Saab-avtryck av Techno Classica 2022

Den 1:a tyska Saabklubbens monter under Techno Classica 2022 hålls enkel. Orsakerna till detta finns också i schemat som var stramare än tidigare år. Det fanns inga långa planeringsfaser. Det rådde alltid osäkerhet om det fanns risk för en avbokning i sista minuten. Det fick konsekvenser. Vissa klubbar höll sig borta från evenemanget. Andra presenterar i reducerad skala. Men är det tråkigt? Jag tror inte det.

Turbo två gånger - 99 och 9000 i Essen
Turbo två gånger – 99 och 9000 i Essen

Två Saab Kult Turbos i Essen

Oavsett detta har klubben valt ut två kultbilar. Saab 99 Turbo i kardinalrött står för de tidiga turboåren hos Saab. Även modellbyggarna från DNA-samlarobjekt hade blivit kär i en kardinalröd 99 Turbo Coupe för en tid sedan och krympt den till skala 1:18. Att det snabbt sålde slut talar för kultfaktorn.

I Essen finns nu en 99 Turbo i skala 1:1, originalet från Saab! Och den framställer sig som en god granne.

Den svarta Saab 9000 Turbo är en sällsynt mellanmodell som endast tillverkades under en kort period innan övergången till den andra 9000-generationen. Den bär fortfarande baksidan av CC, men fronten på sedanen med notchback och anses av många fans vara en av de vackraste varianterna av alla.

Endast ett fåtal av dessa fordon har överlevt, de flesta är nu i händerna på samlare. I Essen finns två milstolpar i Saabs historia. 99 Turbo – som demokratiserade bilar med turbomotorer och gjorde dem lämpliga för vardagsbruk.

Och Saab 9000 Turbo, som förde turbotekniken till lyxklassen och därmed var en pionjär för många andra märken på sitt sätt.

Bokstaven O representeras som en stiliserad turbin
Bokstaven O representeras som en stiliserad turbin

Två gånger pionjärarbete av Saab, som visar hur det lilla varumärket från Göta Älv ibland var lite före sin tid. Medlemmarna i 1:a tyska Saabklubben har mycket att berätta för besökarna. Och det är inte ett dugg tråkigt.

Man tänkte på “Saab-avtryck av Techno Classica 2022"

 • blank

  Synd att Techno Classics har krympt, men bra för Saab-stativet ...

  Båda Saabs kommer definitivt att få mycket uppmärksamhet. Jag kan inte bestämma mig för vilken jag hellre vill ha. 99:an är så underbart originell och avantgardistisk av sin tid, mellanmodellen av 9000 är riktigt spännande. Jag hade inte (längre?) en sådan 9000 på min skärm. Om jag inte har fel, finns det mer krom än på senaste 9K?
  Men det verkar inte överdrivet. Accenterna är välplacerade och ser väldigt eleganta ut på den sällsynta, svarta överklassens turbokombi.
  Fälgarna?
  I detalj och fotograferade solo är de för ömtåliga för mig personligen. Enbart metoden att modellera och fixera korsade stålekrar av historiska modeller i aluminium som faktiskt ska spännas individuellt tycker jag är mer funktionell
  och ur designsynpunkt faktiskt latent konstigt ...

  Egentligen för att de på något sätt passar den här spännande mellanmodellen och dess plus i Chrome jämfört med dess efterföljare. I långskottet och på bilen harmoniserar de igen. Rolig effekt...

  Tack för reportaget och alla som höll upp Saab-flaggan vid montern i Essen. Ha mycket roligt med det. Det är verkligen ett häftigt nummer och återigen har du valt ut två fantastiska representanter som väcker begär.

Kommentarer är stängda.