Saab 9000 - De mest intelligenta bilarna som någonsin byggts - USA 1988

Saab har alltid gått sin egen väg. Även med Saab 9000 och frågan om hur man definierar en sportbil. För det borde vara den stora Saaben. Förutom sina andra roller, som en bil för hela familjen eller en skåpbil för alla samhällsskikt.

Saab-Scania Nordamerika spelade argumentet för definitionen av en sportbil med en dos humor. Det var 1988 och när man ser tillbaka decennier senare var det briljant gjort. Bara Saab.

Varumärket Saab står generellt för vad vi kallar underdrift. Men i reklam släppte Saab-Scania i Nordamerika den vanliga återhållsamheten. Kampanjerna i slutet av 80-talet gick med sloganen "De mest intelligenta bilarna som någonsin byggts".

Saab den mest intelligenta bilen som någonsin byggts

De mest intelligenta bilarna som någonsin har byggts

Det var dock inte så original som det verkar. Citroën annonserade CX med en liknande slogan. Och att ligga där, måste du erkänna, på något sätt rätt. Men det kom till Saabs kundkrets och 9000:an var som det stod skrivet på plåten.

Den kraftfulla turbomotorn var en nyhet i lyxklassen på den tiden, Saab var återigen en revolutionär och pionjär. Detta kostade marknadsföringen, eftersom den lilla motorn vad gäller slagvolym levererade kraft och vridmoment när föraren behövde det. Saab 9000 var överlägsen många fordon med större motorer.

Det stod också klart att en 9000 ska vara en transportör, en familjebil och en sportbil. Bara enligt den mycket speciella Saab-definitionen, en sportbil där 5 personer finner mycket plats. Saaben ansågs vara en stor bil och hade marknadens bästa interiörekonomi.

Reklamfilmen, som är mer än 40 år gammal, hyllar Saabs dåvarande överlägsenhet med en blinkning. På slutet klättrar 5 personer i racingoveraller och hjälmar ur 9000 Turbo. Bra gjort med ett väldigt tydligt och enkelt budskap.

Vissa saker verkar bara vara tidlöst giltiga.

4 tankar om “Saab 9000 - De mest intelligenta bilarna som någonsin byggts - USA 1988"

  • Rolig video, tack! Varför visades dessa fantastiska filmer (som så många andra, t.ex. prisjämförelsen upp till jetplan, de dansande Saabs till klassisk musik, 900 på hangarfartyget, pojkarna i bastun etc.) egentligen aldrig i Tyskland? (Eller har jag bara saknat dem?) Det är synd! Ett huvudproblem var att Saab som varumärke inte alls fanns för många potentiella köpare i Tyskland. En bra och rolig reklam hade kanske ändrat på det. Vi minns alla Audi Quattro i hoppbacken eller hustruns slag i ansiktet: "Älskling, jag är ledsen att jag är så sen, jag fick ett sammanbrott." – "Med din Mercedes???" – smack!!!

  • Körs även med Big Sur (11.6.5) utan problem. Problemet kan ligga hos leverantören eller en brandvägg.

  • ....Jag har ett tekniskt problem, jag kan inte ladda filmen:

    Mediemolnet laddas inte, antingen för att servern eller nätverket misslyckades eller för att formatet inte stöds

    Jag använder firefox 100.0, saknar jag ett hjälpprogram?

    • Nej, använd även denna Firefox-version. Körs på MAC (OS10.15.7) utan problem. Filmen är värd för bloggen i WordPress-molnet, tyvärr har vi inget inflytande och inget att vända på.

Kommentarer är stängda.