900 Turbo Cabriolet - den (hittills) dyraste Saaben genom tiderna

En sensationell auktion avslutades i USA förra veckan. En Saab 900 Turbo Cabriolet från 1987 bröt gränsen på 100.000 145.000 USD. I slutändan var notan till och med XNUMX XNUMX USD. Denna öppna Saab är en exceptionell bil, det är säkert. Men det representerar en tydlig trend. Varumärket Göta Älv lockar samlare. Cabriolet blir inget undantag, det är helt klart.

145.000 XNUMX dollar - den dyraste Saaben någonsin
145.000 XNUMX dollar - den dyraste Saaben någonsin

En exceptionell bil som inte kommer att förbli ett undantag

Saab 900 Turbo Cabriolet har bara 245 miles (ca 394 km) på klockan. De ska vara begripliga, vilket delvis förklarar det extremt höga priset. Den andra delen levererades av den säljande återförsäljaren som köpte Saaben av sin dåvarande ägare för ett år sedan. Han tog noggrant och framför allt professionellt hand om vad som skulle göras med ett fordon som stått parkerat länge. Hörnstenen för varje framgångsrik auktion.

Detta belönades i sin tur av anbudsgivarna som kunde förvänta sig en fullt fungerande ny bil.

Ändå är prislappen på 145.000 20 dollar lite surrealistisk. Det finns ett litet svenskt varumärke som har skötts dåligt av ett globalt företag i XNUMX år. Som fortfarande behåller sin karisma, älskad och beundrad av fansen. Oavsett vad de amerikanska ägarna förväntar sig av märket. I slutet är det en hård final, varumärket och dess fans slåss, men i slutändan förgäves.

Saab 900 Turbo Cabriolet återställdes till nybilsskick innan den såldes
Saab 900 Turbo Cabriolet återställdes till nybilsskick innan den såldes

Inget dött bilmärke

2011 släcks ljuset i Trollhättan. 2012 flyttade kineserna in. De missbrukar arvet, skadar sitt rykte och ansöker om konkurs tills de slutligen förlorar varumärkesrättigheterna. För den svenska licensgivaren har (äntligen) en nådig förståelse och drar en gräns. Även bilmärket Saab överlevde. Hon är osårbar trots att hon är död, vilket hon verkar lyckas ignorera själv.

Priserna på nya Saabbilar har ökat i flera år, de är efterfrågade. Du kan se det i de stabila priserna som betalades för den senaste Saaben, du upplever det på auktioner. Och du kan till och med uppleva det i vardagen, med de små värdesakerna med låg körsträcka och utmärkt skick. de auktion Saab 900 Turbo Cabriolet var i slutändan en historisk milstolpe av ett psykologiskt slag.En klassisk 900 som handlas över den magiska 100.000 XNUMX USD för första gången kommer att påverka.

Inte nog med att Saab nu är tillbaka i media. Men också att priserna kommer att fortsätta stiga. Kom ihåg, för de exceptionella bilarna. Inte för de eftersatta Saab begagnade bilruinerna på grusplatsen runt hörnet.

Det är den dyraste Saaben genom tiderna
Det är den dyraste Saaben genom tiderna

Det kommer att fortsätta så här, uppåt

Övriga Saab-priser kommer att nå sexsiffriga priser i framtiden och kommer att fortsätta att öka. Kanske inte lika spektakulärt och inte lika offentligt. För allt som för närvarande handlas erbjuds inte på de välkända plattformarna och auktionshusen. Försäljning av rariteter går diskret i bakgrunden. I scenen, via bloggen.

Gammaldags, i telefon.

Bilar med historia och dramatik, men framför allt specialbilar, har Saab tillräckligt att erbjuda. Den (hittills) dyraste Saaben genom tiderna är ett mellansteg i den fortsatta utvecklingen av varumärket.

Med konstverk av Hyman Ltd.

11 tankar om “900 Turbo Cabriolet - den (hittills) dyraste Saaben genom tiderna"

 • blank

  Oj oj... och vi "använder" vår cabriolet för en helt vanlig semesterresa för oss fyra på Östersjön. ...men på något sätt var bilarna byggda för något sådant. Enorm pristrend väcker blandade känslor...

  • blank

   Ha en säker resa och alltid utan ånger...

   Andra unnar sig också vackra och dyra bilar – även på semestern.
   Matematiskt och ekonomiskt spelar det ingen roll om du ställer din Saab i "skyltfönstret" för lite värdestegring, om du kör en annan bil när den står, lika mycket i värdeförlust och dessutom kostnader för rätt vind och väderskyddad förvaring, som också producerar nödvändig konservering och skötsel där på regelbunden basis...

   Jag tror att det i bästa fall är ett nollsummespel att inte köra Saab. När det gäller inställning till livet är det en jättestor minusaffär att inte köra sin Saab. Gäller min smak för varje modell och år...

   Med de nästan nya Saab-bilarna från alla möjliga decennier måste man faktiskt tänka på nypriset, lagringen, inflationen och strängt taget användningsförlusten ...
   I 120 månader per decennium - i 420 månader med en 35-årig 900 ...

   Även till det här rekordpriset, som gör mig riktigt glad, ser jag ingen avkastning. En Saab måste köra och helst på semester!
   Mycket kul ännu.

   • blank

    Tack så mycket! Det är ett sant nöje att bubbla över den största tyska Östersjöön med detta fantastiska (i vårt fall) 30 år gamla fordon. Bara vår Mini-Junior (13 månader) måste fortfarande vänja sig vid det ibland höga ljudet utanför från 80 km/h. Idag fortfarande trevligt på en stormarknadsparkering med en polsk SAAB 9-3NG-förare ...

 • blank

  Det som imponerar mycket mer på mig är det faktum att Saab-modeller av alla serier kunde växa i Amerika. 40-60k per 900 Turbo är inte längre en raritet där borta. Men även det sista ansiktslyftet av OG 9-5 med ca 100.000 14.000 km ligger över bordet för XNUMX XNUMX dollar. Den genomgående höga nivån är lite för bra för att vara sann. Jag är nyfiken på när prisutvecklingen också flyttar till Europa – om den överhuvudtaget kommer att göra det.

  • blank

   Priserna går inte att jämföra med de europeiska, även om de ökar även här.

   Mycket är annorlunda i USA. Scenen är bättre organiserad och de stora evenemangen är unika. Klubbarna flyger in Saab-kändisar från Sverige och erbjuder bra film. Det har vi inte här. Dessutom är den svenska reservdelsleverantören väldigt nära scenen i USA och gör ett bra jobb.

   • blank

    Det är intressant information...

    Amerikanerna har en legendarisk näsa för lukrativa affärer. Kanske finns det lite hopp för Old World Saab-förare. Till exempel för reservdelsbranschen. Det skulle ha något...

   • blank

    Ja, intressant sidoinformation! Finns det någon rekommenderad reservdelsleverantör från USA som du kan kontakta vid behov och som då också skickar till Gamla Världen? (Om du inte får något här igen.)

    • blank

     Det finns flera, men du behöver dem inte. Prata med din verkstad, de har utmärkta kontakter över dammen.

 • blank

  Otrolig.
  Men det är också trevligt att varumärket förädlas på detta sätt.

 • blank

  Mevr ,Mijnh,
  Som holländare kan jag aldrig läsa allt från SAAB:n Bilen är vacker.
  Graag hoor ik van U av he ook iets på Nederlands kan skrivas.
  VR.groet JWH slotboom Emmerhoutstraat 144 7814xx Emmen nederland (holland)

  • blank

   Besök gärna vår holländska hemsida: https://nl.saabblog.net/

   Den AI-översatta sajten är inte perfekt, men jag är säker på att den kommer att fungera!

Kommentarer är stängda.