Bilkultur från ladugården - Citroën 2CV boxanka

I Sverige hittar du vanligtvis dyrbara bilar parkerade i garage och uthus till typiska fritidshus. I Frankrike döljs ofta bilkörningskulturen i äldre lador. Som till exempel en väldigt tidig 2CV box anka. Det lades undan och glömdes bort - i 3 decennier. Den hade bara 4.000 XNUMX kilometer på klockan. Nu väntar hon på ett andra liv och på någon som kärleksfullt ska återställa henne.

Citroën 2CV AZU - 1955
Citroën 2CV AZU – 1955

Visserligen är jag ett 2CV-fan, en Citroën 2CV fanns i min familj i många år, ibland tog jag chansen och lånade "ankan". Att köra en 2CV är något speciellt. Det är rörelse för alla sinnen, med påföljande avsägelse av allt som inte är absolut nödvändigt. Det kommer inte nybilsförare att kunna förstå, och det kommer förmodligen inte yngre läsare heller.

Du bör snarast täppa till denna erfarenhetslucka. Den som aldrig har kört 2CV har missat något.

Det är inte utan anledning som ankan har en kultstatus. Och det är fortfarande efterfrågat. Senast betalades mer än otroliga €2 100.000 för en helt ny XNUMXCV.

2CV boxanka 30 år i ladugården

Långt ifrån det är boxankan som nu hittats parkerad i en fransk ladugård. Där stod den första lilla framhjulsdrivna skåpbilen av märket med dubbelvinkel nästan bortglömd i 30 år. Hastighetsmätaren visar bara 4.000 1954 kilometer, originalhandlingarna från 2 finns fortfarande tillgängliga. Detta gör denna XNUMXCV till ett tidigt exempel på skåpbilen.

Strukturen på boxankan ska vara i gott skick
Strukturen på boxankan ska vara i gott skick

Citroën levererade boxankan från 1951. 12 hk från en 425 cc-motor, bara 3,60 meter lång och 530 kilo lätt vikt, det låter som om det är från en avlägsen galax. Men, precis som sedan 2CV, skrev boxankan historia. 2CV motoriserade Frankrike, var bilen för landet, gårdarna och hantverkarna. En stark del av bilkulturen, en integrerad del av fransk historia och fortfarande närvarande idag.

2CV står för den otroliga balansgång som förmodligen bara Citroën kunde göra. Det var ett prisvärt transportmedel för massorna, och med DS erbjöd varumärket också en prisvärd teknikbärare för den övre medelklassen.

Båda var framgångsrika.

Marknadsstrateger idag skulle förlora jobbet om de bara vågade tänka på något liknande.

1955 är ett tidigt byggår - ankan levererades första gången 1951
1955 är ett tidigt byggår - ankan levererades första gången 1951

2CV nästan första hand

Tillbaka till ladan. Ägaren parkerade 2CV där av oförklarliga skäl. När han dog tog hans son över och sålde ladugården och dess innehåll. Den nuvarande ägaren övervägde att restaurera boxankan, men bestämde sig till slut för att sälja den.

Det gör att den lilla skåpbilen åtminstone nästan är en förstahandskopia.

Tyvärr hade ladugården, som inte är ett svenskt fritidshus, inget tätt tak. Vatten droppade på den främre delen av 3CV under regn i minst 2 decennier. Motorhuven och underredet visar nu rost som behöver saneras. Den bakre delen med lådan ska dock vara i gott skick.

6.900CV AZU, som är det korrekta namnet på den galliska ankan, kan kosta 2 XNUMX €. Den där Lista visar bara glesa bilder, fler bilder som ger ett halvvägs intryck finns på largus.fr.

För några år sedan handlades boxankor för mycket mindre, man kunde få dem för lite pengar. Det verkar vara över. Den kommersiella versionen av ankan ökar också i pris. Med 2CV AZU, som finns i Versailles, får köparen även de historiska dokumenten och en begriplig historia.

Vilket skulle motivera priset för så mycket bilkultur. För det blir inte längre billigare i 2CV-familjen.

Med bilder av Philippe B.

5 tankar om “Bilkultur från ladugården - Citroën 2CV boxanka"

 • blank

  Mycket äkta! Reparera, spara och trimma inte för att se ut som nya bilar. Och sedan kör, kör, kör...

  Svara
  • blank

   Precis så 😉

   Överrestaurerade trailerdrottningar är ett uttryck för lyx, välstånd och överflöd.
   Veteranbilar med patina, som också flyttas i vardagen, är 2nd life-ekonomi, reparerar och återvinner istället för resurser och överproduktion, är hållbara och är bara roliga - nästan varje dag ...

   Glöm inte att de alla var dagliga förare. Det kan de göra än idag. Teknik är viktigare för mig än utseende. Jag är riktigt kräsen med chassi, bromsar, motor och transmission. Men lacken, plåten och interiören i en 50, 60 eller 70 år gammal bil ska se ut som om den använts intensivt i 10 till 20 år. Då är optiken fortfarande 30 till 60 år yngre än vad tillverkningsåret skulle antyda. Det får och borde räcka – även och särskilt ur H-certifikats- och registreringsskyltsynpunkt.

   Om motorfordon är historiska efter 30 år är det bara logiskt att 40, 50, 60 eller till och med 70 år gamla fordon kan visa motsvarande fler tecken på användning utan att det påverkar deras historiska värde negativt. Många bilar är ganska slitna efter 10 till 20 års intensiv användning. Visuellt och tekniskt. Varje veteranbil från 40+ som är tekniskt i sin ordning och "bara" ser ut efter 10 år + intensiv användning är en berikning ur historisk synvinkel, trots eller kanske på grund av sin patina. Hellre det än en mindre, eller hur?

   Svara
 • blank

  Citroen 2 CV, min första stora bilkärlek! Över 11 år för mig 2CV, först 2CV 4 och sedan Big Block 2CV 6 med 602ccm! Jag körde till Nordkap, till Portugal och 1976 till Ungern/Rumänien. Pojke var dessa resor! Två personer plus campingutrustning och iväg. Ingen flotta, ingen mobiltelefon, inget kreditkort, men massor av utländsk valuta i plånboken. Det behöver inte sägas att Döschwo gick igenom alla resor utan att klaga. Underbart.
  Även under mina två år i Ghana körde jag en 2CV. Stora hjul, bra fjädring och luftkyld, lagom för de afrikanska backarna.

  Svara
  • blank

   De gamla lådorna & backarna

   Helt enkelt fantastiskt, hur naturligt många äldre konstruktioner tog gropar, tvättbrädor och gupp...

   Fjädringsvägen och markfrigången på en 2CV sätter 99 % av nuvarande stadsjeepar i skuggan och en R4 är inte sämre än den i pisten. Även gamla svenskar trivs där. Jag såg en gång en gammal reklam i sv/v för Volvo Amazone och den amerikanska marknaden på DuRöhre. Det skjuts uteslutande i backar. Idag otänkbart...

   Inom reklam idag sker bilfrihet i stora städer, på landsvägar och på motorvägar. Vägarna är alltid kolsvarta med snövita accenter, är nybelagda och körfältsmarkeringarna applicerades nyligen för en timme sedan. Mirakulöst nog är dessa gator alltid tomma, en röd matta rullas ut till otroliga kostnader specifikt och exklusivt för köpare av den annonserade modellen av varje märke. Men verkligheten idag är trafikstockningen eller åtminstone långsamtgående trafik ...

   Men jag avviker. I reklamfilmen listar berättaren ett antal fördelar med Amazone. Ungefär miles per gallon. Han babblar och babblar om varför man skulle älska hans Amazone när hon ses i rasande fart över backar och till och med cross country. Och så säger han till slut att det du kanske älskar mest med din Amazon är att du kan köra den som du hatar den!
   Vilket uttalande...

   Vi hade en gång bilar som klarade sig (nästan) utan vägar. Idag har vi bilar som hittar tomma och hala vägar överallt och en perfekt internetuppkoppling och den som tror det är välsignad...

   Svara
 • blank

  Ett fint exempel på bilkultur. Förhoppningsvis finns det någon som ger 2CV ett nytt liv.

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.