DS 4 – avantgarde och teknik från Tyskland

Vem hade trott att en DS någonsin skulle rulla av produktionslinjerna vid Opels huvudfabrik? Rüsselsheim är Opel och bara Saab-fans upplever nu en mild déjà vu. Ja, visst, Saab borde byggas två gånger i Hessian-fabriken. De första 9-5 NG var egentligen Rüsselsheimer och den (aldrig tillverkade) Saab kompaktklassen skulle ha haft Opels huvudkontor som tillverkningsplats. Nu är DS 4 "Made in Germany", eller "Made by Opel". Vad DS ser som en fördel och aggressivt annonserar tillverkningsplatsen, särskilt i Tyskland.

DS 4 i Rüsselsheim - precis längst fram en Astra
DS 4 i Rüsselsheim – precis längst fram en Astra

Spelar den tyska kvalitetsstämpeln någon roll, eller är den irrelevant i en globaliserad värld varifrån produkten kommer? Eller är köpare av märket från Paris möjligen allergiska mot den tyska födelseorten?

Kanske inget av det spelar någon roll. Eftersom ett av de mest intressanta erbjudandena i kompaktklassen definitivt är DS 4, ger den variation till segmentet.

Höga kvalitetsstandarder för bilmärket Paris

Hur som helst är det vettigt att tillverka DS 4 i samma fabrik som den tekniskt relaterade Opel Astra. Rüsselsheim utnyttjas bättre och de (fortfarande) relativt små DS-talen lönar sig även i kompaktklassen. Att DS inte är en Opel, trots att båda är baserade på EMP-plattformen, är en viktig del av historien. Fransmännen har packat in så mycket fin sofistikering och innovation i varje DS att misstanken om att DS är en Astra med ett annat utseende inte ens borde uppstå.

Tillverkning av DS4 vid fabriken i Rüsselsheim, sommaren 2021
Tillverkning av DS4 vid fabriken i Rüsselsheim, sommaren 2021

Anläggningen i Rüsselsheim uppgraderades för produktion i Tyskland. Det tar 25 timmar för en ny DS att rulla av löpande bandet. Tillverkaren från Paris gör allt för att kvalitetsstandarderna ska uppfyllas. Ett DS-team förberedde produktionen tillsammans med Opel-anställda, med den senaste tekniken för att säkerställa jämn kvalitet.

Måleriet fick ett extra styrsystem som Stellantis kallar "Eagle-Eye". Det digitala "örnögat" håller koll på kvaliteten på lackeringen, nyckeltalen för DS 4 är särskilt noggrant inställda. En ny testbana för de första metrarna av varje DS kallad "Squeak & Rattle" säkerställer att inget gnisslar och skramlar. Banan består av utmanande ytor, chikaner och accelerationssträckor.

Högkvalitativ interiör med massor av finess
Högkvalitativ interiör med massor av finess

DS menar allvar med sitt anspråk på att vara en premiumtillverkare. Förutom specialmaterial som finns i DS 4 och som är exceptionella i fordonsklassen, finns det ett antal exklusiva tekniska egenskaper.

DS Active Scan Suspension

DS Active Scan Suspension är ungefär en fortsättning på den intelligenta chassifilosofin från Citroën och DS i den digitala tidsåldern. Den aktiva fjädringen bearbetar proaktivt data från en kamera tillsammans med fyra lutnings- och accelerationssensorer och styr varje hjul i realtid för att garantera optimal väghållning.

Som ett resultat av detta bör körbeteendet vara både komfortorienterat och dynamiskt. I kompaktklassen är systemet definitivt något speciellt.

Det finns ytterligare funktioner som endast är reserverade för DS som den tekniska spjutspetsen i Stellantis Group. De helt infällbara och automatiskt utskjutande dörrhandtagen är en del av detta, liksom en pekplatta på mittkonsolen, som ska möjliggöra intuitiv manövrering utan att ta blicken från vägen.

Intuitiv pekplatta i mittkonsolen
Intuitiv pekplatta i mittkonsolen

Vackraste bilen 2022

DS 4 är den viktigaste modellen efter DS 7 för Citroën Nobels utlöpare. Visuellt framgångsrik och definitivt en berikning för den mobila världen är inträde inte billigt. Kvaliteten och uppmärksamheten på detaljer som finns inuti DS 4 har ett pris.

Vackraste bilen 2022 - DS 4
Vackraste bilen 2022 - DS 4

Inte dem elektrifierad bas börjar på €32.100,00 XNUMX, den hybridmodeller kosta minst €39.800,00 4, och DS 2024 bör vara helt elektrisk från 4. Att en DS XNUMX rullar ut från återförsäljaren till detta pris är knappast att vänta. Tilläggslistan ger mycket och gör att man med visst nöje kan boka ädla statister i det femsiffriga sortimentet.

Som alltid har skönhet ett pris. Och att DS 4 är vacker, det bekräftades av juryn för "Festival Automobile International" som delade ut DS 4 till Årets vackraste bil 2022 valde. Förutom Ferrari Daytona SP3, som superbil 2002 och Peugeot 9X8 som den vackraste hyperbilen 2022.

Med mediamaterial från DS Automobile

6 tankar om “DS 4 – avantgarde och teknik från Tyskland"

 • blank

  Den kompakta klassen är svår terräng. Jag tycker att interiören är särskilt välgjord, man skulle kunna argumentera om exteriördesignen. Men den lilla DS är ett riktigt alternativ till mainstream, och det finns inte så många av alternativen längre.

 • blank

  Logistiskt tycker jag att det är spännande att bygga olika fordon på en linje. Men det kanske inte är så svårt idag om mjukvaran klarar det.
  Designmässigt tycker jag bilen tyvärr är godtycklig, jag inbillar mig alltid om jag skulle känna igen den utan märkesloggan....

  • blank

   Jag har sett DS 4 ute i naturen några gånger nu, och den fångar blickarna. Jag gillar designen, den kommer väldigt bra i verkligheten. Frågan är förstås om man omedelbart skulle identifiera dem som DS utan logotyp. Förmodligen inte, märket är ännu inte tillräckligt närvarande.

 • blank

  En av de vackraste bilarna i kompaktklassen, det är allt jag kan säga.

 • blank

  Ja, det är lustigt hur bilvärlden fungerar nuförtiden.

  För några år sedan svor jag för mig själv att jag ALDRIG i mitt liv skulle köpa (mer) en Opel*** eller något från Rüsselsheim, Detriot & Co.
  ... och nu bygger de (eller andra) de vackra "lyx-Citroënarna" där.

  ***) ... efter vad GM har gjort med Saab och Opel (med flera).

  • blank

   Jag förstår, det kan bli tight med ederna. 😉

Kommentarer är stängda.