Vår Saab-auktion är över och vi har något för modellbilsamlare

Den aktuella Saab-välgörenhetsauktionen avslutas idag klockan 18.00. Vi erbjuder en historisk uppsättning Saab-underlägg för glasögon - från Saab Tysklands egendom. Setet består av 6 glasunderlägg, är "Made in Sweden" och tar dig tillbaka till tiden för Datasaab, Draken, Viggen och Saab 96 och Sonett med motiven. Aero-prenumeranter och Saab Aero X Club-medlemmar kan se aktuell status för buden i inlägget återkallelse.

Saab-underläggset
Saab-underläggset

Frågan är som alltid vad som händer härnäst? Vi ville egentligen lansera en större Saab-möbel, men veckans schema blev förvånansvärt annorlunda än planerat. Av denna anledning vänder vi oss till modellbilsamlare.

Vi har en riktig raritet från en nu bortglömd tillverkare. Här kommer den nästan obligatoriska teasern:

För 40 eller 50 år sedan kom bra leksaker från Europa och även från Hong Kong. Den brittiska kronkolonin var en enorm leksaksbutik som levererade "Made in Hong Kong"-produkter som är eftertraktade av samlare idag och har lite att göra med "Made in China"-vågen. Kolonins exportkampanj skickade regelbundet ut ultratjocka kataloger över alla tänkbara produktkategorier.

Intresserade importörer fick regelbundet fantastiska leksakskataloger inom ramen för en Quelle- eller Neckermann-katalog. Och medan Neckermann hade plats för alla kategorier i en katalog, trycktes den jämförelsevis omfattande Hong Kong-utgåvan endast för leksaker av alla slag.

Setet erbjuder 6 historiska motiv
Setet erbjuder 6 historiska motiv

Ett Saab polisset från Playart

En tillverkare från Hong Kong som inte längre finns idag var Playart. Företaget erbjöd Saab 900 i olika versioner i skalan 1:20 till 1:50. Du kan se hur modellbilarna designade för barnrummet såg ut i Saab Arkiv utforska av Wolfgang Schmel.

Utöver modellerna, som är extremt svåra att hitta i bra skick idag, fanns det även kompletta temaset. Vi har haft en av dessa Saab-temauppsättningar i lager i flera år. Det är en polisuppsättning och vi ska få den från hans hylla på lördag.

Den är förstås komplett och har inte spelats på, och trots en intensiv sökning kan jag inte hitta en andra på webben.

Saab-samlare kanske gillar det. För här är det bara i det mörka lagret, någon annanstans skulle det kunna komma till sin rätt i en monter eller ett diorama. Imorgon kl 16:00 visar vi bilderna!