Förhandsmeddelande - Saab 900 Turbo Sedan (1983) i 1:18

Den schweiziska tillverkaren DNA Collectibles arbetar med Saabs modellprogram. Senaste inträdet är Saab 900 Turbo sedan från 1983. Den finns i samlarmontrar från fjärde kvartalet 4 och kommer i fyra olika färger. Valet blir svårt eftersom alla nyanser är attraktiva. Det är inte första gången som vi frågar oss om mindre kvantiteter inte vore en bättre idé. Floden av varianter kan överväldiga samlargemenskapen. För även i montrar är det bara begränsat med utrymme.

Saab 900 Turbo i Azurblått
Saab 900 Turbo i Azurblått

Saab 900 Turbo Sedan (1983)

DNA Collectibles är känt för modellernas uppmärksamhet på detaljer. Nya Saab 900 Turbo sedan verkar inte vara något undantag. De första bilderna på prototyperna visar fina detaljer som textilbälten, ett detaljerat frontgaller och fina bokstäver. De då dyra och avgiftsbelagda sätena i "contour leather"-design är lika fina.

Saab 900 Turbo i silver
Saab 900 Turbo i silver

Modellerna finns i 4 olika nyanser. 499 stycken kommer att målas i valnötsbrunt, 299 i furugrönt, 249 st i silver och azurblått. Tyvärr erbjöds inte azurblått av svenskarna för årsmodell 83, utan bara ett år senare, vilket är lätt att bedöma. Definitionen av årsmodell var inte så tydlig då som den är idag. Azurblått är därför acceptabelt.

4 färger - 2 olika interiörer

Tydligen ger schweizarna, som har tillverkning i Kina, miniatyrerna två olika interiörfärger. Valnötsbrunt och silver presenteras med en svart interiör, de andra två modellbilarna fick en beige interiör. Senast här kan man tvivla när man tittar på bilderna på förstahandsmodellerna. Interiören verkar ha en gul gjutning och inte beige.

En omständighet som också kan bero på bilderna, exponeringen eller förserien.

Saab 900 Turbo i furugrön
Saab 900 Turbo i furugrön

Normalt fortsätter DNA-modellerna att mogna i fasen fram till produktion. Du kan bli förvånad över hur den slutliga versionen kommer att se ut under fjärde kvartalet.

Priserna stiger

Med all glädje över den aktuella Saab-påfyllningen i skala 1:18 måste du också ta en titt på priserna. Den senaste prisökningen var bara för några månader sedan, nu kommer nästa. De krävde nästan 180,00 € tillverkare för Saab 900 Turbo sedan. Det är drygt 10 % mer än för en Saab 900 Turbo 16 skulle behöva betalas, vilket ska levereras under tredje kvartalet 3.

Saab 900 Turbo i valnötsbrun
Saab 900 Turbo i valnötsbrun

Tyvärr, senast vid det här laget, blir den ur rund, också för att med en upplaga på mer än 1.200 XNUMX stycken ifrågasätts exklusiviteten och även samlarvärdet. Faktum är att andra tillverkare inte har det bättre. Stigande energipriser och kostnader för materialet samt allt högre löner i Kina tvingar fram detta. Det är inte för inte som vissa producenter arbetar på ett alternativ. En partiell omlokalisering av produktionen för dyra modellbilar tillbaka till Europa.

Ibland kan mindre vara mer. En mindre upplaga skulle göra det lättare för samlare att acceptera de priser de vill ha. Saab 900 Turbo (1983) kan nu köpas från tillverkaren beställt vara.

Med bilder på DNA-samlarobjekt