Original Saab Turbo X-klocka - auktionen avslutas imorgon

I morgon avslutas auktionen av vår ursprungliga Saab Turbo X-klocka. Som alltid skänker vi intäkterna till ett gott ändamål. Klockan har aldrig använts eller använts. Kan du hitta en jämförbar pjäs någon annanstans? Antagligen inte. I slutet av auktionen gör vi ett kort pitstop. Bloggteamet tar ledigt pingsthelgen, nästa auktion startar inte förrän helgen efter.

Saab Turbo X klocka
Saab Turbo X klocka

Med klockan Turbo X gav Saab rätt tillbehör till bilen. Och medan 2.000 500 Turbo X sägs ha tillverkats tillverkades bara XNUMX klockor. Det går inte längre att bevisa om denna siffra är korrekt. En gammal presstext är den enda källan, inga ytterligare dokument finns.

Saab-klockan användes aldrig och kvartsurverket togs aldrig i drift. TX-klockan motsvarar leveransstatusen 2008. Aero X Club-medlemmar och innehavare av ett Aero X-abonnemang kan fortfarande lägga sina bud Lämna över. Auktionen avslutas den 03 juni klockan 18.00.

Vad kommer snart?

Mycket Saab-nostalgi väntar på läsarna. Saab-konst från 1980-talet, som den hängde på många väggar på fabriken i Sverige, till exempel. Saab-flaggor, som också kan vara 40 eller 50 år gamla, en Saab-reception och mycket mer.

En del Saab-litteratur, ursprungligen förpackad och aldrig rörd, kan också vara intressant. Och så väntar en klassisk Saab på en ny ägare. På lördagen efter pingst tänder vi nästa auktion!

17 tankar om “Original Saab Turbo X-klocka - auktionen avslutas imorgon"

 • blank

  Egentligen ville jag inte skriva något om det, om så bara för att jag inte direkt kunde komma på vilken klocka Turbo X-klockan påminner mig om.
  Men eftersom det är väldigt hektiskt här och jag nu igen vet vilken klocka jag ser som en förebild, så ger jag ändå min bedömning till det bästa. Kan runda av helhetsbilden, eller fördjupa vallgravarna, beroende på hur du vill se det. Varför?

  Enligt min mening syftar denna klocka mer på AUDI Design Square eller Square Chronograph, som båda förstås också kan förstås som tolkningar av Heuer Monaco. I detta avseende finns givetvis även denna referens, men det finns även en nyare bilreferens, vilket förmodligen inte är helt slumpmässigt.

  Precis som klockan kan förstås som Saab-tolkningen av en AUDI-designklocka, kan Turbo X förstås som en Saab-tolkning av en Sport Quattro. Båda Saab-tolkningarna borde ha varit mer populära än AUDI-modellerna prismässigt.
  Dessa AUDI designklockor tillverkades av Sinn Spezialuhren, där du nu kan köpa liknande klockor med 901 & 902 modellerna, förutsatt att du har nödvändig förändring.

  Svara
 • blank

  Jag ser fram emot de kommande åtgärderna. Låter spännande...

  Åh man, om det ens är tillåtet att se det så, att tänka så? Men jag måste bli av med det här.
  Jag förknippar Saab med bra design. Alltid oupphetsad och saklig i utseende och teknik, tillförlitligt överlägsen billig sensationellism ...

  Och nu dessa pråliga nackstöd i föregående artikel eller den här klockan här. aj!

  Vad tänkte du? En sekundvisare som inte ens kommer i närheten av att nå skalan någonstans, än mindre i de bortre hörnen?

  Men skalan är desto mer ambitiös med 25 divisioner till 5 sekunder. En design som vill vara exakt var 0,2 sekund och en klocka som skulle behöva läsas hektisk och upphetsad därefter. Detta är en av de sämsta klockdesignerna och urtavlarna jag någonsin sett. Ironiskt nog från Saab, som faktiskt står för utmärkta och funktionella beslag och nattpanelen ...

  Hur fan kom den här klockan till som så uppenbart och medvetet inte bryr sig ett dugg om typiska Saab-dygder?

  Kan bara förklara att de ville visa världen med kofoten att Saab också kan leverera orimligheter om kunderna vill ha det.

  Det går nog inte längre att klargöra idag, men det är en spännande fråga om Saab har förlängt eller förkortat sin existens med den uppmjukade märkeskärnan, med törstig V6 från GM och sådana klockor?

  Jag vet inte. V6 och Turbo X har en efterföljare, men också motstånd. Personligen hade jag föredragit en Turbo X med en 300 PS 4-cylindrig och en annan klocka och på något sätt varit "saabiger" ...

  2
  2
  Svara
  • blank

   Jag ser det på samma sätt - och jag tror nog en del andra läsare också, för annars hade det säkert kommit betydligt fler bud på Saab-klockan (som t.ex. nyligen för den snygga portföljen). Det enda jag gillar med klockan är (insidan!) präglingen av remmen. Annars, enligt min (mycket personliga) smak, är den verkligen hemsk och saknar stil, vilket till stor del beror på att den är fyrkantig - helt galen och olämplig för en analog klocka, så inget med den alldeles egna Saab-principen "form följer fungera". Jag hade sett ett foto någonstans av en Saab Turbo-klocka designad som turbomätaren i form av det (runda!) sittbrunnsinstrumentet, då vid 12 med ett orange/rött område som det riktiga instrumentet. Jag skulle ha budat på den och blev desto mer besviken när jag såg bilderna på den här auktionen. Men no offense, som vi alla vet, det är inget att bråka om smak, budgivaren måste ha gillat en speciell detalj, och det gläder mig att en ganska bra summa samlades in till den goda saken!

   Svara
   • blank

    Klockan du beskriver med orange rördisplay etc. finns i Saabmuseet. Den är riktigt bra och platt och sekundvisaren är väl gömd. Turbo X-klockorna är lika sällsynta som den här bilen.
    Om du har dessa, om du rider dem, slår ditt hjärta annorlunda och tiden är inte längre viktig. Bara njut !!!

    Svara
    • blank

     Tack till afoceps för att du meddelade mig att jag kommer att hitta klockan som jag kom ihåg i museet! 🙂 När jag äntligen hinner dit (tyvärr funkar det inte nu för jubileet) ska jag kolla in dem! Och att den svarta klockan går med den svarta Turbo X är jättebra och kommer säkerligen att öka körglädjen för den nya ägaren (om det ens är möjligt :-))!

     Svara
  • blank

   Ganska destruktiv och negativ kommentar. 2008 var svarta klockor typiska för cool skandinavisk design. Klockan, extremt sällsynt, är ett vittnesbörd om tiden och står för den (helt) svarta Turbo X. Det är olyckligt om man inte känner igen den.

   1
   1
   Svara
   • blank

    Omgången måste gå in på torget...

    Jag kritiserade inte ett enda ord för att klockan är svart...

    Och är hon verkligen det? Det kantiga höljet är någon sorts titanfärgad antracit och anspelar förmodligen på fälgarna? Turbo X är som tur är hur rund som helst...

    Bara av denna anledning skulle klockan ha varit klokt att också vara rund...

    Hur som helst, jag kommenterade medvetet sent och ville absolut inte påverka auktionen negativt för en god sak...

    Om jag skulle ha gjort ett misstag i tid är jag uttryckligen ledsen och jag accepterar anklagelsen för att ha skrivit en destruktiv kommentar förutsättningslöst.

    Och till köparen av klockan:
    Visst är det ett vittnesbörd om tiden och har sitt berättigande. Jag önskar dig mycket nöje och/eller värdeökning.

    Endast och enbart under förutsättning att min kommentar inte tjänar ett gott syfte eller glädjen hos den framgångsrike budgivaren till nackdel, vidhåller jag delvis min kritik av klockan. De är tankespel av en designer. Inget mer. Jag har aldrig velat skada den goda saken och en samlares glädje och förhoppningsvis har jag det inte heller? ? ?

    I så fall ber jag om ursäkt till alla inblandade. Det var inte med avsikt...

    1
    1
    Svara
    • blank

     Så varför kantig? För Saab anspelar överhuvudtaget på den stora, berömda bilklockan. Tag Heuer Monaco från 1970-talet, som ur Saabs synvinkel var de avgörande turboåren. Så fyrkantiga, inte runda, och bilar och klockor delar en gemensam kultur när man känner igen dem.

     2
     1
     Svara
  • blank

   Intressant tips (lärde sig något igen), utan vilken du enligt min mening måste uppbåda mycket fantasi för att anta en likhet med Tag Heuer Monaco. Deras geniala design har en fyrkantig boett, men naturligtvis en rund urtavla. Denna kombination och denna kontrast gör dem så framgångsrika, och naturligtvis når visarna upp till urtavlans skala. Därför, utan denna intressanta eller överraskande hint och utan denna bakgrundskunskap, resulterar tyvärr inte den koppling som designern avsett enligt min mening. Hur det än må vara, för min del ser jag ingen likhet, men skönheten ligger alltid i betraktarens öga och det är som bekant inget att bråka om smak. Även bland oss ​​Saab-fans skiljer sig smakerna när det gäller skönheten i de enskilda Saab-modellerna mycket. Så varför inte också med sådana merchandisingartiklar? Jag väntade med min kommentar till långt efter auktionens slut och hade nog inte sagt något mer om det utan föregående kommentator, jag blev bara förvånad över designen. Men den glada nya ägaren kommer säkert att känna till bakgrunden och kommer att vara glad över sitt exklusiva verk - liksom välgörenhetsorganisationen i synnerhet om en ytterligare donation på 350 euro. 🙂

   Svara
   • blank

    Det handlar om boettens grundform, om att överbrygga klyftan mellan en sportig klocka från 2008 och 70-talet. Det säger sig självt att en kvartsklocka är byggd väldigt annorlunda än en mekanisk. Och det faktum att det förblir fyrkantigt och inte runt är designerns frihet. Jag hade bara önskat mig lite lyhördhet och historisk analys innan jag skrev destruktivt.

    2
    1
    Svara
  • blank

   Det är synd att ett samlarföremål slås med en hammare. Det är så sällsynt att de flesta här inte ens visste att det fanns.

   Normalt sett borde en sådan raritet ha samlat in mer pengar till en god sak, vilket är min känsla. Men sänkte klockan och pratade riktigt illa. Tråkigt för Tom och allt arbete han lägger ner på det här.

   1
   1
   Svara
   • blank

    Jag tittade precis på tidslinjen igen och tyvärr är allt du säger sant...

    Även om jag inte kommenterade den här artikeln och klockan förrän nästa dag, tydligen innan auktionen var slut...

    Möjligen med en oavsiktlig påverkan på intäkterna från denna stora kampanj för en god sak? Det skulle vara riktigt tråkigt och kommentaren vid fel tidpunkt är oändligt pinsam för mig. Jag hoppas bara att han kanske inte har haft något inflytande och skriver under varje ord i din kommentar individuellt.

    Svara
    • blank

     Tydligen begått ett brott av hädelse, men...
     .... Ursäkta för vad?
     Den första kommentaren innehåller din åsikt, oavsett om du delar den är på ett annat papper.
     Jag känner inte heller till några fall där bakgrundsinformation ändrar smak.

     Så ta ett djupt andetag!
     Jag tror att det är ett rykte att en kommentar avsevärt påverkar intäkterna från klockan.
     Alla var fria att lämna en positiv kommentar (prompt).

     Svara
     • blank

      För mig är diskussionen över.

      Jag kommenterade designen av misstag innan auktionen var slut. Det ville jag inte alls och jag vill inte ha några förespråkare för det heller....

      Det räcker för mig om du tror på min ouppmärksamhet och, helst, förlåter mig.

      Jag har för övrigt inte dragit tillbaka min åsikt om klockan i några kommentarer, och jag svarade medvetet inte på instruktionen. Varför då?
      Jag gjorde av misstag ett misstag som har destruktiv potential. Jag kan och vill inte prata mig ur det där.

      Svara
      • blank

       Missförstå mig rätt, jag såg och ser inget fel på dig.
       Det var bara en kommentar, så jag kan inte förstå indignationen 😉

       Svara
       • blank

        Jag håller med F. Weber.

        Sådana kommentarer om samlarföremål är förbjudna innan auktionen är slut för en god sak. Oavsett om en kritik mot en design är välgrundad eller inte...

        Hela diskussionen hör helt enkelt inte hemma här och skulle behöva föras separat. Jag kan se ett misstag där.

        "Indignationen", som du kallar det, var enligt min mening inom gränserna för berättigad och konstruktiv kritik, vilket jag också accepterar...

        Men tack ändå för att du satte mitt misstag i perspektiv och inte ansåg det för dramatiskt. Jag mår bättre när jag vet att min otidiga kommentar också kan tas lätt på.

        Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.