Turbofascination med en skillnad - Citroën CX GTI Turbo 2

För 30 år sedan, strax efter min första Saab, drog en annan turbo in i mitt garage. En Citroën CX GTI Turbo 2, byggd 1987. Turbon av ett annat slag, alternativet till Saab 900. Men inte mindre fascinerande. CX var kort, 900 några år längre. Men på något sätt gråter jag fortfarande för CX. Vilket är ovanligt för mig, och sträcker sig till max en handfull fordon.

Turbobokstäver på ratten och laddtrycksmätare under varvräknaren
Turbobokstäver på ratten och laddtrycksmätare under varvräknaren

CX GTI Turbo 2 var grönmetallisk, bilder från den tiden finns inte längre. Fordonet på bilden här är liknande, delar år och utrustning med min CX och kommer att tillverkas i Sverige auktion. På den tiden kom CX GTI från första hand, från en närliggande Citroën-återförsäljare, och checkhäftet servades. Återförsäljaren finns inte längre, och förmodligen inte heller CX. För att historien inte fick ett lyckligt slut.

Turbo fascination annorlunda

Naturligtvis var CX alternativet till Saab. Det som var hänsynslöst logiskt arrangerat på 900:an fanns inte på den franska motsvarigheten. Man behöver bara tänka på bilradion som hade gjort sig bekväm i mittkonsolen mellan sätena. Detta resulterade i en stor, städad sittbrunn. Bästa Citroën Design, en skulptur och vacker. Men med fruktansvärd användbarhet för radion. Kontrollsatelliterna och switcharna i headlinern var coola och mycket bättre än deras rykte.

För det var häftigt när du tryckte på den högra knappen för denna annorlundahet.

Interiör, instrumentbräda som en skulptur
Interiör, instrumentbräda som en skulptur

I allmänhet var CX GTI Turbo 2 en fascinerande bil och de överlevande är det än idag. Citroën var Concorde för den tyska autobahn. Super bekväm, avslappnad. 168 turbo hk från en generös 2,5 liters cylindervolym möter hydropneumatik och en tomvikt på uppskattningsvis 1,4 ton.

Det är denna vågade komposition som gör fordonet unikt.

Citroën CX GTI Turbo 2
Citroën CX GTI Turbo 2

Concorde för den tyska autobahn

Efter vad som känns som en lite större turbofördröjning slår laddaren till, lyfter fordonet något ur de hydropneumatiska fjädrarna och accelererar det kraftigt. Upplevelsen är något av en fartfylld soffa och flygplansstart och är en väldigt egenartad blandning. Dessa Citroën Turbo-upplevelser, de är för 30 år sedan, finns fortfarande kvar i mitt sinne. Som om det var igår. Av alla CX som någonsin körts gjorde GTI Turbo 2 det mest bestående intrycket.

Samtidigt var det också min sista CX fram till idag.

För Citroënen visste också hur man imponerade i en annan disciplin. Han var stammis i butiken. I allmänhet stod CX mer än den körde. Vilket så här i efterhand hade att göra med min bristande erfarenhet när jag var ung. Idag skulle jag ta itu med gamla bilproblem systematiskt, då litade jag på de lokala mekanikerna. Ett misstag, eftersom CX utvecklades till min ungdoms dyraste bil.

Stor signatur bakspoiler för CX Turbo 2
Stor signatur bakspoiler för CX Turbo 2

Citroën CX GTI Turbo 2 älskar verkstaden

Det här kunde inte gå bra.

Självklart inte. Räkningarna för alla åkommor nådde astronomiska höjder, det psykologiska trycket ökade och till slut gav jag upp. Jag körde ett sista varv i CX, flöt runt på stan en gång till och parkerade den sedan hos en farbror. Han sålde – som jag hörde på den tiden – hyfsade bilar. Alltså ingen Citroën, som illvilligt översattes till citroner i familjen. Men bra tyska märken. Mitt hjärta blödde och med CX tog min Citroën-historia slut i flera år.

Jag missade bilen redan 10 minuter senare, men fakta var klara. Jag hade inget val. Man kan förstöra sig själv med bilar, jag hade lärt mig den hårda vägen och lärt mig mycket.

Radion - användarovänlig mellan stolarna
Radion - användarovänlig mellan stolarna

Citroën tar revansch på sitt sätt

Historien fortsatte förstås. Det slutade tydligen inte bra. Min farbror sålde CX, jag fick lite pengar i handen. Mitt stressade bankkonto återhämtade sig och Citroënen åkte österut med sin nya ryska ägare. Det är oklart om han någonsin nått Ryssland, spåret efter bilen och ryssarna är förlorat nära Erfurt.

Vad hände?

CX GTI Turbo 2 hade en startspärr. En som bad om en numerisk kod och var gömd under en liten lucka. En ganska snygg pryl på den tiden. Men också en djävulskt farlig sådan. I själva bilen låg ett litet papper med en handskriven kod från förra ägaren. Eftersom jag redan är misstänksam mot elektroniska saker på grund av mitt jobb, avstod jag från att ens titta noga på knappsatsen. Än mindre aktivera den.

För med fel kod blockerades styrenheten och CX var död.

Ryssen var mycket naiv.

På kvällen i Erfurt aktiverade han startspärren, gick till sitt hotell och angav den vissa koden nästa morgon. Vilket, ingen överraskning, naturligtvis var felaktigt. CX fick sin egen revansch för överföringen österut.Han vägrade arbeta, telefonlinjerna glödde, ryssen hade ett verkligt problem.

Ingen kunde hjälpa. En ny styrenhet skulle troligtvis vara på väg, eller en dyr faktura från verkstaden i Erfurt. Det kan vara så att Citroënen var lastad och kom till Ryssland på en skåpbil. I alla fall. Jag hörde aldrig av honom igen, men jag saknar fortfarande den andra turbo-fascinationen. Lite.

Med bilder från bilweb

14 tankar om “Turbofascination med en skillnad - Citroën CX GTI Turbo 2"

 • blank

  Jag gillar det där med Concorde på autobahn. Och CX...ja...jag gillar den också! Det är en diva. Men ändå - i ordets rätta bemärkelse - ursnygg.
  När jag skriver dessa rader sitter jag i ICE till Paris, vi dundrade förbi en parkeringsplats i 300 km/h. Och mina ögon drogs till denna cappuccinobruna CX från första serien med en gammal fransk registreringsskylt... saknade bara de gula strålkastarna.

  Vilken design, vilket skepp......

  • blank

   Ja, frestande. Fortfarande. Lär folk sig av sina dumheter i bilindustrin?

   • blank

    Det är en retorisk fråga, Tom, eller hur? 😉

   • blank

    Förhoppningsvis inte (lär dig...)!!! 😉

 • blank

  En sådan CX var aldrig billig att underhålla. Men varje körd kilometer var jättekul, CX är unik och sticker ut från mängden.

  Och, det behöver inte nödvändigtvis vara en turbo 😉

  De andra CX är lika roliga!

 • blank

  stark karaktär

  Bara underbart hur olika och individuella bilarna var då. På en fest stod en 900, en CX och en 245:a bakom varandra framför mina föräldrars hus. Var och en av dessa tre bilar var raka motsatsen till de andra två ...

  Det fanns bara runt 30 kvadratmeter och helt naturligt ett tekniskt konceptuellt och kreativt utbud av interiörer och karossdesign, som du inte längre kan hitta en lördagsmorgon framför en stor stormarknad på en hel och helt parkerad hektar ...

  Jag saknar karaktärens styrka och individualitet inom fordonsteknik, närvaron av "egenheter" och unika säljförslag som en gång var avgörande att köpa.

  • blank

   Det här blir inte bättre. Nu kommer kineserna i uniform. Man kan knappast skilja märkena åt. Det blir mer och mer enhetligt. Och tråkigare.

   • blank

    Tyvärr är det så det är...

    Jag tycker att det är helt fascinerande att det spektrum jag har berört inom fordonsteknik och design inte är baserat på nischprodukter. De var alla storsäljare och massprodukter av sin tid...

    Olikhet och karaktär var en gång försäljningsargument. Enbart antalet ekrar på en ratt kan vara avgörande för ett köp. Eller ett chassi. Eller vad som helst. Idag är det enda som räknas vilken modell av vilket märke som kommer så nära som möjligt ett allmänt giltigt (?) ideal ...

    Småbilar är fullt utrustade och "terrängfordon" är optimerade för vänster körfält på den tyska Autobahn. Varje bil kan alltid göra allt och alltid göra sitt bästa. Inte konstigt att de blir mer och mer lika. Dagen kommer då små bilar blir lika tunga och stora som en SUV. Fiat 500 och Mini är inte långt borta. Och vice versa, även lyxsuvar som coupéer krymper bagageutrymmet, takhöjden på baksätena och andra dimensioner till nivån för "småbilar".
    Allt möts i den "gyllene" medelvägen. Allt blir en enda mos...

    Och det är just därför vi fortsätter att köra Saab och tittar åt vänster och höger efter andra unga och oldtimers. Det är bara roligare än att leta efter en ny bil.

    • blank

     Och det är därför jag älskar min 9-4X och föredrar att uttrycka den
     Bredvid den ack så sällsynta Porsche Chayenne eller skrämma dem på Autobahn...
     Go4saab

     • blank

      Jag vet något sånt. Men är det verkligen nödvändigt?

      Med min 9-5 satte jag en gång fast resår* på vänster körfält på stötfångaren på en Panamera.

      *Elastisk? Avståndet var varierande. Å ena sidan är det helt enkelt lämpligt att hålla mer avstånd i högre hastighet. Och å andra sidan accelererade 9-5 knappt över 220 ...

      I slutändan var det mycket viktigare för mig att jag körde lika dåligt som idioten framför mig. Jag kunde hänga med (mer eller mindre självsäkert) i alla discipliner - bara hålla mig elastiskt vid stötfångaren och till slut köra samma rutt på samma tid ...

      Men förmodligen också med en liknande förbrukning och liten tidsbesparing. Den renaste egotrippen. Det är skönt att en Saab kan göra det också, men idag skäms jag mer över att ha återkallat rådjuren än vad det skulle tillfredsställa mig. För mig personligen är det riktigt coola med Saab att man kan köra den ordentligt och inte behöver bevisa något för någon...
      Det är precis vad Porsche-föraren inte kan göra...
      Så fort han kör förnuftigt är han omedelbart under allmän misstanke om att hans inkomst inte räcker till båda – att köra en orimlig bil orimligt. Är jag glad att jag inte längre låter mig mätas med sådana normer...

      Ingen Saab i världen behöver det längre, och ingen Saab-förare heller. Skydda dina skatter och kör dem säkert och avslappnat. Vi vet alla vad de skulle kunna göra om vi ville. Det räcker att ta sig snabbt från A till B och det är allt som krävs...

    • blank

     Jag kan absolut förstå! Jag är förmodligen den enda på planeten som har bytt en Carrera 4S mot en Saab 9-3 2.0T XWD med HIRSCH-prestanda. Jag kände mig helt enkelt inte bekväm i Porschen, av någon anledning. I Saaben var jag hemma igen!

     • blank

      Jag tror att att kunna göra mer än att behöva och att vara mer än utseende är i slutändan en må-bra-formel...

      Att sitta i en bil från vilken "publiken" (andra trafikanter) ständigt förväntar sig en viss prestation - en snabb start vid trafikljuset, en snabb kurva på en landsväg, mer ljud och buller, eller vad som helst bilden av märket, modell och förare - jag antar att det skulle vara väldigt ansträngande ...

      Saab kör du eller "flyger" under radarn utan något tryck och precis hur du själv vill vara på vägen. Detta är en del av individuell frihet och ovärderlig. Jag har aldrig mött en mindre image och färre fördomar. I en Saab är du fri...

      (Förutom nationella klyschor, som mannen som heter Ove...)

 • blank

  CX och vad förälskad jag var i den här bilen! 1981 köpte jag en begagnad 2200 Pallas i mörkgrå metallic, vilken fin bil. Ett skepp, snarare en sedanstol och utrymme utan slut. Men samma sak hände efter ett år... Du gissade rätt, jag hade liknande upplevelser som Tom och CX var alldeles för dyr för mig! Men en gång i livet borde du ha kört en DS eller CX, inget annat kan jämföras.

  • blank

   Så min svärfar gråter fortfarande över Xantia han sålde för 20 år sedan
   Andreas

Kommentarer är stängda.