Citroën ë-2CV-koncept - framtiden kan vara så sympatisk

Saab-fans drömde en gång om en 96 retroprojekt. Faktum är att det i Sverige 2011 fanns några idéer om hur en kompakt Saab skulle kunna se ut. Nu drömmer Citroënvännerna i Frankrike om en elektrisk återfödelse av 2CV. Tanken har gått runt i rikspressen och oberoende designers har gett skisser. Förverkligandet skulle inte vara helt omöjligt. För Citroën jobbar med elektrifiering av C3 och C3 Aircross. Förväntningarna på detta är höga.

Urban och söt - elektriskt 2CV-koncept
Urban och söt - elektriskt 2CV-koncept

Trots omfattande ansiktslyft kan de nuvarande modellerna i C3-familjen inte elektrifieras. Eftersom plattformen som används är för gammal kommer efterföljarna att använda den nuvarande CMP-gruppplattformen. Efter framgången med AMI, som redan är tillgänglig i Frankrike för priset av en smartphone från €19,99 per månad, förväntas den kommande ë-C3 ha en liknande aggressiv prisstruktur.

Den nya ë-C3 kan kosta €99 i månaden Passionerad Citroën, förändrar marknaden för varumärket. Med den borde inträde i elbilsklassen vara möjligt för ett brett spektrum av köpare för ett inköpspris på mindre än 20.000 XNUMX €.

Men tänk om Citroën också tog med en elektrisk retro 2CV?

Citroën ë-2CV-koncept för elektrisk stadsmobilitet

Retro är hippt. Fiat har visat det mycket framgångsrikt i många år med 500. BMW har MINI och den eviga Citroën-konkurrenten Renault kommer med den elektriska R5:an och elektrifierar till och med sportbilsikonen Alpine. En elektrisk ë-2CV kan nästan vara svaret.

Vilken historisk Citroën-modell skulle fånga mer sympati?

Färgen tar upp Charleston-modellerna av 2CV
Färgen tar upp Charleston-modellerna av 2CV

Designern Jean Louis Bui har publicerat sin idé för 2CV efter sensationella DS-koncept. Kompakt, söt, baserad på Charleston-modellernas färgschema, en elektrisk anka kunde rulla över europeiska gator.

Idégivaren förlitar sig på urbana, rimliga dimensioner. Den krymper Retro Mobil med nästan en meter i längd. Elankan, som nu ser ut att vara rakt ur en serie, kan bli 3 meter lång och 1,5 meter bred. Det idealiska, behändiga fordonet för en stadsmiljö som mobiliserar massorna till låg kostnad. Precis som 2CV förde rörlighet till landsbygden.

Citroën ë-2CV är just önsketänkande för tillfället. Eftersom Jean Louis Bui tyvärr inte jobbar för Citroën, skapar han mönster för prototyp. Den elektriska Retro 2CV är en rent privat fingerövning. Det är lite synd. Tillagd retro charm skulle passa bra med märket dubbel chevron. Inte bara i Frankrike.

Med bilder av Jean Louis Bui

19 tankar om “Citroën ë-2CV-koncept - framtiden kan vara så sympatisk"

 • Tidigare fokuserade man uppenbarligen på kundernas behov, försökte i alla fall. Idag berättar företag för dig vad du vill, eller försöker.

 • Söta passar...

  Vid första anblicken är jag förtjust i retrocharmen och berörd av det barnsliga upplägget. En bil som en valp...

  Men så trädde förnuftet och det kritiska tänkandet in. En bil som en leksak, säger en kommentar. Bra poäng. Var finns nyttan och står den (idag) i ett sunt förhållande till resursanvändningen?
  2CV, R4 och R5 var seriösa bilar och man log lika lite åt i Frankrike som en Trabant i DDR eller en Saab 93 i Sverige ...

  I alla dessa fordon fanns mer eller mindre plats för familjer på fyra personer, de upplevdes och användes på den tiden som lämpliga för vardagsbruk och även för resor. Från de 4 nämnda fransmännen fanns det praktiska modeller med fantastisk lastkapacitet för hantverkare och leverantörer och med Saab 3 och Trabant kombi var det även "svälj" småbilar i S och DDR.

  Den lilla Saab 95 hade till och med valfria extrasäten i "lastrummet" - även om det bara var lämpligt för små barn. Det var en automobilisering av landsbygdsbefolkningen, som Tom skriver. Det verkar dekadent för mig när vi behöver bilar idag för att "gå" runt hörnet till bageriet i staden och skapa våra egna bilar för detta ändamål, där du bara kan lägga en förare, hans plånbok och en påse croissanter på långt tillbaka och kan pressa två baguetter. Allt detta med ett "samtida" anspråk på komfort och trafiksäkerhet. Du måste ha ABS och luftkonditionering för att ta dig till boulangerie och tillbaka oskadd. Och glöm inte att en stor display, satellitnavigering och internet är nödvändigt ombord innan du ger dig ut bara 100 m från laddstationen framför ytterdörren, vilket också är absolut nödvändigt.

  Jag tror inte för en sekund att sådana koncept sparar resurser eller ger ett meningsfullt bidrag till miljö- eller klimatskydd. Var och handlade på min cykel tidigare. Framför mig en ung atletisk man som var nästan lika snabb som jag utan att trampa. Jag kunde inte komma till honom. Jag hade honom vid nästa trafikljus. Han och hans elcykel. Imorgon ska han köpa en ë-2CV, köra ifrån mig slentrianmässigt och med rent ekologiskt samvete och från och med nu tar han inte längre elcykeln till spinningkursen i det luftkonditionerade gymmet, utan kör istället.
  För mig, vid andra anblicken, är utkastet mer den perfekta gestaltningen av våra problem och en lång väg fel väg än ett bidrag till lösningen - valpskydd och barnplan eller inte ...

  Bönder och bagare brukade köra till marknaden med 2CV eller R4, R5 (Express). Där sålde de till ett till tvåhundra personer, som alla kom till fots. I morgon kommer ett till tvåhundra personer att köra sin ë-2CV till bageriet först och sedan hämta färska örter, frukt och grönsaker från någon annanstans och sedan köra tillbaka till ett till tvåhundra laddstationer. Hitta felet.

  • Många punkter stämmer, men det finns också många rutter i staden eller i landsbygdsradien på 50 km som inte kan täckas med cykel eller kollektivtrafik. Till exempel för att det finns dåliga förbindelser eller inga förbindelser alls, för att du inte kan dyka upp helt svettig, regnvåt eller smutsig vid ett viktigt yrkesmöte, dit du kanske också måste ta med dig en massa viktiga dokument, eftersom du Är inte tillräckligt vältränade för längre cykelturer, eftersom du måste ta din handikappade mamma till läkaren, etc. etc. – Jag kan komma på många andra fall. Alla är inte unga, vältränade, rörliga och duktiga till fots och på cykel Man skulle önska sig en liten charmig, lätthanterlig bil som man lätt kan hitta en parkeringsplats med. Och ska vi vara ärliga: Många hushåll består av en eller två personer, i nästan alla förbipasserande bilar är det bara en person och man behöver inte hela tiden fylla på kombistora bagagerum. Jag skulle hellre jämföra denna mycket charmiga studie med en Smart för två, där för övrigt en ensam förare enkelt kan lagra en veckas shopping. Och staden bara kryllar av dem, vilket jag i grunden tycker är bra. Med detta mål i åtanke tycker jag att studien är väldigt charmig och anser att den är ett hjärtvärmande alternativ till Smart eller (fyrasitsiga) retro Fiat 500, som också är framgångsrik (här finns det 20 Fiat 10 och 500 retro minis utöver vad känns som 5 smarta på varje gata). Och om det räcker med en tvåsitsig för dig kan det också spara resurser. Och eldrift? Ja, jag tänker inte så mycket på det, men det blir snart obligatoriskt, och då är det bättre att ha en så charmig anka - som åtminstone ger dig ett leende på läpparna - än den 100:e fula, resursslösande jätten 3- ton elektrisk SUV, som slukar allt (utrymme, batterier, energi och alla smaker)! Och jag vill helst inte sätta min fot i en retrospektivt elektrifierad gammal anka.

   • PS Och som kvinna vill man gå ut ensam på kvällen/natten och komma hem säkert (och med en trygg känsla), vilket inte alltid är fallet med kollektivtrafiken eller med cykel. Så många möjliga användningsområden för den lilla speedstern. Naturligtvis erkänner jag också att "barnschemat" fick mig helt... 🙂

    • Ja, självklart fungerar barnschemat. Eftersom Smart snart ska bygga större bilar finns det ett glapp här. Dessutom skulle en ë-2CV vara helt fri från aggression.

  • Väldigt bra formulerat. Tar det roliga utan försakelse samhället till punkt. Man skulle också kunna skvallra om de överflödiga e-skotrarna... Men det ska vi inte göra, jag är glad att jag inte är den enda som fortfarande får sitt bröd från bageriet på cykel.

   • Jag håller mig till det: en så liten speedster är inte alternativet till rutter som du kan göra till fots eller på cykel. Alla som kan göra det gör det ändå. Det är alternativet till överdimensionerade jättelådor, som manövreras till 95 % nästan tomma av en person genom överfulla innerstäder. Och för semester eller Ikea-shopping hyr du något större (eller använder - mycket mycket bättre - Saaben :-)).

    • Det är det som ger mig ont i magen...

     "En sådan liten speedster är inte alternativet för (...)".

     En så liten speedster är varken ett alternativ till en cykel, till gångvägar, till kollektivtrafiken eller till en leveranstjänst, en hyrbil eller en annan och ytterligare bil. Du har själv redan utförligt beskrivit det praktiska värdet och användningsscenariot. Och jag observerar exakt ett sådant scenario och exakt denna form av användning överallt med Smart ForTwo som du nämner ...

     Jag känner bara till en Smart ForTwo som fungerar som ett hushålls första fordon och enda fordon. Det är singelhushållet i innerstaden för en 85-årig änkeman som fortfarande kan gå, inte är rädd för kollektivtrafiken och bara kör Smart, med en årlig körsträcka på 1.500 3 km, vid speciella tillfällen. Det XNUMX år gamla fordonet skulle inte ha behövt tillverkas i första hand och kunde enkelt ersättas av taxiresor utan kostnad.

     Vi producerar (och skrotar) för mycket saker på bekostnad av miljön som vi aldrig riktigt använt. Jag känner bara andra Smart ForTwos som andra och till och med tredje eller fjärde bilar. De tillverkas alla endast extra ...

     Och alla kör de inte tillräckligt många kilometer om året för att löna sig för miljön. Smart ForTwo som elbil väger för övrigt över ett ton.

     Ett så litet monster har slukt mycket energi och resurser i produktionen och måste resa jävligt mycket och långt innan det räddar något. Faktum är att det är mer miljövänligt att köra några kilometer om året sent på kvällen privat eller dagtid till ett affärsmöte i en stor första eller andra bil än att tillverka, köpa och i slutändan skrota bilar som är skräddarsydda för nästan varje tillfälle.

     För jämförelse. En 2CV (en fyrdörrars) vägde endast 560 kg. En BMW Isetta, som praktiskt taget är en föregångare till Smart ForTwo, endast 370 kg. Och idag pratar vi på allvar om hur mycket energi och resurser det kan spara om vi också köper massor av bilar för speciella tillfällen och vi letar efter "bra" skäl att få nya önskningar väckta i oss förutom alla andra och gamla önskningar som ännu inte är uppfyllda.

     Idag behöver varje cykel en elcykel och varje stor bil behöver en liten bil. Flottan växer, tonnaget växer och vi har aldrig varit så sparsamma, sparsamma och miljömedvetna som vi är idag...

     Över ett ton för en tvåsitsig...
     Du måste räkna ut det först. Men det fungerar. Otaliga tredje och fjärde bilar vittnar. Det är otroligt hur mycket energi och resurser vi sparar nu. Nu när "rimliga" folk äntligen får sådana bilar också. Den tredje bilen kunde ha vägt 3 ton. Men nej, det är bara en och med totalt "bara" 7 ton så känns även familjen på 3 bekväma.

     Det är nästan 14 2CV med totalt 56 hjul, 56 dörrar och 56 säten och upp till 4,2 miljoner km körsträcka utan större reparationer. Det här är den flotta som vi tror att vi behöver idag och som vi föredrar att förnya vart tredje år...

     14 ankor är det nya normala. Eller 5 st Saab 9K i ett 3-personers hushåll med endast 2 körkort och ett barn.

     Något går fruktansvärt fel där. Tonnaget av flottor växer och växer och växer och småbilar har länge varit en del av problemet – även om de är lättare än stora stadsjeepar.Det kan och får inte vara så att en modern tvåsitsiga väger tre gånger så mycket trots dess lätta konstruktion (Isetta vs. Smart ForTwo).

     Roligt förresten (eller oändligt sorgligt):
     Romklubben postulerade faktor fyra. Och vi lyssnade noga, för idag är det en faktor 2 mellan en 4CV och en Smart ForTwo. Fram till 1990 tog det mindre än 150 kg bil per stol och några decennier senare är det nästan 600 kg.
     Om en Club of Rome 2.0 skrev en liknande bok idag skulle den tala om en faktor 16.

     • Där går vi inte överens. Jag ser det väsentligt annorlunda och det är ofta annorlunda. Varelsen eller bostadsorten bestämmer sannolikt medvetandet och uppfattningen. Här på vår gata finns ett 50-tal Smarts, Fiat 500 och Co., som, vad jag kan se, ständigt flyttas. Bara av parkeringsskäl är det förstås ingen som har en sådan speedster som en andra bil, det är den enda bilen som alla jag känner här har. Och visst är vi alla till fots eller på cykel ändå i omedelbar närhet. Allt som kan göras utan bil (shopping, bageri, etc. etc.) kan också göras här. Detta är inte möjligt med bil, eftersom det tar längre tid att gå än utan bil på grund av sökandet efter en parkeringsplats. Sedan Smart och Co har funnits har de varit absolut dominerande, åtminstone här, på de små smala enkelriktade gatorna i innerstadens gamla byggnadskvarter. Och det är bra - de köps istället för de stora lådorna.

      • Där går vi verkligen inte överens. Även om småbilar köps istället för stora lådor så är en tvåsitsig på över ett ton fortfarande helt vid sidan om för min smak och lika "modern" som en 3 tons suv...

       Var är de bantade bilarna som tar oss från A till B, skyddade från regn och med ett minimum av resurser? Det finns inga slimmade småbilar längre. Fiat 500 från 2020 väger mer än en Saab 9K beroende på utrustning. 500:an räknas som en liten bil och 9K:an som en övre medelklass med känselkännare som sträcker sig långt in i överklassen ...

       Den gamla 500:an fanns från 470 kg. Strömmen endast från 1,255 och upp till dryga 1,4 ton. Om en liten bil med praktiskt taget noll bagageutrymme eller nyttolast tillåts väga så mycket och sluka så mycket resurser och får applåder för det, så verkar de feta SUV:arna med "bara" dubbelt så mycket tjänstevikt för mig jämförelsevis effektiva och rimliga.

       Men jag vill inte driva ut en djävul med en annan. Min poäng är bara att tidsandan för länge sedan har spridit sig över hela utbudet av fordon. Om du letar efter ett ekologiskt rent samvete kommer du inte att köpa en tvåsitsig eller annan liten bil med en tomvikt på 1 till 1,5 ton. Naturligtvis inte en cyberlastbil heller. Vi har kommit till en punkt där, oavsett vilken fordonsklass, ett förnekande av konsumtion passar oss bäst...

       Det är inte roligt och konsumtion kan vara väldigt roligt, det är glädje och en bit av livskvalitet. Alla måste veta själva, men för mig personligen är det roliga över.
       Jag kan inte längre övertyga mig själv om att även den hetaste av alla hetaste mikrobilar är ett vettigt köpbeslut om den väger lika mycket eller till och med mer än min 52-åriga lyxklass med tjocka plåt- och lädersäten, 600 liter bagageutrymme och en 6-cylindrigt motorblock i gjutjärn och en kamaxel placerad under. Ur dagens perspektiv är lådan ett sprucket ånglok och motorprestanda skulle lätt kunna uppnås med en motor som är hälften så stor och en fjärdedel av vikten.

       Och ändå säljer vi idag mikrobilar som bara har halva motorkraften, halva bagageutrymmets volym, mindre innerutrymme och, trots lätt konstruktion, samma vikt.

       Jag kan bara inte få huvudet runt det. Minst en strömbrytare måste ha blivit fel någonstans och någon gång...

       Även Citroën DS, som redan var ett ämne här, vägde max bara 5 1.350 kg med en längd på upp till dryga XNUMX m.

       Jag respekterar din uppfattning att en 1,5 tons minibil är bättre än en 3 tons SUV. Men han är för sparsam för mig.

       Vi har haft personbilar över 5 m och lyxbilar under 1,5 ton. Kan och ska inte vara sant om vi idag hyllar mikrobilar som väger 1,5 ton med en räckvidd på 190 km som miljöskydd med ett sunt sinne för proportioner. Då försvinner verkligen all känsla för hur mycket resurser vi utan att tveka använder i vilket syfte.

       Med 1,4 ton var du förr bekväm och välmotoriserad på långa resor. Du kan och får inte göra det till det nya riktmärket för en miljömedveten stadsförare. Det är inte din stil och du tycker inte heller...

 • …..för 10 till 12 mille finns franska. anka delar leverantörer redan
  en elkonverteringssats för originalankan.
  den mer hållbara principen.

  på något sätt har känslan av att hållbarheten hos nya små elbilar
  på smartphonenivå......

  • Det är rätt. Jag tittar på diskussionen i Frankrike. För att vara rättvis nämns det även där att man helst inte skulle råka ut för en olycka med en elkonverterad 2CV. Tyvärr är säkerhetsnivån bara rudimentär, 2CV skapades strax före tidernas gryning.

   • …ja, säkerheten….
    mordargumentet för alla oldtimers...

    • Nästan alla 😉 Det finns ett visst litet svenskt märke...

     Skämt åsido: Jag kör gamla bilar. Men uppskattar när ABS finns ombord. En 2CV är redan väldigt rudimentär. För skojs skull och på fritiden. I vardagen skulle jag ha bekymmer.

     • Jag vill inte konvertera en 2CV. Vad får du? Ett klassiskt skal, batterier, men var är det berömda ljudet från boxermotorn? Så här stjäl du bilens karaktär.

      Jag kunde inte vänja mig vid det.

      • Jag trodde att 2CV hade en 2-cylindrig V-motor...

       Också en klassiker, men inte en boxer. Beroende på cylindrarnas vinkel och förskjutning av vevaxeln och tändningstid är en sådan V2 ännu mer koncis i ljudet. Tänk på en Harley...

       När allt kommer omkring är en boxer bara en radmotor som har vridits halvvägs genom 180 grader. Ljudet kommer bara av att konstruktionen även behöver två avgasgrenrör på två motsatta sidor och avgaserna har också leds separat bakåt.

       Även en Beetle hade därför dubbla avgaser. Omvänt hade brittiska lyxbilar ibland bara en ljuddämpare, även om de hade fyra gånger motorvolymen och tre gånger så många cylindrar ...

       Ämnet är komplext. Men det är sant, olika publik, deras finansiella styrka eller preferenser, och olika konstruktioner har producerat betydligt olika ljud. 2CV är också slående där - oavsett om det är Boxer eller V2. Jag bryr mig inte ett skit...

       • visst hade enten normalt en 2 cyl. boxare……

        vissa en 4 cyl. boxer från gs eller ami super.as wildent.....

        oroa dig inte, jag skrev bort elektronikämnet för 15 år sedan.
        kommer aldrig att förändras när du ducka! vinst.

        • Tack!
         Lärde mig något igen. En boxare verkligen...

         Läste på Wikipedia att yngre motorer i 2CV (från 1972) ofta hade en körsträcka på över 300.000 XNUMX km. Fascinerande.

 • Och jag tänkte bara spontant på en leksaksbil... Det är inte den värsta associationen.

Kommentarer är stängda.