Sono Motors - slutet på den svensk-tyska kontakten

I april 2019 elektrifierade ett meddelande Saab-världen. Sono Motors, nystartade företag i München, planerade att bygga sin SEV (Solar Electric Vehicle) i den tidigare Saab-fabriken. En svensk-tysk kontaktperson som skulle ha lett Trollhättan tillbaka in i kosmos av biltillverkningsplatser. Det var 3 år sedan, euforin var anmärkningsvärd, och några Saab-förare reserverade spontant en SEV. Bara 3 år senare tog förhållandet slut innan det hade börjat på riktigt. En berättelse om drömmar i Sverige och München och om ett farväl.

Sion Prototype 2019 i München
Sion Prototype 2019 i München

Det fanns aldrig ett bindande produktionskontrakt mellan Sono Motors och NEVS som kontraktstillverkare. Allt hade börjat så fantastiskt och såg nästan för bra ut under en viss tid. Speciellt för läget på Göta Älv. Lanseringen av SEV från Sono Motors har försenats från år till år. Den planerade produktionsstarten för 2020 blev 22 och under tiden fick Münchenföretaget gå igenom kriser som hotade dess existens. Men vem visste hur man behärskar det på något sätt.

Under tiden tillverkas så många som 37 prototyper av en tjänsteleverantör, Thyssen-Krupp pressar kroppsdelar och utrustningskomponenter tillverkas. Det ser dock inte så bra ut i Trollhättan.

drömmar som krossades

År 2023 borde ha fört genombrottet där. I detalj var produktionen av den solelektriska Sion i serie och ett fordon från NEVS i rummet under en viss tid. Sedan var det den nya komponentfabriken som skulle ha levererat delar till Gemera åt Koenigsegg. Alla projekt har misslyckats, vilket för att vara rättvist bär NEVS den minsta skulden. Den kinesiska ägarens kris och bristen på överföringar tvingade företaget att anta en rigid åtstramningsplan.

För platsen innebar det cirka 100 arbetstillfällen som inte kommer att skapas inom en snar framtid och att många befintliga jobb minskar. Man tycks dock inte vara särskilt ledsen över den slutliga avbokningen av Sono Motors. Förmodligen för att det nu finns ett problem mindre på agendan och kontraktstillverkning inte längre kunde ses som en framtida kärnverksamhet.

Drömmar som kan förbli drömmar

Att välja Valmet som finsk kontraktstillverkare är ett bra steg för Sono Motors. Anläggningen i Nystad är mycket modern och personalen är perfekt utbildad. Att flytta till Finland minimerar alla risker som skulle ha tagits med ett oerfaret företag som NEVS. Eftersom massproduktion av en kropp försedd med solpaneler innebär svårigheter på grund av bristande erfarenhet, är det vettigt att inte ta andra risker i första hand.

Men antalet stycken som Sono Motors och Valmet planerar gör att man sitter upp och lägger märke till. 257.000 7 fordon på 40.000 år är cirka 3 10.000 SEV per år. Som en påminnelse, för 18.000 år sedan fanns det 2.000 2023 reservationer. Nu är det XNUMX XNUMX, vilket är XNUMX XNUMX tillägg per år. Marknadstrycket kommer dessutom från de stora OEM:erna som ska ha börjat med jämförbara renodlade produkter i slutet av XNUMX, men utan solceller.

Även om man kan ställa sig frågan om hur kunden kommer att se soltekniken på bilen bortom de 18.000 XNUMX Sono Motors-kunder som blivit övertygade. Som en risk och oprövad teknik i mobilanvändning? Än dyrt att reparera i händelse av en olycka och risk för hagel och fallande stenar? Och möjligen för dyrt i klassificeringen av försäkringen? Eller kommer han att se det som ett positivt bidrag till energieffektivisering?

Drömmar som börsen tolkar

Marknaden skulle kunna svara på denna fråga om Sono Motors faktiskt kan finansiera produktionen i Finland. SaabBloggen kommer inte längre att göra det, eftersom vår kontakt med SEV också upphör. Och nu och idag. Att ta sig ur Trollhättan och Sverige är också borta från bloggen. Att Nystad en gång var ett Saab-läge ändrar inte på det.

Innan dess kan vi ta en titt på aktiemarknaden som är känd för att ana framtiden.

Sono Group NV (SEV)-aktier är noterade på Nasdaq. Tidningen har tappat två tredjedelar av sitt värde sedan starten och inte ens att byta kontraktstillverkare hjälpte. Tvärtom. Dagen efter den virtuella flytten från Sverige till Finland sjönk den igen med över 12 %.

Kanske kommer aktiemäklarna att känna igen bolånet som Sono Motors bär runt på. Insättningarna på 18.000 2023 SEV, av vilka en del har betalats i sin helhet, har redan utfärdats. Fordonen ska dock tillverkas och betalas från XNUMX. Företaget står fortfarande inför en riktigt stor utmaning. Men då i Finland och man ska önska mycket framgång.

6 tankar om “Sono Motors - slutet på den svensk-tyska kontakten"

 • blank

  Åtminstone skulle Trollhättan besparas ytterligare en negativ rubrik nästa år. Ur min synvinkel går det inte att säga idag om Sion är bra eller inte. Solpaneler på taket kan låta bra, men är det värt det och i så fall hur mycket? Kan han ladda upp sig själv helt stående? Det här skulle vara trevligt! Ännu viktigare, kan företaget överleva?! När pengarna har lagts på de fordon som redan är beställda, var kommer pengarna till produktionen ifrån?! Vem kommer fortfarande att investera sina pengar idag med tanke på kursens gång? Jag skulle inte göra det.

  • blank

   Sion, solceller & miljö

   Deras prestation är välkänd. På en dag kan Sion generera upp till 34 km själv. Det ska vara 5.000 13,7 mil per år, vilket motsvarar i snitt XNUMX mil per dag...

   Alla måste bedöma själva. Du kan antingen le mot den som en droppe i havet, eller nicka uppskattande med huvudet mot den fria kilometern. Jag är sliten över det.
   Å ena sidan motsvarar 5.000 500 mil i min Saab 100 liter bensin, å andra sidan verkar solceller som laddar el i kanske 3 km under en timmes bilresa i gassande sol för mig som överflödiga nappar.. .

   De är inte en räckviddsförlängare. Och Sion är inte ett solenergifordon - även om, beroende på användarprofil, ett fantastiskt antal resor och en fantastisk mängd avstånd skulle vara möjliga med solenergi. Men det passar inte med den bildelning som Sono främjar och gynnar för Sion. Som ett resultat av detta hänger Sion alltid på kabeln mellan användningarna, och Sono Motors planerar inte att dess Sion ska stå stilla under längre perioder då den kan samla solenergi. För mig är det en inre motsägelse i Sono Motors vision – en bland andra.

   Överlägset störst är att vara biltillverkare och som sådan vilja bygga och sälja så få modeller som möjligt i minsta möjliga antal. Tja, de är åtminstone väldigt, väldigt framgångsrika på det...
   Hur skrev Tom en gång på skämt? Saab är den mest miljövänliga biltillverkaren i världen.
   Sono tävlar för närvarande om denna titel med Saab. Noll bilar med noll CO2-ryggsäck och näst intill noll igenkännliga ambitioner att vilja förändra det helt som en "tillverkare" som fortfarande finns kvar. Du måste toppa det först.

   Om Sono Motors vill vara eller bli en biltillverkare måste de gå av sin höga häst och erbjuda oss bilar som vi inte vill eller måste dela med oss ​​av. Enskild trafik och enskilda ägodelar kan inte så lätt skiljas från varandra. Och som en enskild ägodel är en SEV som från 9 till 5 på parkeringen framför kontoret under de 24 km långa vägen hem laddar (sol)elen i 8 timmar utan kostnad också mycket mer meningsfullt än hektisk bildelning , som överallt letar efter infrastruktur och laddningsmöjligheter skriker. Du behöver ingen SEV för det. En elbil hänger lika bra på kabeln. Quo vadis Sono?

 • blank

  Jag kan förstå exitstrategin. Med Sono Motors skulle det också bli för mycket redaktionellt drama och alldeles för ideologiskt. Ändå tycker jag att det är synd, jag kommer sakna den objektiva rapporteringen. Tack för att du alltid tar upp frågan med ditt team, trots dramatik och ständiga förseningar!

 • blank

  marknadsmöjligheter ??
  Med endast 257.000 7 enheter på 35.000 år / dvs ca XNUMX XNUMX per år kan man knappast tala om ett relevant företag, utan snarare om ett ganska förlustbringande företag.

  Som värst hade Saab levererat mer än 125.000 XNUMX per år och kunde därmed leverera till alla marknader världen över.

  I fallet Sono ser det helt annorlunda ut' bara enskilda marknader i uppstartsfasen', en lägre marknadspotential' och ett företag som visat sig vara pressgirigt de senaste åren', men alltid hållit sig konkret. saker i bakgrunden.

  Min slutsats för detta företag ser INTE lovande ut ´´!´´ På SON har man försökt göra sig kända i media de senaste åren med pengarna från investerarna´ har en prototyp och har fortfarande INTE nått slutfasen´ och ett viktigt projekt som marknaden fortfarande saknas helt' dvs alla publicerade startdatum har aldrig uppnåtts''!

 • blank

  Tyvärr talar 18.000 5 reservationer under en mycket lång tidsperiod för en mycket låg nivå av marknadsacceptans. Jobba på Valmet i XNUMX månader, och sedan?

  Om du drar av de avbokningar som sannolikt kommer blir det ännu färre. Om det fanns en orderstock för 2 års produktion skulle Sono Motors kunna tas på allvar. Men det räcker bara inte.

 • blank

  Bra idé, bra slutsats

  Det är precis så jag gör. Jag önskar Sono, Sion och publiken, som har gått in i förfinansiering, all framgång – ärligt talat, med mycket sympati och respekt för projektet och alla som har tagit det så långt.

  Jag håller med om varje ord i artikeln och håller helt enkelt med om slutsatsen.

Kommentarer är stängda.