Våga mer C5 - nya Citroën C3 Aircross (2024)

Citroën har precis börjat leverera den reviderade C3 Aircross, och efterträdaren gör sig redan ett namn. Första bilderna på en fortfarande väl kamouflerad prototyper tillverkades i Indien. Det verkar nu uppenbart att den nya C2024 Aircross som förväntas för 3 kommer att utvecklas i riktning mot den större C5 Aircross. Medan nuvarande lilla C3 Aircross fortfarande är en blandning av en liten skåpbil och en stads-SUV, kommer trenden från 2024 helt klart att gå i riktning mot en SUV. Men nya C3 Aircross är inte tänkt att vara vilken liten suv som helst. Han borde behålla den typiska Citroën-smartheten.

Citroën C3 Aircross (2022)
Citroën C3 Aircross (2022)

Bort från minivanen, mot SUV:n

Med den nya C2017 Aircross som introducerades 3 var det viktigt för varumärket att inte tappa C3 Picassos traditionella kundbas. Alla som rest med den framgångsrika minivanen ska också känna sig välkomna i nya Aircross. En polariserande balansgång uppstod mellan en smart skåpbil och en liten SUV. Motsägelsefullt, absolut inte i allas smak, men ändå en typisk liten Citroën med sin intelligenta variation.

C3 Picasso minivan från Citroën
C3 Picasso minivan från Citroën

L'Automobile visar nu en första grafik över hur den lilla Aircross 2024 skulle kunna se ut. Märket med den dubbla vinkeln krymper stora C5 Aircross och kommer ut med en lillebror. Det ser bra ut på grafiken, Citroën skulle därmed avancera in i en nisch som märket inte tidigare utforskat. Där, där lokala rivaler Renault har gjort bästa affärer med företaget i flera år Captur gör.

C3 Aircross (2024) - Photo Credit L`Automobile
C3 Aircross (2024) - Photo Credit L`Automobile

C5 vågar – men variationen kvarstår

Det borde vara så att nya C3:an ska behålla sin variation, som aldrig tidigare uppnåtts i den här klassen, trots alla likheter med den stora suven. Detta skulle inkludera den skjutbara och fällbara baksätesbänken, som erbjuder maximal flexibilitet i de minsta utrymmena. L'Automobile jämför därför nya Citroën med Skoda Yeti, som länge varit ur produktion.

Dess fans sörjer fortfarande stora tårar för bilen som offrades på SUV-altaret och för dess robusthet och variation.

C5 Aircross (2022)
C5 Aircross (2022)

I motsats till nuvarande modell kommer Citroën C3 Aircross (2024) att erbjudas som mildhybrid med 48-voltsteknik och dessutom med rent eldrift. Det senaste bidraget från Citroën ger då också den tekniska grunden för nästa generation av Opel Crossland.

Bilder Citroën Communication (3) och L´Automobile (1)

7 tankar om “Våga mer C5 - nya Citroën C3 Aircross (2024)"

 • Offrad på SUV-altaret...

  Detta är återigen en typisk Tom och för mig en nyckelfras.
  Jag råkar själv köra en lånad SUV eftersom Saab 9-5 SC finns på verkstaden. 9-5 SC hade alltid den minsta bålen i alla jämförelsetest i sin klass. De från Volvo, Audi eller Mercedes var något eller till och med betydligt större ...

  Jämfört med de flesta stadsjeepar idag är SC:s lastutrymme enormt...

  När jag tittar på sidlinjen för Aircross och Picasso är jag rädd att resan fortsätter i den riktningen. Trunk, lastkapacitet och nytta blir mindre och mindre viktigt.

  Det kan till och med vara sant och motsvara smaken hos majoriteten av potentiella köpare. Sedan följer den också en inre logik eller helt enkelt marknadsekonomins lagar. Det är okej, eller inte...

  Jag tycker att det är ganska inkonsekvent av oss köpare att minska vårt transportbehov, få leveranser och flyga på semester (istället för att köra bil) och ändå köpa relativt feta bilar...

  Om du inte behöver en stor bagagelucka på grund av din moderna och samtida livsstil bör du också leta efter minsta möjliga nya bil som möter dina behov med minsta möjliga yttermått, låg tjänstevikt och resursanvändning.

  Men det fungerar tvärtom. Vi har helt enkelt den nya tvättmaskinen, lådor med dryck och allt annat levererat till oss, flyger på semester och behöver inte längre något bagageutrymme. Tillverkarna tar gärna del av detta. Och ändå blir bilarna större och tyngre. Enligt min personliga smak är det något som inte går så bra, milt uttryckt...

  • Jag ser det inte nödvändigtvis så. Citroën erbjuder fordon med högt bruksvärde. Det är vad kunderna efterfrågar. Nya C3 Aircross kommer att leva upp till förväntningarna, det är jag säker på. Lite utrymme kommer också att erbjuda mycket utrymme där 😉

   För människor och transportuppgifter. Det är bara en Citroën.

   Men i allmänhet, bortom den dubbla vinkeln, håller jag med dig.

   • Jag är ingen expert och jag är inte en Citroënist,

    men jag har intrycket att Citroën också följer den allmänna trenden till viss del ...

    Från DS till CX till XM erbjöds halvkombi och stora kombibilar. Med C5 av första generationen då en konventionell sedan bredvid en fortfarande stor och praktisk kombi. Med 2:a generationen C5 blev bilarna visuellt ännu mer tilltalande, mer godtyckliga och dessutom 100 kg tyngre. Har inte siffrorna men tydligen är bagageutrymmet och bakluckan på den första C5:an (Break) betydligt större trots att fordonet är lättare. Men båda generationerna har 5 stjärnor i krocktestet...

    Citroën var en gång ett märke som simmade mot de nuvarande, byggda verkliga alternativen, som hade ett stort antal modeller med verkligt unika försäljningsargument vad gäller teknik och design ...

    Tyvärr ser jag det inte längre idag. Du tävlar som en av många fiskar i dammen för att komma lite närmare mainstreamen, för att vara lite trevligare och kostnadsoptimerad än den globala konkurrensen från 1.000 1.000 andra fiskar. Det kan vara rätt sätt i fordonsindustrin idag, men det producerar inte längre riktiga alternativ, utan bara köpoptioner bland XNUMX XNUMX andra. Det gör ont i mig, speciellt när jag tittar på Citroën...
    Vilken annan tillverkare har någonsin haft så mycket ryggrad, var så egensinnig och speciell?

    Ingen annan, ärevördig och fortfarande existerande biltillverkare har denna enorma nedgång från verkligen mycket speciell till nästan helt godtycklig, som detta stora, gamla och traditionella märke ...

    Personligen räcker det inte för mig om Citroën sprider ett hoppnät i mainstream med kostnadsoptimering och produktion i Kina och hoppas på en mjuklandning. Var är karaktären hos de okuvliga galler som jag har värderat så mycket sedan min barndom?

    Jag skulle hellre ha en 2CV, en R4, en R5 Turbo än en C3 Aircross. För att inte tala om en Citroën Avant Traction (helst den korta tvådörrars), en DS (antingen som cabriolet, sedan eller paus), SM eller en CX (också i valfri form). Jag tänkte också på Peugeots...

    När en biltillverkare och en stor bilnation väcker mer historiskt motiverad begärlighet än nuvarande och nuvarande spänning, får det mig att ifrågasätta om bäcken har valt rätt vattenväg och biflod att leka? Du kan lika gärna simma med folkmassan som du kan drunkna i den utan ett ord och bara bli uppäten.

    Kommer några få intelligenta och, om du vill, franska detaljer, men tillverkade i Kina, att göra skillnaden på medellång sikt? Jag har mina tvivel...

 • Synd att det inte blir fler mindre skåpbilar från Citroën. Det återstår bara Berlingo och den stora Spacetourer. Segmentet är nog dött, alla kunder vill ha stadsjeepar.

  Citroën måste också hänga med i modet. Om det fortfarande finns intelligenta funktioner så klarar jag det också 😉

  • Ja, jag ser liknande.
   Jag tycker också att ”minivans”, ”familjepaneler” eller liknande och även ibland kombibilar är mycket vettigare än gamla stadsjeepar.
   Det är synd att de är mer benägna att "dö ut".
   (och på något sätt fann jag också att vår tidigare halvkombi 9000 var den "perfekta" lösningen)

   • På tal om SUV-användarna här 😉 , d.v.s. bilklassen som beskrevs av Tom skulle jag ändå förneka predikatet SUV, 9-7x är en, 9-4x redan med nackdelar. Företagens marknadsföring förser bara miljöpartisterna med argument för att det tillverkas för många stadsjeepar när de kallar små och medelstora bilar med fyrhjulsdrivna stadsjeepar.
    2022 Aircross ser hemsk ut, men åtminstone C3 Picasso har en form.
    Men halvkombi är verkligen den variant som representerar den optimala kompromissen för de flesta användningsområden. Jag kan understryka att 9000 är den perfekta lösningen. För mig är det fortfarande referensbilen i de övre medelklassen, men 900NG/9-3OG kan också användas universellt med sin halvkombi och kompakta design. Jämfört med 9000 tycker jag att formen är ännu mer sammanhängande och anser att designen är en av de mest sammanhängande genom tiderna. Jag vill inte säga det om C3 aircross 2022 och 2024, de är godtyckliga för mig designmässigt. Ta bort den dubbla vinkeln och sätt på något annat emblem på den så känns den inte längre igen som en Citroen. Det kommer nog att hända också, basen i C3 kommer definitivt också användas som en Peugot.

    • Bra diskussion. Hur skrev författaren? Polariserande balansgång. Du behöver inte gilla nuvarande C3 Aircross, men jag tycker att igenkänningsvärdet är högt. Opel, på samma plattform, har ingen märkbar likhet.

     Men ja, halvkombin skulle vara det. Jag skulle vilja att författaren testade C5 X, och jag skrev det till honom. Kanske går läsarnas önskemål i uppfyllelse?

Kommentarer är stängda.