Är du redo för de franska ögonblicken i livet?

Det står tre Saabs parkerade framför mitt hus. En 9000, en 9-5 och en 9-3. Och det 2022. 11 år sedan varumärket inte längre finns. En Saab-reservation som förhoppningsvis kommer att följa med mig länge. Men, monokulturen av svenska bilar går sakta mot sitt slut. Dessa franska ögonblick vaknar till liv igen. I form av en smart ny bil, det är säkert. Kanske kommer en klassiker från den långa raden av förfäder av märket Citroën också att berika min svenska reserv inom en snar framtid.

Citroën - Franska ögonblick

Jag tänker, i ordets rätta bemärkelse, en Citroën CX, BX eller XM. Hydropneumatik är oumbärlig när det kommer till Citroën. Om jag vågar kanske jag till och med testar en DS. Vänta, en modell är redan parkerad på skrivbordet. Jag närmar mig ämnet försiktigt och långsamt och sätter, utifrån mångårig erfarenhet, tränsen på hästen bakifrån. Vilket gör att jag först letar efter rätt, pålitlig skruvmejsel som kan använda ämnet.

Välj sedan rätt bil för det.

Utmanar min väntande idé Saab-historierna, denna reserv och bloggen? Det gör hon inte, tvärtom. Allt är i rörelse, rör sig och förändras. Nya aspekter ger nya idéer, hjälper kreativiteten och är uppiggande. Det som är bra för mig är också positivt för bloggen och de dagliga Saab-berättelserna.

Jag och Citroën har en längre historia än med Saab, sympatin fanns alltid där och försvann aldrig. Så lite Frankrike flyttar in på bloggen. En mild bris av fina franska köket som inte kommer att ersätta något Saab-tema.

Stämmer det överhuvudtaget?

För några veckor sedan var det redan Citroën-ämnet. Endast tänkt som ett kort gästspel, eftersom jag har mail från min andra favoritmärke mottagen. Jag blev förvånad över hur många läsare som har en länk till det franska avantgardet.

Och hur smakerna liknar varandra och ibland även fordons-CV:n. Inte nog med att jag kom till Saab via Citroën som mellanlandning, några läsare kände likadant. Eftersom varumärket återigen har varit en del av familjen i några år och, vid sidan av Saab, är en del av vår bilvardag, finns det naturligtvis alltid en historia att berätta.

Fransk bilkultur från nutid och dåtid, och vad jag än kan komma på. En förändring från den svenska sagan om ett exceptionellt varumärke, med berättelser om ett annat stort europeiskt varumärke som också är anmärkningsvärt.

För att vara ärlig så skulle jag absolut inte ha implementerat den här idén för några år sedan. Redan när Saab fortfarande erbjöd unga begagnade fordon och konkurrerade med andra märken. Det är förbi. Under tiden har vi blivit en youngtimer och klassisk föreställning, men tyvärr inte helt frivilligt. Den som än idag vill köra Saab gör det helt enkelt av hjärtats skull och övertygelse, och Citroën konkurrerar inte på något sätt med Saab-relikerna.

Våra franska stunder kommer att börja med en rapport inom de närmaste dagarna. 50.000 XNUMX kilometer med Citroën Berlingo, som de säger sig köra, är som att semestra i Frankrike. Är det verkligen så?

Erfarenhetsrapporten är spännande eftersom den är autentisk. Eftersom vi på Citroën bara var en normal kund i tre år, misstänkte ingen något om mediabakgrunden.

Annars hade vissa saker säkerligen inte hänt som de är.

Naturligtvis kommer inte alla läsare att värma sig till min mjuka plats för den dubbla vinkeln. Det är också tydligt, och därför kommer ingen som prenumererat på ett nyhetsbrev att besväras av det. Du kan prenumerera på mina personliga Citroën-historier, men du behöver inte.

Om du inte gör det förblir brevlådan tom och allt är som det alltid har varit.

25 tankar om “Är du redo för de franska ögonblicken i livet?"

 • …...märkte det precis nu, ja citroen i alla fall, plus alfa och lancia.
  det är det……pasta.
  alla märken gjordes av smarta och giriga pelare i samhället
  rånade på sin identitet tills bara den värdefulla företagslogotypen fanns kvar.
  min rekommendation för att köpa en citroen:
  6 volt anka......briljant
  dyane…….istället för den fashionabla, samtida 2 cv 6
  ds som id .... med manuell växellåda en bissle sportig (även Montesieger som 96er).

 • Så jag skulle luta mig mot BX, jag har själv en BX 19 GTI sedan 1991. Allt utan elektronik i fjädringen är bäst.
  CX, DS, GS rostar gärna, Xantia, XM... har redan för mycket elektronik ombord. Saab 901 och DS har dock liknande köregenskaper på grund av vikten på framaxeln.

  • Visserligen är BX 19 GTI en dröm. Om mitt minne inte fungerar så kommer den fantastiska motorn från 205 GTI. Får se vad som händer 😉

 • Varsågod, en vän blev intresserad av en XM precis när jag nyligen skaffade min nya, nu ännu äldre SAAB. Självklart avrådde jag henne från XM, alltför osäker, hydropneumatik, reservdelsförsörjning, bristen på verkstäder med expertis och, och, och. Men Citroën har alltid varit fascinerande, men också pålitlig? Mer som italienare? Jag är exalterad!

 • Såg två C6:or på en privat parkering i helgen... det är faktiskt synd att de inte finns längre. Du visste också att föraren tickade lite annorlunda….
  .. och fortsätt gärna att rapportera om NEVS, det gör ingen annan. Jag har alltid tyckt att rapporterna och bakgrunderna från Kina var väldigt spännande!

  • Jag är rädd att det kan bli en besvikelse de närmaste dagarna. NEVS-ämnet finns på exitlistan (bland annat).

 • Jag tycker att det är väldigt intressant att vissa är vana vid det med Saab och Citroen! Jag kom också till SAAB från franskan, men från en 2CV till en 900 i! Det var redan världar, redan när man stängde dörrarna...

 • Jag ser detta med skepsis. När Tom börjar skriva om citroner sprider han citroninfektionen som Saab-infektionen. Jag kan redan se vad som kommer att stå framför min dörr om ett år. 😉

  Men jag skulle mycket hellre föredra citron som ämne än NEVS, det måste jag säga. Bättre körkultur från Frankrike än spekulanter från Kina.

  • Ja. Det Tom gör här är riktigt dåligt. Har redan några Citroen på den ödesdigra "Du borde titta på"-lappen.

   Lizi

 • Det är nog på grund av min unga ålder som jag hellre skulle vilja ha de yngre modellerna som C6, DS5 eller nu bara DS, DS9. Jag kan inte riktigt identifiera mig med de äldre modellerna

  • Jag förstår. CX och BX (jag hade flera) är min ungdoms bilar. Jag tittade på en DS5 i Frankfurts filial. Fantastisk bil med en anmärkningsvärd design. Men så blev det en Saab igen.

 • Ja, det finns alltid fler kärlekar i livet. Mina favoriter är Saab, BMW, Jaguar och Citroën. En kanske helt ovanlig blandning, men t ex Lancia eller Alfa Romeo, Audi, Volvo och Co - jag får ingen gnista av det...

 • Jag vågar slå vad: i slutändan blir det bara en CX av de 3 modeller som ursprungligen nämndes (om det inte blir en DS). Förutom Saab är jag också väldigt förtjust i Citroën och Francophile, men en BX eller XM är inte riktigt min kopp te... då ännu mer en C6...

  • Kanske ja. Det finns alltid väldigt fina, välskötta CX på marknaden, frestelsen är stor. Låt oss se hur satsningen går.

 • Ja, DS/ID var före sin tid vid den tiden, tyvärr har lite återstått. Erfarenhet av DS Break i flera månader, tyvärr inte så pålitlig, stötte bort och hamnade hos SAAB.
  Snubblade på Citroenmuseet av en slump under semestern i Provence förra månaden Castellane Route Napoléon N 85. Sevärd, men bara fordon (100!) fram till sammanslagningen med Peugeot (www.citromuseum.com) (1936 – 1976). Allt fortfarande körbart, med några kilometer och allt i originalskick, som köpt. Wankel är också där.

 • Än idag ångrar jag att jag avsked med min Xantia V6. Fjädring, säten, automat och den återhållna designen. Speciellt inomhus – ett extremt effektivt lugnande medel. Och Citroen kunde också läder.
  Tyvärr förstår vi bara vissa saker med stigande ålder och en viss mognad.
  Den ungdomliga rädslan för att framstå som kvav och tråkig skulle vilja betjänas av tidigt 30-tal. Efter det lugnar läget ner sig.
  Jag kan bara hålla med Aero50: vissa bilmärken fungerar alltid. Och kanske hittar du faktiskt Citroën-paradiset. Flera gånger har jag varit nära att sätta en CX, XM eller – min favorit – en C6 i mitt garage. Hittills har förnuftet alltid segrat. Fast jag skulle kalla det panik innan reparationer ändå. Jag håller ögonen öppna när jag kör Saab.

  Lizi

  • Det är reparationspaniken som håller oss tillbaka...

 • Citroen, Lancia och Saab fungerar alltid! Är på något sätt besläktade. Framhjulsdrift ansluter.
  och naturligtvis; Allt annat än vanligt!

 • Innan SAAB hade jag två Citroënar. Båda C5 Tourers, en med stålfjädring, en med Hydractiv 3+, efterföljaren till klassisk hydropneumatik. Jag har fortfarande en vag jämförelse med BX för våra grannar då, som var märkbart mjukare än C5. Det var... mer sportigt. Vilket gjorde mig besviken. En XM är såklart väldigt chic. Han har också redan Hydractiv-fjädringen, det vill säga elektroniskt styrd hydropneumatik. Men den är märkbart bekvämare än de senaste Citroën-modellerna. Vad sägs om Xantia? Den fanns tillgänglig med hydropneumatik och hydraktiv suspension.

  Det blir lite problematiskt med reservdelarna. Citroënister har det inte lika bra som du har på SAAB.

  "The Grand Tour" gav en trevlig hyllning till CX förra året: https://www.youtube.com/watch?v=VTHJ7G8J8OE

  😉

  • Ja, Xantia. Jag körde en kort stund med en hydraulisk fjädring förr i tiden när min Citroën-återförsäljare fortfarande fanns. Jag tyckte att fjädringen var så perfekt att Xantia var tråkig. Jag föredrar de äldre, mindre perfekta men karismatiska modellerna som BX, CX och kanske XM. Men den (interna) trenden går mer mot BX och CX, där det nästan är svårare att få en bra BX än en CX.

   Självklart lämnar jag Saabs paradis med ämnet reservdelar, det är klart för mig. Men det är inte så illa, Saaben kör alltid 😉

 • Kört CX Break (“Tin Camel”) och CX i flera år och gillade verkligen sedanstolens glid, men hur ska jag uttrycka det? DS är snygg från utsidan men fortfarande ganska gammal och opraktisk, och därför hmnaja för vardagsbruk. Sammantaget skulle jag ha hamnat tillbaka med Jaguar från märket, vilket Brexit har förstört för mig lite. Och som cabriolet är det enda alternativet för mig Saab och inget annat, så saken med bilmärkena är klarlagd för mig. fokus ligger på Saab, min andra bil är en MB, och om jag någonsin hittar en passande 9-5 NG....

  • Jag är rädd att DS-grejen är sann.

  • Det är alltid spännande att läsa om andra bilmärken i våra Saab-liv. Jag tror att det skulle vara en bra idé om bloggen tog upp ämnet, bara för att se vilka andra varumärkesidentiteter som värmer våra hjärtan. Kanske kan en trend skönjas, från vilket hörn av Europa den andra, tredje... bilkulturen kommer.

   • @Flens99 Ska vi starta en omröstning? Vilken annan bilkärlek finns det bortom Saab (eller något liknande)?

   • Jag är förvånad över hur lika vägarna för många SAAB-fans är. Efter GSA med boxer och dubbelförgasare, AX, CX, den berömda Xantia V6 Break, ett mellanspel med Renault VelSatis, ville jag faktiskt köpa en C6 för några år sedan. Jag hade alltid SAAB på min radar och när portarna stängdes i Trollhättan hade jag en känsla av att jag var tvungen att komma åt den nu eller aldrig.
    Jag kan inte vänja mig vid de nuvarande Citroën-modellerna. De går under i bilmonotonin.
    Jag skulle bli glad över den ena och andra historien om en Citroën med utstrålning.

Kommentarer är stängda.