Saab Team Wagenheimer vid vinterrallyt i Leoben/ Steiermark

Hur reser du med stil till ett vinterrally för historiska fordon? Du kan göra det med ett team. Saaben på släpet, en modern traktor gör jobbet. Eller i Erik Carlsson-stil. Ut- och hemresan på egen axel, reservdelar i bagageutrymmet. För oss var det bara Erik Carlsson-stilen som kom ifråga. I Steiermark med Saab 96 V4 på egen hand.

Saab 96 Team Wagenheimer i aktion
Saab 96 Team Wagenheimer i aktion

Däckval – dubbdäck, eller hur?

I torsdags var det registrering och teknisk besiktning. Självklart måste du ta med dig dina kedjor, det är ett rally under vinterförhållanden. Monteringen av dubbdäck rekommenderades starkt av arrangören. Enligt min uppskattning var 2/3 av de gamla utrustade med det.

För de tyska teamen innebar det att man transporterade uppsättningen däck i bagageutrymmet, på baksätet. Eller klara dig helt utan det. Precis som vi, som kom med gränslöst förtroende till vinterprestandan hos vår Saab 96 V4 med mjuka Vredestein vinterdäck. Ett beslut som inte var idealiskt i efterhand. Deltagarna i vinterrallyt kom från Österrike, Schweiz, Tyskland och Slovenien. Det var totalt 59 lag, varav endast 41 tog sig in i rankingen.

Smart - Volkswagen Beetle med spikar
Clever – Volkswagen Beetle med spikar

Resten sållades antingen bort av en slump, bara fenderbockare, tekniska fel eller diskvalificering. Till exempel på grund av att man kört för fort. Körde 20 km/h och mer snabbare än laglig hastighet tre gånger och laget blev utslaget.

Starten för oss var fredagen den 18.02 februari klockan 11:54. Deltagarna börjar alltid med en minuts mellanrum. Starten gick i 3 klasser, beroende på effekt-viktförhållandet. Med vår Saab 96 V4, med en vikt på 920 kg och 65 hk, var vi i den långsamma klassen. Det var därför viktigt för oss att uppnå lägre snitttider. Varje lag fick en lista över måltider.

Ännu en Saab på vinterrallyt
Ännu en Saab på vinterrallyt

Totalt kördes 2 mil på 700 dagar – om du inte gick vilse och samlade ytterligare kilometer. Rutten bjöd knappt på några vägar som inbjöd att köra fort. Det fanns många, många bergspass och otaliga hårnålsböjar. Vägbanan bestod ofta av grus, annars även isplattor, gärna av allt, före skarpa kurvor och även en hel del mjuk snö.

Startfältet var fyllt med stora varumärken
Startfältet var fyllt med stora varumärken

Ren rallykänsla – precis som förr i tiden

Kedjor var obligatoriska för det senaste testet, även för fyrhjulsdrivna fordon. Vinterrallyts vägar var i allmänhet väldigt smala! Jämfört med Rallye Histo-Monte var körsträckan lägre, men gatorna och körfälten var mycket mindre viktiga och riktigt smala, bara med alternativ. Rutten måste hittas av kartor. Det ser enkelt ut, men det är det inte alls, särskilt när du är på resande fot.

Och allt detta i 10 timmar om dagen, inklusive i mörker.

Rallyt ledde över spännande sekundära rutter
Rallyt ledde över spännande sekundära rutter

Totalt var det Vinterrally Styria ett mycket krävande evenemang för både teamen och bilarna.
Som förstagångsdeltagare här var vi, Joachim Ueberschär och jag, nöjda med 34:e plats totalt.

Vår Saab 96 V4 var verkligen en perfekt vinterbil med hög sympatifaktor. Mer motorkraft hade varit till hjälp. Å andra sidan kom Saab 96 från Österrike på 2:a plats totalt. Bilen var nollmodifierad, den körde bara på spikar och vi vanliga vinterdäck.

Vi har fortfarande mycket att träna på i framtiden.

3 tankar om “Saab Team Wagenheimer vid vinterrallyt i Leoben/ Steiermark"

 • blank

  Grattis till denna prestation!

  Synd att jag inte var hemma.
  Jag önskar jag var där.
  Men är du i närheten igen är du mer än välkommen att ta en fika.

 • blank

  Tack RoWa för denna trevliga vinterrapport. Min respekt för den stora bedriften att komma säkert (!) i mål. Om nöjesfaktorn var rätt så var allt gjort rätt. 🙂
  Ha kul med rallyt SAAB!

 • blank

  Tack RoWa för den delade upplevelsen.

  Och grattis till framgången. Tydligen är det inte så lätt att inte bryta mot reglerna, att inte misslyckas tekniskt och i slutändan att placera sig själv överhuvudtaget...

  Bilen och teamet har min respekt. Det är också häftigt att det inte fanns en trailerdrottning på vägen. 96:an och du slet allt på din egen axel och med resurser ombord. Om 2 tredjedelar av deltagarna var på spikar, är det förmodligen inte fallet för 2 tredjedelar av deltagarna?

  Enligt Adam Riese ligger man före sådana deltagare i den totala rankingen. respekt...

  Huvudsaken är dock att komma fram säkert och ha kul. Grattis till det också.

Kommentarer är stängda.