Saab-möte i 3-landshörnan Österrike-Slovakien-Ungern

Även om vi nu är inne på 12:e året utan en ny Saab så fortsätter Saab att knyta an internationellt, vi läser och följer inlägg världen över som skriver om Saab och handlar om Saab. Saab-mötena blir också mer och mer internationella, deltagarna tar allt längre avstånd för att träffas. Och så var det nog självklart att starta ett Saab-möte precis vid gränsen till 3 länder.

Saab möte med en bra mix av serien
Saab möte med en bra mix av serien

Saab möte i 3 land hörnet

Peter Rusnak från Slovakien och Marika Száraz-Szabó från Ungern hade den sammanbindande idén att organisera ett direkt gränsöverskridande 3-landshörnmöte i skulpturparken med ett picknickbord. Annonser gjordes via sociala nätverk och fortfarande relativt analoga via SMS, så den 20 augusti valdes som datum.

De första deltagarna började anlända strax före klockan 11. Jag kom från den österrikiska sidan från Deutsch Jahrndorf och strax efter gränsövergången mellan Österrike och Ungern kom två Saabs från Ungern emot mig. De vände framför mig och så körde vi över den korta grusvägen till skulpturparken.

skulpturpark
skulpturpark

Bilarna ställde sig sedan upp i två rader. Efter de första hälsningarna fick jag ett samtal från en vän från Slovakien, han hittade inte mötesplatsen direkt, så jag körde till Rajka i Ungern.

Saab från Österrike, Slovakien, Ungern och även Tjeckien
Saab från Österrike, Slovakien, Ungern och även Tjeckien

På den per telefon överenskomna bensinstationen väntade 7 andra slovakiska Saabs, som sedan följde efter mig för att guida dem till den överenskomna utgångspunkten.

Efter ytterligare hälsningar undersöktes några av mina nyligen inköpta 9-3 cabriolet (en extra rapport om köpet kommer att följa). Efter de vanliga bilbilderna och besiktningen av skulpturerna och gränshistorien var de flesta av deltagarna här för första gången, vi tog ett gruppfoto vid picknickbordet.

Dreiländereck - inga gränser
Dreiländereck – inga gränser

Picknickbordet för tre länder

Deltagarna från sina respektive länder gick till sina respektive hörn. Det fina med bordet är att 3 länder kan mötas utan att passera gränsen. Alla kan stanna i sitt eget land och ändå sitta vid ett bord med två andra länder.

blank
Picknickbordet för tre länder

Det ska dock sägas att man bara kan ta sig hit via Österrike eller Ungern. Endast fält utan direkta vägar leder över Slovakien. Sedan gick vi i konvoj till Rajka för lunch, där vi redan hade bokat. Här måste man ägna särskild uppmärksamhet, eftersom gruppledaren var tvungen att se till att alla följde efter henne och att ingen av misstag tog fel avfart i en rondell och hamnade på en motorväg som krävde vinjett.

Saab-konvojen
Saab-konvojen

Efter en god lunch och ett besök i smådjurshägnet med alpackor, strutsar och fawns körde ytterligare några deltagare till slottet Mosonmagyarovar där vi kunde lära oss mer om slottets historia.

Mosonmagyrovar slott
Mosonmagyrovar slott

Efter slottsrundturen tittade jag igenom den lilla mässan runt slottet, som ägde rum med anledning av den ungerska högtiden. Totalt kom 26 bilar till mötet, 6 bilar från Österrike, 6 bilar från Ungern, 12 bilar från Slovakien och ytterligare två deltagare från Tjeckien.

Modell av slottet Mosonmagyarovar
Modell av slottet Mosonmagyarovar

Trots det inte särskilt stora antalet var modellutbudet fint blandat, från en 99 till en 900OG cabriolet, hela 9-3NG-serien av cabriolet till 9-3X och Turbo X, och en 9-5NG var också representerad. Som så ofta var det ett väldigt trevligt möte med riktigt trevliga människor som verkligen blivit vänner.

djurhägn
djurhägn

Inga gränskontroller, inga stängsel

Även vädergudarna var snälla mot oss, för det var mulet under mötet, men regnet höll tillbaka och cabriolet kunde köra med toppen ner i behagliga 23 grader.

Det var också särskilt trevligt för unga och gamla att mötet ägde rum 2022, där det är möjligt att kunna korsa 3 länder utan gränskontroller och stängsel vid punkten. Det fanns heller nästan inga språkbarriärer. Det fanns alltid någon till hands som på frågan kunde översätta till respektive språk.

Gruppfoto vid picknickbordet i 3 länder
Gruppfoto vid picknickbordet i 3 länder

Vi hoppas få se ännu fler deltagare nästa gång. Tanken på att starta mötet där togs emot väl av alla och därför finns det redan överväganden om att antingen åka över till Slovakien nästa år och se något där eller att åka över till Österrike.

Båda erbjuder ytterligare intressanta poäng.

En video från Saab-mötet finns tillgänglig Youtube.

4 tankar om “Saab-möte i 3-landshörnan Österrike-Slovakien-Ungern"

 • blank

  Intressant möte!
  Kan du meddela oss i förväg inför nästa år? 🙂

  Svara
  • blank

   Jag ska göra det, första gången var det mer eller mindre ett försök att se hur populärt det trots allt var. Som redan skrivits kommer vi även att planera fler program där.
   Jag måste dock säga att jag skrev ner det i mötena, men på något sätt försvann det.

   Svara
 • blank

  Bra idé med 3-landshörnan! Europa växer ihop (även med SAAB) :-).

  Svara
 • blank

  Tack till författaren för Saab Spirit på lördag!

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med * märkt