Kultmobil prototyp till salu - Citroën E-Mehari

Endast sällan kommer prototyper och förseriefordon i händerna på samlare. Prototypen av Citroën E-Mehari som säljs i Frankrike är ett undantag. Det är i teorin ett fall för en entusiast eller samlare som praktiskt taget borde äga några tunnland mark. Eller åtminstone ett privat dynlandskap. Eftersom denna E-Mehari-prototyp inte kommer att godkännas för allmänt bruk.

Citroen E-Mehari
Citroen E-Mehari

En Mehari är en legend

Citroën E-Mehari var ett gemensamt projekt mellan Citroën och fransmännen Bolloré grupp. Citroën stod för konceptet och designen, och Bolloré stod för den tekniska plattformen. Baserat på Bluesummer av Bolloré producerade PSA Group E-Mehari från 2016.

Det handlade om inget mindre än att återuppliva en legend.

Samtida Mehari-reklam
Samtida Mehari-reklam

Den var inspirerad av Mehari, ett öppet, puristiskt roligt och kultfordon med plastkaross som Citroën byggde i stort sett oförändrat från 1968 i nästan 20 år. Att köra i en Mehari var inte bara för skojs skull. Mehari kan också vara en tjänstebil. Brandkårer, polis och armé litar på Mehari såväl som jetset-sällskapet i Saint Tropez.

Nästan 145.000 4 exemplar gjordes, några av dem även med fyrhjulsdrift. Citroën firade dem med humor, lät fotografera dem på berg och antog att de hade de bästa terrängegenskaperna. Som på det publicerade reklamfotot. Ett avslappnat - lätt fritidsföretag erövrar ett berg med Mehari 4 x XNUMX, medan en bergsbestigare med rep och ordentlig utrustning tar sig till toppen. Som man säger i Bayern.

Motorkraften verkar ha räckt till vid den tiden. Boxermotorn i 2CV arbetade under plasthuven, vars kraft räckte för fordonet, som bara vägde cirka 500 kilo.

Mehari 4x4 i aktion
Mehari 4×4 i aktion

Återupplivandet av kulten floppade

Mindre mängder av E-Mehari, som var tänkt att återuppliva kulten från det förflutna, planerades från början. Högst 3.500 2018 exemplar ska rulla av löpande band i Rennes per år, men det är oklart om antalet nåddes. Den första stora revideringen skedde 2019, slutet XNUMX och Citroën deklarerade att man i framtiden ville bygga elbilar på sin egen plattform.

Citroën E-Mehari i aktion
Citroën E-Mehari i aktion

Kanske var det priset och det faktum att E-Mehari förblev en rudimentär bil trots en tjänstevikt på 1.5 ton. Med ett grundpris på runt 25.000 XNUMX € plus månatlig batterihyra hade kunderna förmodligen andra idéer än beslutsfattarna på Citroën.

Elmotorsport för bildunderhåll hjälpte inte heller, återupplivandet av kulten blev en flopp.

Tre fas 2-prototyper erbjuds
Tre fas 2-prototyper erbjuds

I Frankrike finns nu 3 fas 2 E-Mehari-prototyper tillgängliga Rea (säljs). Utan batteri förstås och intresserade kan välja mellan olika bevarandetillstånd. Priset för E-Mehari-prototypen är lågt, en del av Citroëns varumärkeshistoria sägs kosta endast mellan 1.500 2.500 € och XNUMX XNUMX €.

E-Mehari prototyp
E-Mehari prototyp

Naturligtvis är användningsmöjligheterna begränsade om du inte bara vill parkera Citroënen i en samling. Även med ett batteri skulle ingen av E-Mehari komma särskilt långt. Alla kopior saknar VIN, registrering är omöjlig. I själva verket är det enda alternativet som återstår ett eget privat dynlandskap.

Med bilder på Citroën Communication (4) och Leboncoin (2)

5 tankar om “Kultmobil prototyp till salu - Citroën E-Mehari"

 • blank

  Kan någon berätta för mig om det är möjligt och var man köper batteriet för en E Mehari?
  Jag uppskattar om någon kan hjälpa
  Vänliga hälsningar,
  Luciano Seixas

 • blank

  Nära Pont du Gard kör olika gamla (!) Mehari i trendiga färger genom det vackra landskapet med turister. En strålande syn. Var alltid glada människor i fordonet!
  Men säkerheten var nog inte så viktig i början av 70-talet...
  Nåväl, ett fordon för cruising, som man säger idag ;-).

 • blank

  Uppenbarligen redan borta... För den tidigare batteriuthyrningen av E-Mehari kan du för närvarande få AMI i Frankrike. Det var helt enkelt för dyrt och för mycket plast för prisklassen.

 • blank

  Mellan 2CV4 från 1971 och 2CV6 från 1974 körde jag en Mehari i ungefär ett år. Väldigt rolig bil men efter första vintern, brrrr... Jag bytte sedan in den mot 2CV6:an. Jag körde den i cirka 8 år och gjorde många oförglömliga resor med den.

  Jag var också kort intresserad av E Mehari. Men hela paketet var fel fram och tillbaka, att hyra batteriet var ett absolut mördarargument!

  • blank

   avundsjuka faktor

   Åh, jag skulle/skulle vilja köra det gamla originalet. Otroligt charmig minimalism inom kapitalismen – en charm som vissa köpare gav efter för även när de var unga, vackra och rika. Helt enkelt en rolig låda där man kunde skära en fin figur på Côte d'Azur som i de dyraste sportbilarna och lyxiga cabriolet som fanns på den tiden. Ett genialiskt och oändligt charmigt kapitel i bilteknik...

Kommentarer är stängda.