutrustade instrumentbrädan kommer från BX GT, de fantastiska sportstolarna och den treekrade ratten avrundar den sportiga svarta atmosfären.

Dubbelförgasarmotor och sportig atmosfär
Dubbelförgasarmotor och sportig atmosfär

Dubbla förgasare med 126 hk

Den (plast) Motorhuven är avskuren framtill. Där den är helt täckt av de väluppfostrade släktingarna finns det nu en extra ventilationsöppning för kylning av frekvensomriktaren. lånar motorn (XU9 4) Sport BX skiljer sig från GT. Den dubbla förgasaren 1,9 liters fyrcylindrig levererar 126 hk. Danielson Engineering, företaget som också ansvarar för Citroëns rallyfordon, bearbetade topplocket, insugningsventilerna och kolvarna och modifierade ventiltiderna.

Den sportiga graderade 5-växlade lådan och kopplingen är också hämtade från Citroën BX GT-modellen. Utrustad på detta sätt sprintar BX Sport till 8,9 km/h på 100 sekunder och har en topphastighet på 195 km/h. Det var ett absolut bra värde för tiden. En CX GTI, som anses sportig utan diskussion, stoppar sin framdrivning vid en hastighet av 185.

Det sportiga paketet, tillsammans med den ojämförliga hydropneumatiken, resulterar i en särskilt sofistikerad delikatess. En som väcker uppmärksamhet och som också kan hålla sitt sportsliga löfte.

Även om BX blir en miljonframgång för Citroën, och därmed kanske till och med säkerställer varumärkets fortsatta existens, har BX blivit osynliga idag. Att se en BX Sport i synnerhet verkar omöjligt. Nu var ett exemplar kl aguttes auktioneras ut.

Spoilers och sportiga tilläggsdelar gör skillnaden visuellt
Spoilers och sportiga tilläggsdelar gör skillnaden visuellt

En speciell BX Sport

1985 års BX Sport har bara haft två ägare. Den andra, sedan 2017, sägs vara en riktig Citroën-fan och samlare. Vägmätaren visar bara 40.000 XNUMX kilometer och i hemlandet Frankrike är BX välkänd på grund av sin upprepade närvaro i facktidningar. Så det finns en god chans att få ett bra pris på auktionen.

På frågan vad BX kunde vara värd svarade Aguttes mellan €15 och €20.000 10.000. Ett pris som verkar realistiskt, eftersom begagnad BX Sport med högre körsträcka kostar runt 22.700 XNUMX €. Men auktionsförrättarna har fel, BX hoppar över det högsta betyget och slutar med att säljas för €XNUMX XNUMX.

Med bilder av Aguttes

2 tankar om “Sportig högflygare från Gallien - Citroën BX Sport"

  • Ett stycke historia, men ändå rimligt prissatt. Mätt mot de många BX som en gång var på väg här finns nästan ingenting kvar. Det är desto viktigare att fansen sparar de sista exemplaren!

  • 8,9 km/h för 100 sekunder längre inte jättesportigt XD

Kommentarer är stängda.