För 10 år sedan idag - öppnar Saabmuseet igen

Det har varit en tuff tid för Saab-fans runt om i världen. För 10 år sedan hängde Saabmuseets framtid i en balans. Länge var det osäkert om samlingen skulle finnas kvar i Trollhättan. Samlare av dyrbara bilar från hela världen har redan drömt om att kunna sätta upp den ursprungliga Saaben eller en annan utställning i de luftkonditionerade hallarna. Som tur var blev det inte så. Samlingen stannade i Trollhättan och den förblev öppen för allmänheten.

För 10 år sedan idag - öppnar Saabmuseet igen
För 10 år sedan idag - öppnar Saabmuseet igen

Wallenberg och Saab AB som bärgare

Det goda utfallet är tack vare engagemanget från familjen Wallenberg och deras stiftelse samt Saab AB och Trollhättans kommun och Västragötlandsregionen. Tillsammans räddade de museet från en förestående upplösning. Idag driver Innovatum den historiska Saab-kollektionen och tar hand om dess bevarande.

24.03.2012-XNUMX-XNUMX - Saab-legenden Erik Carlsson besöker museet
24.03.2012-XNUMX-XNUMX - Saab-legenden Erik Carlsson besöker museet

Insamlingen finansieras av entréavgifter, donationer och arbete av frivilliga som tidigare arbetade mest på Saab i Stallbacka. Trollhättans kommun och region Västragötland står för en stor del av kostnaderna.

För 10 år sedan idag, den 24 mars 2012, slog museet upp dörrarna igen för första gången och har haft en egen sedan dess Webbplats. Saab-legendaren Erik Carlsson var på plats för öppningen – och med honom många fans från olika länder.

Den historiska Saab-samlingen - sparad
Den historiska Saab-samlingen - sparad

Den tidigare Saab-verkssamlingen är i goda händer och satsningen har sedan länge lönat sig för regionen. Museet är en magnet för besökare som kunde rapportera nya rekord varje år innan Corona.

Det är viktigt för turismen i Västragötland och en vallfärds- och längtansort för fans av det lilla kultmärket från Göta Älv, som kommer till Sverige från hela världen.

Man tänkte på “För 10 år sedan idag - öppnar Saabmuseet igen"

  • blank

    Minst en gång i livet måste du besöka detta museum. Flera gånger är givetvis också tillåtet!
    Hoppas vi får träffa många vänner i museet igen i juni.

Kommentarer är stängda.