bryta fiktion? Så här skulle Citroën C4 Break Tourer (2023) kunna se ut!

Kompakta kombi har det svårt. De försvinner mer och mer från marknaden, ett segment håller tyst på att dö bort. Detta är olyckligt, eftersom de traditionella kompakta kombibilarna inte bara var det smartare valet ur estetisk synvinkel än de stadsjeepar och MPV som gynnas idag. Även hos Citroën har man utvisat det traditionella kombisegmentet. En kombi var alltid ett avbrott med märket Doppelwinkel och han hade en fantastisk härstamning.

Citroën C4 Break Tourer (2023)
Citroën C4 Break Tourer (2023)

En Citroën som fortsätter den legendariska Break-serien

Oförglömd är CX Break, som erbjöd utrymme som de vidsträckta sanddynerna i Camargue. Eller BX Break, som med sina kompakta mått kändes som att den hade mer utrymme inuti än utanför. Det sista lilla avbrottet i den långa listan var Citroën ZX, men dess slut på produktionen är mer än 20 år sedan.

Hur skulle en potentiell efterträdare se ut? Efter det här ë-C4 X, som Citroën fick många internationella applåder för, kunde tiden för en konventionell kombi, alltså paus, vara mogen. Det var åtminstone vad den ungerska designern trodde X-Tomi. Baserat på den nuvarande modellfamiljen designade han en Citroën C4 Break Tourer som ser ut att kunna rulla av produktionslinjerna imorgon.

Citroën GS Break Special 1980
Citroën GS Break Special 1980

Fronten på Break Tourer är donerad av vanliga Citroën C4. ë-C4 X lånar bakdelen med de iögonfallande baklyktorna, men taklinjen avslutas med en brant baklucka. Stationcaren erbjuder mer förvaringsutrymme än Lifestyle C4 X, men utan att framstå som osportslig. De andra designattributen följer varumärkets nuvarande linje. En robust design som du kan lita på för att klara grusvägar och äppelodlingar i Normandie utan att drabbas av några skador.

Karossens överhäng förblir skarpt korta, designen är sådan att man skulle vilja fråga varför Citroën inte bara bygger Break Tourer?

Citroën ZX Break 1993
Citroën ZX Break 1993

Bara en pausfiktion?

Förmodligen för att tidsandan inte nödvändigtvis blåser i riktning mot en kompakt kombi. Men visst, eftersom en C4 Break Tourer är en direkt konkurrent till Peugeot 308SW skulle. Och naturligtvis också eftersom ë-C4 X har ett fällbart baksäte, kan denna variation räcka för kunderna. För utan förlängda överhäng skulle vinsten i rymden bara vara minimal i praktiken.

Men du ska inte helt utesluta paustourern. Renault, rivalen i Frankrike, kommer att ta DJB-projektet 2023 på en utökad Captur-basis. Förmodligen en billig, ca 4,40 meter lång kombi. Normalt sett reagerar då märket med den dubbla vinkeln med en motattack.

Med bilder från Citroën Communication och X-Tomi

8 tankar om “bryta fiktion? Så här skulle Citroën C4 Break Tourer (2023) kunna se ut!"

 • blank

  lastmästare

  Fransmännen har bokstavligen en stor historia inom bilkonstruktion. Jag brukar ibland glömma det praktiska och otroligt lätta utrymmet och nyttolastens mirakel. Den tyska motorjournalistiken men också och tydligen även fransmännen själva, annars höll de sig till denna tradition ...

  På den senaste klassiska bilträffen jag var på nyligen stod en CX Break upp och var en av huvudattraktionerna, chassit pumpade stolt upp till max markfrigång. Besökare som hade kommit i sina stadsjeepar gned sig förvånat i ögonen. Det finns en gammal bil som även har ett litet tvärsnitt, formen av en (rese)vindpiercer, ett chassi för alla tillfällen och interiör och bagageutrymme utan ände. Hur kan det vara?
  Vad tyckte formgivarna och ingenjörerna om sin egen SUV? Om du är 40 år yngre borde du helt enkelt le åt varje klassisk bil som dess ägare, eller hur? Snygga lådor som är helt föråldrade av framsteg på alla sätt, eller hur? Och så något! Då är det plötsligt något med ett chassi som kan sänka tyngdpunkten ner till vägen på en motorväg och fastna på vägen som tuggummi. Eller bara mer markfrigång än vad din egen SUV erbjuder på åker- och skogsstigar och oavsett vilken vägyta, alltid mer nyttolast och bagageutrymme än ditt eget och helt nya sportfordon. Du gnuggar ögonen av förvåning.
  Det är verkligen synd att fransmännen inte konsekvent följer sin tradition. Vad de en gång gjorde tekniskt och konstruktivt är, enligt min mening, nu bara en myt som designers och marknadsföring utnyttjar med en endast ytlig och jämförelsevis ytlig skillnad. Förfäderna var verkligen olika. Idag ser vissa av deras barnbarnsbarn annorlunda ut, men de är tekniskt vanliga och kostnadsoptimerade produktioner ...

  Har jag fel här, eller kan och ska man se det så?

  Svara
  • blank

   Kostnadsoptimerad är säkerligen sant, annars skulle Citroën inte existera längre. Ännu annorlunda, fjädringen som Tom beskrev och komfortstolarna. Du hittar den inte någon annanstans i den här prisklassen.

   Det är fortfarande annorlunda och till och med speciellt. Håll dig inom vad Stellantis tillåter och inte så vild och extrem som det brukade vara.

   Svara
   • blank

    Tack, det är rimligt och bra förklarat.

    Jag tycker bara att det är synd i allmänhet att karaktär och teknik går samman globalt. Om den enda föraren vore ett tekniskt optimum för människor och miljö, som alla bilmärken strävar efter unisont, skulle jag inte ens (nästan) bry mig...

    Tyvärr är det dock så att varje märke runt om i världen utfärdar nästan identiska specifikationer för varje modell (eller snarare, varje marknadssegment) för utveckling, produktion och försäljning. Alla biltillverkare fiskar bara i samma damm efter samma fisk som bara finns i denna damm ...

    Det är bara synd att det inte längre finns utrymme för tekniska innovationer och riktiga karaktärsbilar i specifikationerna för kostnadsoptimerade och plattformsbaserade fordon. Världen har aldrig varit så stor och samtidigt så enkel och enhetlig som den är idag. Själv har jag svårt att se detta som en berikning, än mindre ett steg framåt. När det gäller människor och miljö så dikteras i slutändan EN väg, som branschen och leverantörerna sedan länge är överens om globalt, med hänsyn tagen till marknadsanalyser och kostnadsprognoser. Det är galet, men vi hade en gång mer val när det inte verkade brådskande och övertygande för oss (människor & miljö). Nu är det tvärtom. Vi behöver akut leta efter alternativ, men den (nu mycket globala) marknaden har för länge sedan blivit en (global) gröt. Det är anmärkningsvärt och beklagligt, tycker jag.

    Svara
 • blank

  Break Tourer har lite off-road-utseende, inte illa. Synd att det bara är en pausfiktion.

  Svara
 • blank

  Fel för en gångs skull, kära författare! Efter ZX fanns det inte ens dåliga Xsara Break i sju år. Jag hade det här i drygt tretton år. En bra familjebil som till och med var lite kul med HDI-dieseln.
  Men ja, slutet på C5 Tourer var tyvärr slutet på den decennier gamla kombitraditionen hos Citroën. Synd.

  Svara
  • blank

   Jag erkänner att jag helt har ersatt Xsara. Det stämmer förstås, det fanns efter ZX.

   Svara
   • blank

    Jag kommer inte ihåg Xsara heller. Så det är ingen skam att bara glömma det. Jag minns fortfarande ZX, den var mycket mer distinkt.

    Svara
 • blank

  Du saknar verkligen alternativen i det här segmentet. Vad finns det mer? Nästan allt rör sig på höga säten, fordon som en Saab 9-3 sportdräkt som exempel finns inte längre. Något kompakt med en kick, det skulle vara det.

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.