Farväl Trollhättan - Sion byggs i Finland

Det är ett bakslag, men det var inte oväntat. Sion från Sono Motors byggs inte på NEVS i Trollhättan. Istället tar Valmet Automotive över tillverkningen. För Trollhättan innebär det att ett 100-tal jobb som inte längre kommer att skapas försvinner. Det är dock oklart om NEVS överhuvudtaget fortfarande planerade beställningen.

Valmet karosseriverkstad
Valmet karosseriverkstad

Produktionen av SEV från Sono Motors i Uusikaupunki är planerad att starta under andra halvåret 2023. Samarbetet har avtalats i sju år, som Valmet Automotive i ett pressmeddelande rapporterad.

Uusikaupunki är en före detta Saab-plats, företaget tillverkade många fordon av de svenska märkena som Saab-Valmet. Kvaliteten på historiska Saab är legendarisk och Valmet är nu en modern tjänsteleverantör som fungerar för många varumärken. Visionära fordon som Lightyear One, en elbil som också bygger på solenergi, rullar ut ur de finska hallarna.

The Sion - senare och dyrt

Münchens beslut är förståeligt. Det ger företaget den planeringstrygghet det absolut behöver. Det återstår dock att se om Sono Group-aktien tar fart efter nyheten. Detta skulle vara till hjälp för den nödvändiga kapitalanskaffningen, som skulle kunna ske som en del av en emission av ytterligare aktier.

Som ett resultat av produktionsskiftet höjer Sono Motors återigen priset på Sion för nya beställningar. SEV:n är ytterligare försenad och kommer att levereras lite senare. Anledningen till prisjusteringen är högre produktionskostnader.

Det är oklart i vilken utsträckning beslutet kan påverka framtiden för NEVS. Det är möjligt att företaget för länge sedan har lagt en annan kurs som mobilitetsleverantör för autonoma fordon.

Med bilder från Valmet Automotiv

5 tankar om “Farväl Trollhättan - Sion byggs i Finland"

 • blank

  Om Sion höjer priserna igen och måste samla in mer pengar, är en produktionsstart överhuvudtaget realistisk? Konkurrensen sover aldrig och utvecklingen fortsätter i snabb takt. Och Sion är inte heller en visuell njutning.

  • blank

   Sion kostade en gång 25.000 30.000, nu nästan XNUMX XNUMX. Detta tyder på att Sono Motors kommer att bränna enorma summor pengar med varje bil till det gamla priset i framtiden. De flesta reservationer körs till den gamla kursen, och råvarupriserna tar för närvarande stora steg. Det här ser inte bra ut.

   • blank

    Det är precis så det ser ut för mig också.

    Om jag förstår denna tidiga finansieringsrunda rätt så växer crowdfunding med bindande förbeställningar till fast pris till ett riktigt tungt bolån för Sono...

    På den tiden tog dock folkmassan själv en hög risk, beviljade ett förskott på pengar och förtroende. Men denna finansieringsmodell kan inte fortsätta i all oändlighet.
    Jag tycker att det är fantastiskt, nästan störande, hur lika Evergrande och Sono är på ett sätt.

    Måtten är helt olika, kraven till och med tvärtom. De sträcker sig från gräsrotsdemokrati, folkmassor och ansvarsfulla medborgare och konsumenter å ena sidan, till det faktum att ett projekt i ens eget ekonomiska område är beroende av välviljan från ett totalitärt politiskt ledarskap ...

    Och ändå möter en Sion och alla Hengchis av olika modellnummer olika problem som är lika lika som ett ägg är till ett annat.

    Vänskap slutar med pengar. Jorden runt och oberoende av systemet, oberoende av finansieringsmodellen. Och även förtroendet hos en välmenande skara kan gå förlorat. Det behöver inte vara KKP. Helt enkelt fantastiskt hur lika båda berättelserna är i slutändan.

    Det handlar ytterst om pengar och förtroende, från Sion till Hengchi och på ett eller annat sätt...

 • blank

  Hmm ...

  Om du vill se det positivt, så kanske så här: Nystad kan ta risken.

  För NEVS skulle det med största sannolikhet vara slutet på dagen om de engagerade sig i kontraktstillverkning och Sono skulle misslyckas. Vissa anställda som bara vill pyssla med Sango och tror på sitt projekt kan till och med bli (i hemlighet?) lättade. Vem vet?

  I vilket fall som helst är Sion utsatt för en hög risknivå och det finns många frågetecken kring dess finansiering. Pengar från förbeställningar har gått till utveckling och prototyper. Förbeställningarna är ett berg som Sono först måste jobba igenom på egen bekostnad och med ytterligare ekonomiska krav eller pushar längre och större i förväg.
  Vinstzonen ligger bakom ett växande berg av skulder.

  Jag är nyfiken på om Sion verkligen kommer och faktiskt kommer att produceras av Valmet i 7 år.

 • blank

  Nu ska vi vara nyfikna, trots allt är Uusikaupunki också en före detta SAAB-fabrik. Kanske slipper Trollhättan ännu en besvikelse.

  Jag var sympatisk för Sono-Motors något annorlunda tillvägagångssätt, men SION utlöste inte en riktig "vill ha reflex" hos mig.

Kommentarer är stängda.