The Saab-Scania Story - en bok om flygplan och bilar

The Saab-Scania Story är en bok om flygplan och bilar. Men också via lastbilar, datorer, satelliter och mycket mer. Saab-Scania-gruppen som gav ut volymen presenterar sig som ett nordiskt högteknologiskt företag. Tillfället var Saabs 50-årsdag 1987 och Skånes 100-årsdag 1991. Boken är ett måste för alla fans, men tyvärr finns den bara begagnad.

Vi har ett nytt exemplar på lager som vi kommer att lägga ut på auktion nästa lördag. Här presenterar vi innehållet.

Saab-Scania-berättelsen - ny och oläst
Saab-Scania Story - ny och oläst

Boken spårar hela Saabs och Skånes historia. Börjar med ursprunget till Scania-Vabis, som är djupt rotade i den svenska industrialiseringens tidiga dagar. Flygplan är ett stort ämne, och det är bilar också. Boken introducerar de enskilda flygplanstyperna och deras historia och berättar om bilbygget i Trollhättan redan från början.

Där, där det började i en hangar som finns än idag, och där flygplanen fick ge vika för bilarna.

Boken handlar om flygplan, bilar med mera
Boken handlar om flygplan, bilar med mera

Boken är intressant. Dels för att den visar bilder som inte är särskilt utbredda. Men också för att den berättar Saabs historia i en kronologisk sekvens parallellt med flygplanskonstruktionen. Dessutom lyfter den fram Saab-Scanias aktiviteter i de enskilda kapitlen som länge har glömts bort.

Få människor vet att gruppen en gång i tiden var ledande inom konstruktionen av stordatorer. Även pannor och oljebrännare har sannolikt fallit i glömska. Men (Saab) Enertech AB finns fortfarande kvar på marknaden och levererar idag värmepumpar.

Saab 99 - den första medelklassen från Trollhättan
Saab 99 - den första medelklassen från Trollhättan

De många bilderna från den svenska produktionen är attraktiva ur historisk synvinkel. Hur tillverkades flygplan, lastbilar och bilar en gång i Sverige? Saab-Scania visar det med stolthet.

Vad du normalt inte bör förvänta dig av den här boken är en kritisk recension och öppenhet. Boken beställdes av ett företag som hade något att fira på den tiden. Att det var tyska ingenjörer som bidrog väsentligt till att Saab framgångsrikt kunde starta flygplansbygget under de första åren nämns i alla fall.

Det framhålls inte tillräckligt att tillverkaren Messerschmitts planer låg till grund för att Saab förvånansvärt snabbt efter kriget kunde leverera det första svenska jetflygplanet, Saab 29.

Boken avslutas med Saab 9000 – attacken mot överklassen
Boken avslutas med Saab 9000 – attacken mot överklassen

Bortsett från det är boken en rekommendation, inte bara för Saab-fans. Den behandlar 167 sidor Saabs historia och visar samspelet mellan bil- och flygplansbyggande i en tid då det oftast bara fanns en smal korridor mellan de enskilda avdelningarnas kontor.

Integrerade teknikgrupper som Saab-Scania fanns en gång i Europa. De bröts upp för flera år sedan eftersom det utlovade en högre aktiekurs och belöningar för chefer. I Kina är de (igen och fortfarande) dagens ordning. Där bygger företag som Geely bilar, satelliter, mobiltelefoner, driver gruvor och mer. Kanske för att det bara är smart att stå på mer än ett ben.

Boken finns antikvariat, välläst och mindre välbevarade exemplar finns för en liten peng. Aktuella erbjudanden hittar du på ZVAB.

Vi lämnar ut ett oläst exemplar i nyskick i originalförpackningen för auktion på lördag.

2 tankar om “The Saab-Scania Story - en bok om flygplan och bilar"

 • blank

  Tack för tipset..., artikel ;-).
  Det finns tydligen på olika språk.
  Exemplaret till auktionen är på tyska, eller hur???
  VG

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.