Saab Troll-klistermärket (transparent) är tillbaka!

Det har gått 11 år sedan Saab-trollet firade här comeback. Historien var att en Saab-verkstad som inte längre finns idag gav oss en original Troll-dekal från 1960-talet. Till vår förvåning var Saab-trollet inte lika färglöst matt och destruktiv som med många nytryck som vi kände till fram till dess.

Nej, det här trollet var färgglatt och livsbejakande. Ett riktigt troll, som sägnen säger att han bor nära vattenfallen i Trollhättan. Det historiska trollet digitaliserades efter att ha legat i en byrålåda i runt 50 år, vilket han accepterade. Sedan dess har det ursprungliga Saab Troll-klistermärket funnits i butiken igen. Under de senaste månaderna, dock inte längre i den transparenta versionen.

Saab Troll (transparent) är tillbaka!
Saab Troll (transparent) är tillbaka!

Det genomskinliga Saab Troll är tillbaka!

Denna variant är nu tillbaka, återutgiven eftersom fans och läsare har bett om den om och om igen. Kanske för att den helt enkelt är en del av en Saab. Det genomskinliga trollet känns särskilt hemma på insidan av varje ruta, eftersom det är där han har den perfekta utsikten utåt.

Original (vänster) och remake. Det är 60 år mellan dem.
Original (vänster) och remake. Det är 60 år mellan dem.

Om vår information stämmer så var det Saab Rallyavdelningen som först introducerade trollen. Fabriksbilarna, med Stig Blomqvist, Per Eklund, Erik Carlsson, Simo Lampinen och många andra stora namn ska ha limmat trollet på rutorna först.

Trollet känns bekvämt på insidan av rutan.
Trollet känns bekvämt på insidan av rutan.

Trollen körde från seger till seger, åtminstone för en tid, och etablerade därmed Saabs formidabla rykte inom motorsporten. Om historien verkligen blev så eller om den bara berättades av ett troll är inte helt säkert. Vackert är det i alla fall och de senare åren limmades Saab-trollen på ungefär varenda 96:a och 95:a som lämnade fabriken i Sverige.

Im Aero X Club Store Båda versionerna, transparenta och vita, finns nu i lager igen.

5 tankar om “Saab Troll-klistermärket (transparent) är tillbaka!"

 • blank

  Åh älskling, och nu??? 🙁 Vad ska jag göra nu, kära Tom? Klistra fast artefaktklistermärket, som du snällt skickade mig i höstas, på cabriolet i våras, som planerat med en bildberättelse??? I mina vildaste drömmar skulle jag aldrig ha vågat drömma om att det under 3-talets tredje decennium skulle finnas en helt ny, lika färgstark, transparent kollega. Så beställ den nya lille killen (gärna flera på en gång) och behåll helt enkelt den gamla utan att klistra på den och vårda den i lådan? Eller skicka tillbaka till bloggen? Eller limma gamla kollegan??? Det är ett verkligt problem ;-( , vars lösning jag inte har hittat än.

  Förresten: medan jag skriver detta flinar en fräck, färgglad liten kille mot mig från min kaffekopp. Den är gul på insidan och gör dig direkt på gott humör! Jag upptäckte denna underbara lilla kille hos Lafrentz för en tid sedan och var glad över att kunna säkra tre av dessa små killar (resten av Kiel-aktien) som direkt spred ett gott humör. Var de inte också från Saab-bloggen? (Den inte längre existerande) adressen är skriven på koppen http://www.trollig.com 🙂

  • blank

   Applicera det historiska limmet på ett avslappnat sätt. Det var det han var gjord för.

   Trollmuggarna var från oss, det är sant. Trollig.com var vårt första verk. Vi skickade senare domänen vidare till Skandix, som tyvärr inte längre underhållit den.

 • blank

  Inte bara på 95 + 96, utan även på Saab 99 i början av 70-talet, klistrades denna klistermärke på de bakre sidorutorna från fabrik. Vet inte fram till vilket år detta var aktuellt, åtminstone någon gång från mitten/slutet av 70-talet såg man inte dessa klistermärken längre.

 • blank

  Jag tror att trollet är en del av basutrustningen för varje Saab. Ingenting har förändrats sedan gamla Saab 96 gånger!

  • blank

   ... till grundutrustningen ...
   Underbar:-)!
   Kort och koncist SAABig.

Kommentarer är stängda.