Förbränning eller elektrisk? Vi beställer en ny Citroënbil!

En av de ändlösa diskussionerna, privat och i företaget, är frågan om förbränningsmotorer eller elfordon? Vad ska vi beställa? Konkret handlar det om en kompakt bil för staden och det är klart att det måste vara en Citroën. Det är här min samhörighet med det traditionella varumärket från vårt grannland kommer fram. Men det är oklart vilken modell det blir. Historien om nya bilar börjar i januari 2022.

En ny Citroënbil - förbränningsmotor eller elbil?
En ny Citroënbil – förbränningsmotor eller elbil?

En Citroën elbil, liten och kompakt, skulle vara idealisk

Egentligen är jag övertygad om att elbilar är idealiska för stadsmiljön. Utsläppsfritt i innerstäderna med kompakta, smarta fordon. Men var är de? Hos Citroën är den nya i början av året ë-C4 kom till det. På den tiden var det så nytt att det inte gick att få en tid för en provkörning.

Ändå tycker jag att C4 är sympatisk och idén med elbilen är idealisk. För under de kommande åren vill vi successivt utrusta våra uthus med solcellsanläggningar och producera vår egen el självständigt.

Jag har dock bara en rådgivande roll när det kommer till att beställa nya bilar. Nya Citroën är inte för mig, den bästa frun av alla kommer att köra den. Han blir alldeles för stor Berlingo bytt, för närvarande är det bara en stadsbil som passar in i deras liv. Jag, å andra sidan, förblir lojal mot den gamla bilen och Saab-fraktionen, och ser ingen anledning att ändra på det.

El - Citroën ë-C4
El – Citroën ë-C4

Jag försöker faktiskt göra reklam för Citroën C4. Subliminal och försiktig. Ser vi en på vägen pekar jag ut nya Citroën.

Det hjälper förstås inte alls. C4, som passar in i den berömda golfklassen, är helt enkelt för stor för min fru för staden. Visst, han ser inte precis läcker ut, och objektivt sett har hon helt rätt.

Därmed är dock frågan om elbilen, efter oändlig diskussion, helt borta från bordet.

Ett ord som gör mig obekväm

För mindre, mer kompakt och elektrisk, det skulle bara vara Citroën AMI. Men det är en extrem lösning, mer en stadsloppa för transportuppgifter i storstaden eller som tredjepartsfordon. Och därför elimineras.

Slutligen återstår bara produktfamiljen C3. Det finns den vanliga C3 och Aircross, som är mer fashionabel och mycket mer intressant, ett fordon från den trendiga kategorin City SUV.

Citroen AMI
Citroen AMI

Med vilken jag skrev det obehagliga SUV-ordet, som jag på något sätt ville undvika.

Självklart låter Citroën Aircrossen, med en extra portion livsstil, betalas ordentligt. Den vanliga C3 är specialerbjudandet, Aircross är den fina lilla Hermès-väskan. Sedan finns det de små fina alternativen för individualisering.

Kunden kan själv lägga till färgaccenter, från taket till ytterbackspeglarna och karossdelarna, och det finns även en snyggt designad onlinekonfigurator för C3 Aircross. Jag måste erkänna att det faktiskt är roligt eftersom det främjar spellusten. Som Saab-person har du inte längre nöjet att konfigurera om någonting. Missade jag det?

Jag känner igen - det är så det är. Jag fortsätter att spela med onlinekonfiguratorn, resultatet presenteras på ett visuellt tilltalande sätt och konfiguratorn är lätt att använda.

Stadsbil Citroën C3
Stadsbil Citroën C3

Efter en kort tid kommer du på vad som kan kombineras och inte. Vi prioriterar. Ett stort taklucka, automatlådan och komfortdetaljer som backkameran är viktiga. Valet av färg är enkelt.

Det måste vara svart som förr i tiden!

C3 Aircross kommer givetvis att vara svart, precis som på Saabs nybilsdagar. C3 Aircross uppfyller kraven på en stadsbil perfekt. Den är drygt 4 meter lång och mindre än 1,8 meter bred. Det passar, och jämfört med det är interiören relativt rymlig.

I slutet av dagen beräknar onlinekonfiguratorn ett pris på nästan 30.000 XNUMX € för den idealiska versionen av vår stadsbil. Min senaste Saab nya bil var billigare. Men det var mer än ett decennium sedan.

Å andra sidan är det listpriser. Något borde vara möjligt där. Eller inte?

I Frankfurt Stellantis filial tar vi en titt på C3 Aircross. Den gamla modellen, för det är ett ansiktslyft på gång som ännu inte finns. Är vi säkra på att vi vill beställa? Min fru förespråkar det, jag har fortfarande C4 i åtanke, men jag är bara på plats som rådgivare.

Vi går över till att beställa den nya Citroënbilen i februari Neu Isenburg. Vi känner bara vår nya konsult, nummer 3 på 3 år, från telefonen. Han har fått önskad konfiguration i förväg och jag förlitar mig på en beställningsprocess enligt min smak.

Citroen C3 Aircross
Citroen C3 Aircross

Snabbt och enkelt, fokuserat på uppgiften. För det jag älskar ungefär lika mycket som ett tandläkarbesök är oändliga försäljningsargument och monologer om bilar.

Avslappnad eller spänd? Vi beställer en ny Citroën bil

Jag kommer inte bli besviken. Citroën-konsulten är ung, kompetent och vänlig. Och han är väl förberedd. Det blir ett trevligt samtal. Konfigurationen av C3 Aircross är något justerad, den vanliga rabatten för kommersiella kunder läggs in. I slutet finns återigen ett fullserviceavtal med möjlighet att ta över i slutet av löptiden på villkor som du knappast kan tacka nej till.

Det är fortfarande frågan om leveranstiden. Augusti 2022 står i kontraktet, om Stellantis kan hålla datumet är öppet. Situationen med nya bilar är spänd, för alla märken. Detta är inte specifikt för Citroën. Vi kunde köra Berlingo längre, fick erbjudandet, men tackade nej. För vi kan närma oss väntetiden för den nya Citroënbilen på ett avslappnat sätt. Hemma finns en hall full av gamla Saabs.

De vill också bli flyttade.

Min fru tar tag i den, hämtar (smaksäker) 9-3 Aero Hirsch från hangaren. Det är ingen rimlig stadsbil. Men en snabb, sportig sådan, med alla biverkningar. Om det kommer att gå bra, för någon gång måste hon byta från Aero till Aircross.

Kommer hon att ha abstinensbesvär, eller är hon glad över att bli av med den gamla Saaben? Vi får se.

uppföljaren följer

Med bilder från Citroën Communication

 

10 tankar om “Förbränning eller elektrisk? Vi beställer en ny Citroënbil!"

 • C3 Aircross (låter nästan som Aero) är gjord väldigt smart, en kollega kör en. Hon älskar den lille fransmannen mer än något annat och har haft honom i ett antal år. Liten och pålitlig och visuellt inte tråkig. Jag tycker att det var ett bra beslut!

 • Min produktivitet lider av berättelser som denna...

  Du sitter där på jobbet, sedan läser du den här historien och du är distraherad. utmärkt! Jag undrar bara om Zitron Tyskland läser med här och om det fanns en pressrabatt på toppen? Om inte, då borde Tom fria!

  • Vilken idé! Nej, ingen pressrabatt. Men också så glad.

 • ... om ordet SUV är "obekvämt" borde tanken på "tredje bilen" redan få dig att skratta, eller hur!? 😉

  Trevlig artikel! Bra berättelse.
  Jag behöver inte en ny bil på länge (och jag hoppas att mitt stora skepp klarar det i flera/många år), men av nyfikenhet ska jag kika in på tillverkarnas hemsidor & konfiguratorer då och då .

  Tyvärr upptäcker jag hela tiden att jag inte längre finner något visuellt tilltalande med de "tyska" märkena (eller på grund av olika "skandaler/skandaler" eller andra - åtminstone enligt min mening - tjänstefel - inte vill köpa).

  Men jag fastnar ofta för Citroën/DS och då och då Peugeot.

  • Inte med den tredje bilen. För det har länge varit verklighet och står parkerat framför kontoret. Och i hangaren finns den fjärde bilen, den femte bilen...

   • Ville bara "rabbla" lite okvalificerat ... jag är faktiskt bara avundsjuk på din hangar (och flotta) ... 😉

    • Det stod nästan klart för mig. Jag älskar mitt skrotlager.

     Jag är med dig med DS. Jag gillar det också mycket. Peugeot mindre. Jag kan inte vänja mig vid sittbrunnen.

  • Jag känner likadant! Konfigurera även då och då med DS, men när slutpriset visas, ja, då raderas allt relativt snabbt igen.
   Vi köpte en ny Suzuki Swift Allgrip mild hybrid i december. Vilken söt bil. Kör underbart och mycket ekonomiskt. Och nypriset under 20k euro! Olika Saab finns för längre resor, vilket såklart gör det lättare att köpa en liten bil.

   • DS är verkligen extremt intressant. DS 4 är också sofistikerad, gjord med ett stort öga för detaljer. Priset är förstås högt, men smak kostar. Jag är som du. Onlinekonfiguratorn stängs sedan mycket snabbt igen 😉

   • Jag besöker också Suzukis hemsida varje år. Det finns inte mycket att se, men jag har gillat Swift i många år och dess noggranna utveckling. Jättebra också nya Jimny, som återigen blivit en riktig och absolut seriös terrängbil och INTE en dum suv ...
    Du kan också använda den för att resa till Island eller Afrika. När jag åkte Algeriet med en Enduro (Suzuki DR 600) var färjan Marseille – Alger välfylld med många Jimnys. Det är synd att det bara är lämpligt för 2 personer när man reser. Synd att det inte finns någon fyrdörrars och utökad hjulbas, som Toyota, Jeep Wrangler, G-klass eller Land Rover Defender (90 & 110) ...

    Det skulle vara en mycket funktionell leksaksmobil för upp till fyra personer med känsla för proportioner. Mina pojkar är inte ute ur huset än och jag skulle med största sannolikhet svimma. Hur som helst, jag tror att Suzuki har två mycket attraktiva bilar i sitt utbud i Swift och Jimny, som överraskande nog fortfarande har vissa unika säljförslag mitt i vårt globala överutbud av alla möjliga saker. De är underdogs och samtidigt coola strumpor som kommer från en relativt liten (bils)tillverkare som många bara förknippar med utombordsmotorer eller motorcyklar. Det är ett ganska coolt nummer. Det gillar jag väldigt mycket.

    Ha alltid en säker resa med Saab, Lancia och Swift.

Kommentarer är stängda.