Bara för banalt? Saab bloggar i krigstid!

I torsdags väntade läsarna förgäves! Inget nytt inlägg gick ut på nätet, det blev tyst på bloggen. Den ryska armén inledde sin attack mot den ukrainska grannen på torsdagskvällen. Nästa morgon verkade det för banalt att skriva om Saab. Som om ingenting hade hänt. Jag tog ner artikeln som var planerad till morgonen. Pratar du om bilar medan européer dör några hundra kilometer bort? Det kunde jag inte göra!

krig i Ukraina

Jag blev kallt överraskad av Putin, även om jag hade gett honom ära för mycket. Men trots all krigsretorik förväntade jag mig inte aggression i den här skalan. En statskupp i Kiev och inrättandet av en regering lojal mot Ryssland föreföll mig tänkbar. Om den fullständiga annekteringen av de två "republiker" som Putin tvångslösgjort från Ukraina år tidigare. Men ett stort krig?

Ryssarna verkade för intelligenta för det

För lite över 80 år sedan var det tyska stridsvagnar som rullade genom Kiev för första gången. Två strider, 1941 och 43, utkämpades runt staden, och båda sidor krävde mer än 141.000 80 liv. Jag hoppades att folk efter XNUMX år skulle bli klokare. Men att lära av det förflutna verkar omöjligt. Vi har ingen aning om hur många människor som kommer att betala för försvaret av Kiev med sina liv under de närmaste dagarna och veckorna.

Under dagarna som följde var jag frustrerad över den tyska regeringen, som ville fortsätta att blidka sina föregångare. Att titta åt andra hållet, som på Krim, som i Syrien och Libyen. Lämna inte din komfortzon till vilket pris som helst, för vem ska förklara för den tyska väljaren när uppvärmningen håller sig kall och företagen står stilla? Eftergiftsstrategin begravdes först på dag 4 av Rysslands krig mot Ukraina.

På grund av stort tryck från de allierade

Det som står klart är att kriget i Europa kommer att förändra allt. Han tar tillbaka gamla frågor på agendan som helt har försummats. Den naiva idén att en stor industrination inte behöver en mäktig armé är historia. Samt strategin att kunna handla med vilket system som helst i världen och helt enkelt blunda för partnernas svarta sidor.

Krig visar oss gränser. Ukraina är i städerna en mycket modern och digital demokrati. Deras digitala sårbarhet demonstreras av ryska attacker med torkarprogramvara. Data hackas, raderas effektivt och går aldrig att återställa. Skadorna är omätliga och, om staten skulle överleva kriget, nästan omöjliga att reparera. Digitalisering fungerar och är nyttig – i en idealisk värld. Men inte med en avundsjuk granne som låter stridsvagnar rulla flankerade av digitala attacker.

Saab-scenen i Ukraina

I Ukraina finns en aktiv Saab-scen – liksom i Ryssland. Hittills har fordon från båda nationerna setts parkerade fredligt bredvid varandra vid internationella möten. Hur hela Saab-scenen är transnationell och fredlig. Detta har gett mig hopp under de senaste 10 åren sedan jag skrev projektet. När nationer som en gång stod emot varandra pratar med varandra och delar sina hobbyer - som entusiasmen för ett varumärke som Saab - då kan det bara vara bra. Jag tänkte för mig själv…

På YouTube kan du hitta en Saab-video som troligen kommer från Tschernihiv (Chernihiv). Den visar ett Saab-möte sommaren 2021, och vore det inte för ukrainska flaggor i bakgrunden hade filmen kunnat spelas var som helst i Ryssland eller Vitryssland.

Videon visar unga människor som bara har kul med sina bilar och vänner. Precis som var som helst i världen. Och bara några månader senare är idyllen över. Det är krig.

 

Chernihiv ligger för närvarande öster om den ryska arméns ingångskorridor mot Kiev. Staden sägs vara en viktig bas för den ukrainska armén, vilket inte gör situationen lättare. Jag har ingen aning om hur det går för Saab-samhället där eftersom det rapporterades om hårda strider i området idag.

Sitter folket i bunkern, lever de fortfarande, är de på väg västerut? Kanske slåss de mot inkräktarna, med vapen i hand? Du har tankar och bekymmer – och du finns där i ande och hjärta.

Jag är berörd av detta krig och min maktlöshet stör mig. Ingenting rättfärdigar ett krig. Vi borde vara intelligenta nog att lösa våra problem på andra sätt. Det faktum att tankar rullar mot Kiev igen efter 80 år är en konkursförklaring för vår art. För år sedan skulle det ha funnits dussintals sätt att stoppa utvecklingen.

Självklart kommer jag fortsätta skriva om Saab. Även i tider av krig (liksom tider av pandemi) behöver vi alla en dos av normalitet och banalitet. Något som tar oss bort från våra bekymmer. Konstant alarmism är ingen lösning. Det är därför det finns fler bilhistorier även om det är jobbigt för mig just nu. Jag skulle bli glad om du också vill fortsätta läsa Saab.

28 tankar om “Bara för banalt? Saab bloggar i krigstid!"

 • blank

  En stor chansning

  Kära Tom,
  Utan att gå in på ämnet igen vill jag uttryckligen och exklusivt uttrycka mitt tack - för själva artikeln och plattformen som den erbjöd till rörda läsare och även till bloggaren själv under kommentarernas gång.

  Mycket skulle bara komma ut. Tankar, känslor, rädslor, personlig oro. Kommentarerna är fulla till bredden och ämnet är väldigt känslosamt. Det kunde ha eskalerat även här. Det är det inte, men det var en stor chansning.

  Skulle läsarna upprätthålla ett gott uppförande med varandra? Hur brett, kanske obekvämt och radikalt, skulle åsiktsspektrumet bli? Det är förmodligen den största chansningen den här bloggen någonsin har tagit. Ett krig på liv och död i ämnet. Mer existentiellt än så blir det inte.

  Jag tycker diskussionen i kommentarerna är förvånansvärt lugn, informativ och tankeväckande. Det var bra för mig personligen och jag kan läsa av kommentarerna och tummarna att en majoritet av läsarna förmodligen känner likadant.

  Det var en chansning. Tack för att du är medveten om det. Jag tycker att det var värt det.

 • blank

  Underbart skrivet. Du är mycket närmare situationen än vad jag är i Storbritannien för närvarande, men det här är en katastrof för mänskligheten helt och hållet. Som du säger, gamla regler har gått förlorade för alltid nu och ingenting kan eller kommer att bli sig likt igen. Jag har många många läsare av Saab vs Skepticism i både Ryssland och Ukraina och mina tankar om säkerhet och fred är med dem alla

  Tack för att du delar detta och låt oss hoppas att det lilla Saab-communityt på något sätt kan ge lite välbehövlig normalitet under de kommande dagarna, veckorna och åren

 • blank

  Putins provkörning

  @ F Weber. Det stämmer. Putin förstod annekteringen av Krim som sådan. Och det stämmer, allt började mycket tidigare och man är alltid smartare efteråt...

  Och ändå känner jag att EU:s och Natos motvilja vid den tiden var den rätta reaktionen. Det var också en testkörning för "oss" och ännu mer, det var också ett budskap.
  Men Putin förstod dem inte. Å andra sidan gör många människor i Ryssland, ända ner till organen och det utökade statliga ledarskapet. Enligt den ryska tolkningen var Krim en testkörning av hur långt Natos och EU:s inblandning i "inre angelägenheter" skulle gå. Annekteringen fick förvånansvärt mycket stöd från den ryska befolkningen och, viktigare, från en betydande del av Krim själva.
  Den västerländska motviljan var smart genom att den har motbevisat påståenden om ett hot mot Ryssland från EU och Nato. Det var budskapet då, men Putin fick det inte.
  Mot denna bakgrund uppfattar många ryssar hans krig mot Ukraina som en helt meningslös och ”privat” aggression från Putins sida, som inte kan motiveras med någonting. Kanske den västerländska oviljan att gå med i brottsligheten inte var så fel trots allt?

 • blank

  Jag är rädd att allt började mycket tidigare. Man borde inte bara ha accepterat ockupationen av Krim. Det var Putins provkörning. Ingenting hände förutom falsk upprördhet och flagranta sanktioner.

  Det var förmodligen så Putin uppmuntrades att ta det stora steget. Vi är alltid smartare efteråt.

 • blank

  @ Saabansbraten: Smarta ord, så smarta ord och så fint utvalda. Tack för det.

  Dessutom tänkte jag på gamle gode Platon, som på den tiden efterlyste att man skulle se saker från två håll. Och det påminner mig om en vän som som karriärsoldat länge hade vetat att han var tvungen att gå på en långvarig Nato-manöver i de baltiska staterna i början av detta år, långt innan något hände på den ukrainska -Ryska gränsen, och vem visste att denna manöver var mot befintliga bryter mot Nato-fördrag med Ryssland (nyckelord: Natos expansion österut). Varje sida har mycket smuts fast på sig.

  Hur som helst, sådana konflikter börjar också i alla våra huvuden, i vårt tänkande. Genom att tänka negativt, uttrycka oss negativt (de dåliga ryssarna, de andra, fienden, skräpet) har vi startat en process av isolering och utanförskap. I liten skala är den andre "idioten" och i stor skala är han "fienden". Faktum är att idioten lever som fienden i oss och först när vi inser detta och agerar klokt kommer något att förändras på denna planet. Tills dess kommer mordet, vanhelgen, förslavandet, exploateringen, rånet och och och ………… att fortsätta. och vi sitter tillbaka, pratar om de onda och låtsas att vi är de goda.
  Bara mellan oss och helt ärligt: ​​tyvärr fungerar det inte så.

  2
  3
  • blank

   Den manövern är skitsnack. Manövrarna tillkännagavs av båda sidor. Permanent stationering av Nato-trupper är inte tillåtet, så de roterar. I annat fall är varje stat fri att ansluta sig till den allians som den väljer.

   Det som inte är tillåtet är ockupationen av Krim, bombningarna i Syrien, Georgien och så vidare. Tyvärr är ryssarna "de onda", så ens att läsa Platon hjälper inte de 600.000 XNUMX ukrainare som har flytt.

 • blank

  PS

  Jag tycker båda är bra och rätt. Så att vi fortsätter skriva om Saab och att ämnet Ukraina återspeglas här i en krönika – som vanligt sakligt och genomtänkt.

  Du kan helt enkelt inte komma runt ämnet. Jag funderar på att visa solidaritet och flagga på mina bilar och hur bäst. Naturligtvis skulle jag föredra att konflikten slutade med ett tillbakadragande av Putins trupper innan jag lindar en bred blå och gul rand över huven och taket på den svarta SC...

 • blank

  tack tom Som alltid kunde det inte ha uttryckts bättre.

  Vi letar verkligen för länge.... tills den en dag står utanför vår dörr. Det är skamligt i vilken utsträckning vi gör affärer med diktatorer och mördare för att inte äventyra vår välståndsbubbla. Personligen är jag här i Spanien omgiven av desperata ukrainare – och nej, jag är inte kön på dem – min polska familj bor 120 kilometer från den ukrainska gränsen, och gator fulla av stridsvagnar är en del av min erfarenhet. Jag är ledsen och arg på grund av min maktlöshet och mänsklighetens dumhet. Men trots allt: jag vill läsa om Saab. Och jag vill skriva om Saab. Ifrågasatt alla projekt de senaste dagarna. Och alla inblandade beslutade enhälligt att genomföra det. Det skulle vara en förhastad liten seger för en galen despot att överge vår normalitet. Och "carpe diem" har aldrig varit mer vettigt....

  Lizi

 • blank

  Min 15-åring har just nu ett ökat behov av att prata...

  Han pratar med mig flera gånger om dagen och innan skolan på vardagar - idag på måndag och innan dess i fredags.
  Jag vet egentligen inte alls om puberteten. Rädsla för WW III gör dig ovanligt pratsam...

  Det är inte så lätt att skingra och sätta denna rädsla i perspektiv, men AW finns i artikeln och min pubertet kom till och med på det själv. Han skrev till mig att fienden inte är ryssarna, utan Putin.

  Förhoppningsvis blir det snart Saab-möten igen, där ryssar och ukrainare kommer att delta tillsammans.

  • blank

   Ja, du säger det: Putin är fienden, inte det ryska folket. Att hålla fast vid det är alltför lätt att förlora.

   • blank

    Kära,
    är det inte redan krigsretorik att beskriva någon som en "fiende" som ingen härifrån förmodligen någonsin har träffat eller pratat med personligen? Att identifiera en person som hans fiende?
    Ord i artikeln säger det:
    Vi är smartare - ännu bättre klokare - för att lösa detta. Även i tider av en "pandemi" som inte ens står upp till sin egen definition, är det precis vad som behöver läras: att inte gå in i en splittring och (även okänt) fördömande, att ta sig ur syndabockbeteendet – och istället till något nytt tillsammans.
    För det måste du börja med dig själv. Trots all ilska, all sorg, all oro, all bestörtning.
    "Jag vet att jag inte vet mycket" - men jag känner vad som är rätt. Och då säger mitt hjärta mig tydligt att det inte passar honom att kalla någon för sin fiende.

    • blank

     Tyvärr, och det beklagar jag, är det verklighetsretorik. Om man tittar på bilder och fakta från igår kväll så dog människor igen, fler än de föregående nätterna. Fienden är Putin, attacken och dödandet är oförsvarligt, och även på dag 6 av kriget finns det lite hopp. Men tvärtom. Saker och ting eskalerar.

     Vi "fina" centraleuropéer måste lära oss att hantera det. Vi måste se verkligheten i det fula ansiktet och ta itu med frågor tydligt. Jag ser inget annat sätt.

     Endast det ryska folket kommer att kunna avsluta kriget. Den ensam kan visa sin "president" det röda kortet. Oavsett vilket sätt.

     • blank

      Bra sagt. om igen...

      Och retorik kan rädda liv. Det kan isolera Putin och uppmuntra till ett störtande. Och det kan enas och bygga broar – till det ryska folket, av vilka tusentals arresteras hemma och dör i Ukraina.

      Det är inte bara legitimt, utan också absolut nödvändigt att retoriskt isolera Putin samtidigt som man bygger broar över Ryssland. Broar för fred och vänskap i frihet när kriget är över.

      • blank

       Bäste Volvaab-förare/kära Herbert,
       för jag försöker förstå mer:
       Hur skulle du vilja göra det – isolera någon retoriskt? fråga honom individuellt? låt honom vara? Och: hur känns det?

       Samtidigt lägger jag märke till:
       Det förvandlar inte ett krig till en fred om vi antar vad som är rätt och vad som är fel på avstånd med möjlig tolkningsuveränitet.
       Vad hjälper det folk där när folk här säger: "Jag fördömer det på det starkaste möjliga sätt." Vad leder till mer frid när jag förklarar och ser min motsvarighet som en "fiende"? Vet vi på långt håll hur det egentligen är – är det någon som känner till intressena hos de som just nu utför orderna (eller: 'gör de bara sitt jobb?') – har någon pratat med Putin och frågat honom vad han vill? Vem exakt hänvisar den här fiendebilden till, och vad löser den om jag använder den?
       Jag är tillbaka till den punkten igen: någon tar det första steget i en bättre riktning. Och det händer inte genom att gå på den stig som jag ser som "fel".

       Det är det som gör mig desto mer arg: allt prat om vad som händer långt borta, och att framställa sig själv som 'vetaren' och den som kan bestämma och påverka det med ord på långt håll. Och sedan väntar på att någon ska göra det åt dig... eller hur?
       En stor HMPF.

       1
       1
       • blank

        Ja, faktiskt, det är precis vad jag vill.Att konfrontera Putin och lämna honom ifred verkar vara nödvändigt för mig just nu.

        Det kan rädda många liv, ryska och ukrainska. Tycker du att det är moraliskt fel?

        Mycket, mycket insiktsfullt!
        Tack för denna öppenhet.

        • blank

         Och då, tror du, kommer allt att bli bra - och ingen "dålig" kommer att finnas längre (eftersom Putin gör det helt ensam)? 🙂

         Sov gott.

         Det är synd att min andra kommentar ovan raderades utan kommentar – den var inte särskilt annorlunda på sitt sätt och innehöll liknande frågor.
         Tja, eftersom jag inte heller tycker att det är ändamålsenligt att bita ihop, så går jag inte in på det mer i det här läget förutom för att uttrycka min önskan om att frågor och olika åsikter ska tåla.

         • blank

          Kommentaren för att förtydliga har inte raderats. AI:n kände igen det som spam och godkände det inte.

          Jag gjorde mig besväret att läsa kommentaren. Och jag håller med programvaran.

          Jämförelsen av "Corona-vandrarna" som frihetskämpar är allvarligt nonsens.

          Skillnaden: i Ukraina dödas människor av ryska soldater. Varje dag och mer än någonsin.

          I Tyskland går folk på promenad för att de ser att deras rättigheter äventyras. Jag ska spara min åsikt om det, det borde vara välkänt. Men vad händer med de som gör detta? Är du i riskzonen? Är de fängslade, torterade, dödade? Jag tror att så inte är fallet.

          Om du vill försvara den ryska invasionen rekommenderar jag ett experiment:

          Stå på Röda torget i Moskva. Demonstrera mot kriget. Den hemliga polisen tittar inte på, och du kommer snabbt att hamna på sidan under lång tid. Eller, nu senast: Du skriver mot staten i ett sådant här medium. Vad händer? Det går offline.

          Därav begäran, så att ämnet kan förbli öppet: Håll dig vid ämnet. Blanda inte ihop fakta och glorifiera inte "vandrarna" som hjältar. Det är de säkerligen inte.

          • blank

           Tack för förklaringen Tom.

           För att klargöra det också: jag hade använt vad jag tyckte var ett passande citat. Om den första meningen är skakande, är resten lika olämplig?

           Vem tjänar på krig?
           som lider
           Vem går ut som vinnare?

           Och:
           vad är fred

           Jag håller mig till:
           Fred är inte berättelsen om eller skillnaden mellan det goda och det onda.

           För att komma ur huvudet och argumentationsnivån – och eftersom jag inte tycker att det är ändamålsenligt att hålla sig till fakta för en verklig harmonisk och fredlig samexistens – ställer jag hellre frågor till andra nivåer. Må alla först hitta sin egen definition av fred, sanning, respekt, solidaritet osv.
           Då kan ni närma er varandra tydligare och lugnare när ni är tillsammans.

           eftersom:
           Om vi ​​inte kan göra detta, hur kommer det att fungera "där ute" (vilket är bittert verkligt)?

           Jag önskar er en trevlig, lugn och så hatfri helg som möjligt.

          • blank

           Jag är ledsen om jag måste skriva så här. För tillfället är det bara fakta som räknas. Snälla berätta för folket under rysk artillerield från huvud- och resonemangsnivå, de kommer inte att kunna följa dig. Ibland är det dags att inse sanningen. Speciellt när det kommer till liv och död. Det finns inget utrymme för sofistik däremellan.

       • blank

        Tyvärr måste jag svara här igen: Du behöver inte fråga herr Putin vad han vill. Han visar och säger det tydligt. Den som står i vägen för honom och hans planer kan förvänta sig kärnvapen som svar. Tyskland också. Är det inte tillräckligt tydligt?

        Och: "Gör de bara sitt jobb?" det finns inga. Detta påminner om retoriken om ”ordernödläget” efter 1945. Som tur är har juridiken kommit långt under de senaste decennierna. Soldater blir medbrottslingar och det internationella samfundet ställer krigsförbrytare inför en domstol. Herr Putin hotas också av detta öde, liksom hans generaler.

        • blank

         För min skull får du svara hur mycket du vill - jag tycker utbytet är bra 🙂

         Okej – så ingen kommunikation som ett sätt. Och hur löser "ingen kommunikation" en konflikt?

         Angående ”de gör bara sitt jobb”: Jag önskar att detta aldrig skulle användas som skäl för ens egna handlingar, för det är inte en riktig anledning... i mina ögon gömmer det sig bakom order, direktiv eller liknande (beroende på miljön), och att ge upp sitt eget (även moraliska) ansvar.
         Jag har i alla fall hört detta talesätt för ofta de senaste åren – och jag har intrycket att många människor agerar som de gör för att de känner att de måste göra det... eller på grund av rädslan för konsekvenserna om jag kampen för moral och hjärtat erkänna är för stort. Jag är också ledsen att det är så.
         "Tänk dig att det är krig och ingen åker dit." – det är också min stora önskan. Gör det inte om det uppenbarligen inte är bra.

         • blank

          Jag tycker att frågorna du ställer till människor och deras motiv för det mesta är bra och korrekta.
          Motivet bakom det, snarare att ställa två till fyra frågor till, gå en eller två nivåer djupare i sökandet efter ömsesidig förståelse, än att hastigt komma fram till en åsikt, till och med dra nytta av andra perspektiv, än att vara hedervärd i sig ...

          Men det som irriterar mig är att dina delvis personligt riktade frågor antyder just det. Du ska motivera hur du kom fram till en åsikt utan att någonsin ha träffat Putin personligen. Om du använder Putins exempel på alla saker, anklagar du andra läsare för en vet-det-all-tendens, för tidigt framkallande av fiendebilder och mer av samma sak...
          Detta är inget annat än en fördom som man lever ut öppet mot sina medmänniskor. Dina kommentarer är ett manifest för moralisk och filosofisk överlägsenhet och dina rent retoriska frågor (om du någonsin har träffat Putin personligen) är en stilistisk anordning för isolering. Bakom detta ligger inget annat än avsikten att misskreditera alla som inte har någon personlig kännedom om och ingen personlig erfarenhet av Putin som oförmögna till en giltig åsikt och att utesluta dem från att bilda sig en åsikt. Det är riktigt tuffa grejer. Och den är full av interna motsättningar...

          Du kan ha en åsikt om Putin även om du inte har några vänskapliga eller ekonomiska band till honom. Åsiktssuveräniteten är verkligen inte i bättre händer med en G. Schröder som skulle vara kvalificerad enligt dina normer.

          Jag skulle kunna ge 20 andra exempel på varför din retorik kränker mig, men jag låter det vara där. Det faktum att man vill undergräva Putins retoriska isolering till vilket pris som helst och samtidigt och av allt driver den retoriska isoleringen av kommentarer och kommentatorer kontra Putin är som sagt irriterande nog.

          Utöva det du predikar ser annorlunda ut för mig.

          Dina krav på kritiker av Putin är oroväckande höga. Inte varje änka, varje far, varje föräldralös barn måste träffa denna man personligen för att kunna uttrycka en åsikt som G. Schröder. Och Putin behöver inte förgifta varje dörrhandtag personligen,
          inte skjuta varje kula själv, inte personligen ta bort varje demonstrant innan offren tillåts bilda sig en uppfattning. I dina kommentarer har du satt upp några mycket tveksamma standarder för hur du tror att dina moraliska normer kan uppfyllas och hur du kan ha en åsikt baserad på dina normer.

          Som jag sa, enligt dina egna normer finner jag allt detta motsägelsefullt. Det finns i alla fall ingen besparing på fördomar och påståenden. Och allt detta för att Putin inte skulle vara för hård mot retorik?
          Stackars Putin...

          Föreställ dig att det är krig och ingen går. Föreställ dig att det är krig och Putin fängslar varje barn som har en fredssymbol och skjuter varje pappa som inte går...

          Det är verkligheten. Och skämtet är att ungen kan ha demonstrerat mot "judiska nazister" i Ukraina, och trott på Putins propaganda att invasionen var ett fredsuppdrag. Det är roligt när man demonstrerar för fred under ett pågående fredsuppdrag och ändå hamnar i fängelse som minderårig...
          Hitta misstaget.

          Om du vill skapa moraliskt överlägsen,. du bör återställa dina prioriteringar. Jag känner mig på den säkra sidan med tusentals offer.
          Och förresten, en desperat och isolerad diktator gör inte en "fiendebild". Det handlar inte om nationalism eller rasism. Men även vid denna tidpunkt har du motstått kommentarer som uttryckligen försökte sluta raden med det ryska folkets önskan om fred.

          Också en retorisk krigföring, som andra kommentatorer så villigt och skickligt antar. Du kommer inte att kunna undvika att behöva ta en tydlig ställning någon gång. Och där kan man bara välja mellan Putin å ena sidan och de fängslade, mördade, föräldralösa och änkor å andra sidan...

          Jag hoppas verkligen att du inte tvekar en sekund.

 • blank

  Tack Tom Du träffade rätt ton.
  Och jag delar till fullo dina tankar om detta, inklusive de med tanke på tysk politik. Det som hände här inom några timmar igår gjorde mig mållös och full av hopp. Det kanske är en liten gnista av hopp om att allt som händer bara några timmars bilresa från oss också rör något i positiv riktning.

  Egentligen var det meningen att jag skulle börja ett jobb för en kund i Kiev om fyra veckor, vilket skulle pågå till 2023 med korta avbrott. Jag hade redan tänkt köra dit med min SAAB; lite äventyr och sånt till vår blogg.
  En ung ukrainare har arbetat med sina kollegor från ett polskt företag i ett och ett halvt år då och då granne med grannen som i stor utsträckning bygger ut sitt hus. Vi blev vänner med tiden, då och då kommer han fram till mig, vi grillar, dricker öl, pratar. Genom mig vet han nu också att det finns två svenska bilmärken. Jag tog honom i min 9-3 och vi körde runt lite med oss.

  Vi hade kommit överens om att jag då och då skulle besöka honom i hans hem i västra Ukraina på helgen när jag inte behöver vara i Kiev. Han visade mig bilder på isfiske eller en sommarfiskehelg nära platsen där samtal mellan en rysk och en ukrainsk delegation ägde rum idag. Otillgängliga avlägsna platser, områden där den ryska armén nu kastar sig.

  Vi hade båda mycket tack för Putin. Men inget anfallskrig mot Ukraina. Han kommer att vara med mig imorgon igen.

  • blank

   Åh man, du påverkas relativt direkt...

   Ett komplement till hoppet. I Sverige och Finland får debatten om att gå med i Nato en renässans med växande gillande. Deras resultat är öppet, men om dessa anslutningar skulle komma skulle Putin äntligen ses som en geostrateg som hade misslyckats över hela linjen.

   Fortfarande neutral 73 år efter att Nato grundades. Men kanske inte så länge nu. Också en NATO-expansion österut. Det skulle vara helt på Putins räkning. Och gränsen till Finland, på 1340 km, är nästan dubbelt så lång som den till Estland, Lettland och Litauen tillsammans...

   Putin kunde inte längre förklara invasionen av Ukraina som en framgång även om ockupationen lyckades. Jag hoppas att vi ser början på Putins politiska slut. Och jag tror att han räknade fel.

 • blank

  Videon gör det ännu svårare. Saab-förare gillar oss – och nu något. Det drabbar mig också. Fruktansvärd…

 • blank

  I oktober såg jag att Saab-föraren från videon fortfarande är på Saab Session Slovakien och nu detta. Jag har också svårt att hitta ord för denna situation.

 • blank

  Det är svårt för mig att lämna en kommentar som inte låter för euforisk och rolig. Men jag ska prova så här: "Jag skulle bli glad om du ville läsa mer om Saab." –> definitivt!!!
  Och jag vill berömma dig för ditt val av ord. Känslomässig och ändå anpassad till den aktuella situationen. Riktigt bra gjort.
  Bravo!

  • blank

   Prioriteringen för oss européer är nu att hjälpa till på väldigt olika sätt och beroende på möjlighet och gärna i samordning med officiella kontaktpunkter som klubbar, företag och andra organisationer. Jag kan redan se en stor vilja att hjälpa till i Tyskland och Europa. Ukraina tillhör oss och vi hjälper så mycket vi kan. Det kommer att bli en lång väg. Förhoppningsvis en väg av gärningar och inte bara ord...

   Orsakerna till denna upptrappning och Putins och hans regims brott mot internationell rätt är förvisso komplexa. Brutaliteten i hans agerande är otroligt – framför allt mot civilbefolkningen i Ukraina men också mot hans eget land. Han kommer definitivt inte att släppa det...

Kommentarer är stängda.