Asterix och Obelix kör Citroën – vad mer?

Om Asterix var svensk skulle han köra Saab. Inte Volvo. Men den lilla okuvliga galliska byn ligger inte på Göta Älv, så, helt logiskt, kör han Citroën. Snart även på bio. Det franska avantgardemärket lanserade en marknadsföringskupp i februari 2023 med filmen "Asterix & Obelix: The Middle Kingdom".

För hjältarna Asterix och Obelix, med sitt eviga spel mot Julius Caesar, flyttar en förhistorisk Citroën. Vagnen med den typiska dubbelchevronen designades och byggdes av Citroën själva på rekordtid. Man märker att ingen ansträngning är för hög när det gäller galliska kulturtillgångar.

Citroën vagn - från Asterix och Obelix
Citroën vagn - från Asterix och Obelix

Galtmage, eldfluga och trolldryck

Citroën var med i projektet från början Skattfilmer och Editions Albert René integrerade, realiserade designstudion vagnkonceptet på bara 3 månader. Den förkroppsligar 2 CV, dras lämpligen av 2 hästar och har den speciella touch som fans av Asterix och Obelix har kommit att förvänta sig.

Omisskännlig - den legendariska 2 CV var inspirationen
Omisskännlig - den legendariska 2 CV var inspirationen

Resultatet av utvecklingen är en autentisk vagn med några listiga specialiteter. Designern Cétautomatix förvånar med en innovativ, bekväm fjädring gjord av vildsvinsmagar. Galliska hjälmar användes till strålkastarna. Deras kraftfulla belysning görs av eldflugor, som förstärks med trolldrycken, utan vilken ingen film med Asterix och Obelix klarar sig.

"Resultatet är en ode till 2CV, den ikoniska bilen som representerar Citroën i all ära", säger Pierre Leclercq, Citroëns designchef.

Stark i ljus - eldflugor plus trolldryck
Light Strong - Eldflugor plus trolldryck

Asterix och Obelix filmer har kultstatus – och lång halveringstid. Efter att ha släppts på bio är de en långvarig hit på tv, och marknadsföringsvärdet är ovärderligt. Citroën tar tillfället i akt, visar den nya märkesloggan och hyllar den odödliga 2 CV:n.

Asterix & Obelix: The Middle Kingdom
Asterix & Obelix: The Middle Kingdom

"Asterix & Obelix: The Middle Kingdom" är regisserad av Guillaume Canet och kommer att släppas på biografer i Frankrike i februari 2023. Den internationella karriären i andra länder startar strax därefter. Intresserad av ännu mer galliskt arv? Det finns redan en första trailer för den på YouTube Film och Citroën vagn.

Med mediamaterial från Citroën Communication

4 tankar om “Asterix och Obelix kör Citroën – vad mer?"

 • blank

  Jag är ett fan av dem båda, även om jag inte längre är i den riktade åldersgruppen 🙂

  Att köra 2 CV har alltid varit en kult, jag väntar desperat på en comeback i någon form. Renault tar tillbaka R4 och 5, var är citronen?

  Svara
  • blank

   Åh, jag tycker faktiskt att målgruppen för de två okuvliga är ganska vuxen ...

   Det finns några filmatiseringar som är tydligt infantiliserade och breddar publiken nedåt, men serierna?

   De är fulla av intressanta karaktärsstudier, internationella stereotyper och anspelningar på alla möjliga saker. Hälsa, turism, arkitektur, digitalisering, reklam, globalisering och så vidare...

   Man kan inte bli så gammal att man växer ur dem båda 😉

   Svara
 • blank

  Asterix skulle heller aldrig köra Peugeot eller Renault. Det vore för tråkigt. Bra gjort!

  Svara
 • blank

  Bra idé och väl genomförd. Jag ser fram emot filmen.
  Jag körde 2CV i flera år, till Nordkap, till Portugal och 1976 till och med till Rumänien. Det var riktiga långfärder, utan navigationssystem, utan appar, läs bara kartan och kör iväg! Bra tider! Och att jag har varit Saab-förare i många år är bara en logisk utveckling. Kunde inte ha varit annorlunda.

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt