Första utrullningen av Boeing (Saab) T-7A Red Hawk

Förra veckan firade Saab AB den första utrullningen av Boeing T-7A Red Hawk. Det gemensamt utvecklade projektet av Saab och Boeing fortskrider, T-7A är i EMD-fasen (Engineering and Manufacturing Development). Det är en viktig milstolpe för Saab, eftersom mer än 1000 anställda är involverade i detta projekt. Den bakre flygkroppen på T-7A Red Hawk tillverkas helt i Saabs toppmoderna anläggning i West Lafayette, Indiana.

T-7A Redhawk
T-7A Red Hawk Jet; Byggnad 75 - St.Louis, MO. MSF22-012-serien.

Projektet mellan Boeing och Saab startade med en signatur i december 2013. Dessförinnan hade det nya US Air Force (USAF) utbildningsflygplan förhandlats i 3 år. TA Red Hawk kommer att ersätta den föråldrade Northrop T-38 och kommer att vara i drift 2024. Det moderna träningsjetplanet är också i traditionen av en Saab 105, en flygtränare från 1960-talet.

T-7A har smeknamnet Red Hawk, vilket återspeglas i de röda stjärtfenorna och är ett politiskt uttalande. För det är så här Boeing och Saab hedrar Tuskegee Airmen.

Vilka var Tuskegee Airmen?

Tuskegee Airmen var de första afroamerikaner som fick komma in i USAF. Det var 1940 och skedde mot stort motstånd i försvarsmakten. Fram till dess nekades afroamerikaner pilotsätet. Tuskegee Airmen bildade stridsgrupperna 332d och 447, båda enheterna var aktiva fram till 1948.

Många av Tuskegee Airmen betalade för användningen mot det tyska riket med sina liv. Hennes kamp mot rasism i USAF inspirerade till och med Hollywood att filma hennes historia 1995. Under namnet "Tuskegee Airmen", som visades på tyska biografer som "The honor to fly", skapade regissören Robert Markowitz ett filmiskt monument över det förflutnas pionjärer.

Som ett utmärkande drag målade piloterna i 447 Fighter Group de bakre vingarna på sin P-47 Thunderbolt röda och fick smeknamnet Red Hawk. Sedan den 19 december 2019 har T-7A officiellt burit smeknamnet Red Hawk, för att hedra dessa flygpionjärer.

Bilder med tillstånd av Saab AB

14 tankar om “Första utrullningen av Boeing (Saab) T-7A Red Hawk"

 • blank

  De ordinarie flygplansrapporterna gör äntligen Saab-koncernen synlig. Klass! Det finns även en fabrik i USA - ett internationellt företag. Väldigt få människor vet det. Jag får hela tiden höra att de inte finns längre.

  Det finns! De bygger jetplan!

  • blank

   Hej Saab-gemenskapen - Saab och militärteknologi - en mycket fin linje - för närvarande mer än någonsin. Det är helt klart för mig att utan Saabs flygplanskonstruktion under andra världskriget hade bilmärket Saab förmodligen aldrig funnits - det sistnämnda för mig, som är en själverkänd Saab-"fanatiker" (i positiv bemärkelse) sedan 2 , knappt tänkbart...
   Jag har bara kört Saab sedan 90-talet, för närvarande 4 modeller i min egen bilpark.
   Jag har också kunnat njuta/flyga med Saabs civila flygplan flera gånger - ändå kan och kunde jag aldrig "njuta av" militära jetplan - jag är säker på att jag inte är den enda med dessa tvivel!? Å ena sidan pratar vi om förstörelse/slöseri med eventuella resurser, även om dessa flygplan (förhoppningsvis) aldrig kommer till användning, å andra sidan förstås helt fantastisk ingenjörskonst - men under vilka omständigheter....
   Självklart står det också klart för mig – vilken vinst kan man göra på militärteknik – om man ens kan kalla det så!? - uppnås, men samtidigt kunna stå bakom människoöden och förstöra värderingar...
   På 40-talet var min farfar ingenjör på Junkersfabriken i Dessau - delvis ansvarig för landställstekniken/hydrauliken på JUNKERs flygplan...
   Efteråt berättade han ofta stolt för sina JUNKER-anställda och deras laganda om sitt arbete och lagandan - hans ögon fick alltid en obeskrivlig lyster - MEN pratade också om den sorgliga, smärtsamma och meningslösa delen av sitt jobb!?
   Huset bredvid mina morföräldrar i Junkersiedlung förstördes för övrigt av en luftbomb, vilken ironi...
   Det är därför detta förmodligen inte riktigt är mitt ämne - men har absolut ingenting att göra med Toms utmärkta journalistiska arbete och hans rapporter
   Jag önskar oss alla en fredlig värld – framför allt förstås för våra barn och barnbarn
   LG.från Thüringen

   • blank

    Tack EF älg

    I en tid då det finns en förnyad entusiasm för militär teknik är det bra att komma ihåg att världen skulle vara en bättre plats utan den...

    Men hur får man in det försvarslösa i huvudet på cyniker? Putin har medvetet delat ut medaljer för brott, för "professionellism" och "taktisk skarpsinne" till en enhet som är känd över hela världen för att ha varit inblandad i att våldta, plundra och avrätta fjättrade civila.

    Det var medvetet. Det är tänkt att skapa rädsla. Mannen känner inga regler, inte ett enda tabu. Tanken på att överlämna Ukraina och oss själva till honom försvarslösa skrämmer mig ännu mer än något konventionellt vapen i händerna på Ukraina, Sverige, Finland eller Nato...

    • blank

     jag håller med dig till 100%
     Min farfar - förlåt att jag citerar honom här igen - sa alltid: "När dumhet och makt möts är det väldigt farligt"!
     Med detta i åtanke - låt oss hoppas på ett snabbt och lyckligt slut på denna galenskap....

 • blank

  Trevligt uttalande för att officiellt fira Tuskegee Airmen.

  Tycker det är fascinerande, förresten, hur länge militär teknik förblir aktuell. Saab 105 har varit i drift i mer än 50 år och Northrop är ännu lite äldre. Även på land och vatten överträffar servicetiderna för många fordon ibland sina civila motsvarigheter av faktorer...
  Det är lite som att militär teknik är undantagen från slängsamhället. Vad man än kan dra slutsatsen av detta...

  • blank

   Flygplan hålls uppdaterade med tekniska uppgraderingar. Decennier av tjänst är möjliga. Vi slänger bilar, majoriteten slänger leasingboxen efter 2 eller 3 år till förmån för en ny bil. Det skulle kunna ändras, men det vill ingen på allvar. Så företaget fortsätter glatt att köpa nya bilar.

   • blank

    Hur kommer det sig att jag måste tänka på din herre nu? Bra action. Uppgraderingarna är faktiskt en parallell till flyget och väldigt hållbara 😉

    Men jag menade det bredare. Ingen jämförelse med hur vi hanterar bilar, det är sant. Och det finns förvisso uppgraderingar, sittplatser, motorer, modifierade vingar etc. Man kan knappast förena branschens klimatiska effektivitet, men genom noggrant underhåll, modernisering och relativt lång användning skiljer sig civilflyget från andra fenomen i konsument- och engångssamhället nästan positivt.

    Mätt i militär användning och deras transittider framstår fortfarande rederier, speditörer, buss- och byggföretag, DB, kollektivtrafik och globala flygbolag som drivna konsumenter.

    Vi lever i en värld där å ena sidan supermakter har flygplan i tjänst som hade sin första flygning för 70 (!) år sedan (B-52 & Tu-95) och där stridsvagnar som är runt 50 år fortfarande finns anses vara modern (i själva verket första Leopard 2-prototyperna så gamla). Där däremot civila saker avvecklas, rivs, skrotas eller skrotas jämförelsevis tidigt, där allt (om det fortfarande finns) är historiskt senast vid 30+ års ålder.

    Jag såg för övrigt en tidig CX 2000 i lördags. Mycket krom, mycket charm. Vitt på utsidan, rött läder på insidan. Under de senaste 7 åren har jag nu sett exakt lika många CX som B-52 i det vilda. En per…
    Det är konstigt.

    • blank

     Välskriven. På mitt humör idag skulle jag också vara mottaglig för en CX 2000. Hade en gång en CX GTI Turbo 2.

    • blank

     Den faktiska livslängden för den rullande materielen på tåg är betydligt längre än på bilar. Inom godstransporter finns det älsklingar på vägen – med icke-DB-järnvägsföretag – som byggdes i slutet av 50-talet. De kunde ha moderniserats på 90-talet. 1999, om jag minns rätt, fanns det till och med ett prov på ett ellok (serie 140) från dåvarande verkstaden i Bremen med nya ledningsnät och en luftkonditionerad förarhytt, men huvudkomponenterna var helt enkelt renoverade. Samma sak hade man gjort med ett diesellokomotiv. En stor sak!

     Detta skrotades dock eftersom det tidigare DB AG befarade att senare avvecklade lok skulle ”falla i händerna på icke-DB-företag” och därmed konkurrera med DB. Och så kör de lok som blev över och senare – efter den dåvarande ordförandens avgång – fortfarande såldes till icke-DB-företag runt i originalskick. En konvertering är uteslutet i dag. Federal Railway Authority som tillsynsmyndighet skulle återkalla fordonsregistreringen och kräva en fullständig nyregistrering. Och denna byråkratiska insats är då för hög.

     Tillämpat på bilen skulle detta innebära att Toms uppgraderingsprojekt med den nya multimediabehållaren skulle ogiltigförklara godkännandet av 9-5:an eftersom han hade ändrat något i elsystemet. Ny registreringsansökan som för nytt fordon och bevis på samma säkerhet med avseende på krock, påkörningssäkerhet för fotgängare etc. I övrigt ombyggnad enligt gällande föreskrifter.
     Och för att sätta grädden på moset: under godkännandeprocessen ändrar myndigheten sina krav på elektromagnetisk kompatibilitet för inbyggda komponenter och kräver en säkerhetsrapport för multimediabehållaren om mjukvaruversionen från efter 1 maj 2022 har installerats .

     • blank

      Tack, det är väldigt intressant och insiktsfullt.

      Jag gillar det där givande utbytet av tankegångar och (i ditt fall) expertis i kommentarerna som Tom alltid lyckas initiera slentrianmässigt.

      Många ämne av social relevans får fler konturer här än i de så kallade ledande medierna. I den meningen har jag också goda minnen från Toms Corona-spalter och en läkares nyktra, sakliga, hjälpsamma och upplysande kommentarer.

     • blank

      Men sista stycket har allt! Om den här fiktionen vore verklighet - skulle någon uppcykling av gamla bilar vara omöjlig.

      • blank

       Detta är förmodligen inte överlåtbart. Helt andra standarder tillämpas på en arbetsplats (hytt på ett lok) och det är en faktor 100 och 1 mer byråkratisk än med en gentleman 😉

      • blank

       Tyvärr var det inte fiktion. Jag gjorde det. Några av fordonen kunde köras med den gamla mjukvaran eftersom det fanns ett godkännande för denna kombination. En annan del kunde inte. Mycket färgglada tåg från äldre personvagnar användes då som ersättare.

       Överförd till bilar: Hengchi med ny programvara är inte längre godkänd, 99:an från 1978 måste användas som ersättning.

 • blank

  Bra jet! Det är trevligt att läsa något om de flygande släktingarna också!

Kommentarer är stängda.