Vår Saab välgörenhetsauktion avslutas idag - känner du till Datasaab?

Vår nuvarande Saab-välgörenhetsauktion avslutas idag kl. 18.00. Saab portföljen / väskan är eftertraktad. Förloppet för anbudsinlämningen kan kallas livligt. Och på tal om mejlen angående den ursprungliga Saab-väskan så har vi inga fler väskor i lager. Ingenstans. Det är lite tid kvar, en bud för en god sak och för att ta vara på en unik möjlighet.

Original Saab portfölj på auktion
Original Saab portfölj på auktion

Frågor kommer hela tiden in via e-post, vad vill vi auktionera ut härnäst? För att vara ärlig så finns det ingen militär planering här. Det är fortfarande mycket stora saker i lager, men de måste först ställas upp och fotograferas. Beroende på hur mycket tid det finns får vi ut föremålen, transporterar dem till nästa våning, sätter ihop dem och tar bilder.

Du behöver tid för det, och ibland har du inte det.

Men det finns också de små sakerna som är roliga. För en omväxling, och för att ta bort lite tryck från showen, kommer vi att auktionera ut något litet med följande auktion. Och som alltid lägger vi redan idag en fin teaser.

Bärrem med Saab-bokstäver, tvättpåse med Saab-logga
Bärrem med Saab-bokstäver, tvättpåse med Saab-logga

Känner du till Datasaab?

Saab AB har byggt sin egen stordator sedan 1954. 1957 togs den första i drift och det fanns praktiska skäl för företaget att gå in i databranschen. SARA (Saabs räkneautomat = Saabs räknemaskin) krävdes för att konstruera Saab 37 Viggen.

Datasaab D1960 följde 2, vilket ledde till konstruktionen av navigationsdatorn CK37 i Viggen. Datasaab D2 finns bevarad än i dag och kan ses i utställningen när utställningen öppnar igen Datamuseet kan besökas i Linköping.

Lagringskapaciteten för D2-datorn, som vägde 200 kilo, var 6 KB ord, vilket motsvarar 15 kilobyte, vilket visar utvecklingsstegen sedan dess. De civila versionerna av D2 kallades D21, varav 20 såldes över hela världen.

Detta följdes av Datasaab D22, som segrade i kapplöpningen mot IBM för användning i svenska skattemyndigheter och annan utveckling. 1981 tog Ericsson över datorverksamheten och namnet försvann.

Vad kommer Datasaab-historien att ha att göra med vår nästa auktion? Det blir knappast en Datasaab D2, för den är varken liten eller lätt att ta av hyllan.

För vi dyker djupt in i Saab Tysklands förflutna och får en historisk artefakt från hyllan. Ridån går upp klockan 16.00 på lördag!

7 tankar om “Vår Saab välgörenhetsauktion avslutas idag - känner du till Datasaab?"

 • blank

  Vet du.Datasaab?

  Nu. Tack Tom! Fascinerande vad det finns att berätta om svensk industrihistoria och Saab – fascinerande och väldigt, väldigt tankeväckande.

  Detta exempel ger ett helt nytt perspektiv på globaliseringen. En så liten nation som Sverige, inklusive de kalkylmaskiner som industrin och skattemyndigheterna kräver, var en gång mer oberoende av resten av världen än idag som helhet av Europa, som just nu stönar kraftigt under störda leveranskedjor.

  Detta är verkligen spännande och ingen skada i att veta - vad man än kan dra slutsatsen av det...

  Ämnet är lika spännande som väskan är fantastiskt vacker och praktisk. Ärligt talat, är det verkligen en engångsföreteelse i bloggarens inventering? Det måste finnas minst två för att ens kunna skiljas från en, eller hur?

  Hur som helst och på ett eller annat sätt, bjuder handlingen, auktionen och ovanstående artikel om Saab återigen maximal respekt från mig.

  Svara
  • blank

   Det finns egentligen bara en bit. Hemligheten med att kunna separera är viljan att reducera. Det finns några stycken, det är inte fler än 5 som stannar. Saab-biblioteket är orörbart, varför det bara blir en bok (antikvarisk men ny) under auktionen. Ja, och en annan del lades in sitt veto av en god vän. "Du säljer inte det där," sa han. Han får det på permanent lån, så vi båda gynnas.

   Svara
   • blank

    Det här är verkligen otroligt bra, bra för en god sak. Jag skulle inte ha lyckats skilja den från väskan så, jag tror inte...
    Chapeau!

    Svara
 • blank

  Vad är det aktuella priset för väskan? någon synlig?

  Svara
 • blank

  Livlig citathistoria är typisk Tom underdrift. Auktionen är igång skulle jag säga 🙂

  Svara

Schreibe einen Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.