Saab 92 A - Svensk midsommardröm auktioneras ut för rekordpris

Saaben stod på ett museum i flera år och ägdes alltid av en familj. En speciell historia i bakgrunden som är väldigt svensk. Jag har dem den här veckan sa, och frågan i slutet var, hur mycket är rullande kulturtillgångar värda? Mycket verkar det som. Saab 92 A-auktionen avslutades i går. Uppskattningen överträffades vida. Han har fördubblats i storlek.

Saab 92 A auktioneras ut för rekordpris
Saab 92 A auktioneras ut för rekordpris

Rekordpris för en midsommardröm

Saab 92 A anses vara en designikon. Det är skulptören Sixten Sasons verk, som formade Saabs formspråk från varumärkets början och påverkade det till slutet. Saaben är den första serietillverkade småbilen från Trollhättan och enbart av den anledningen är den en kulturskatt.

Parkerad i en smedja, sedan kärleksfullt restaurerad och slutligen parkerad i ett museum, ägdes alltid 92 A av en familj. Runt 130.000 95 kilometer beräknad körsträcka och ett skick som är XNUMX% original.

Vad kan denna Saab vara värd? En svår fråga, eftersom det knappt finns några jämförbara fordon.

den auktionsförrättare sätt uppskattningen till mellan 120.000 150.000 och 11.375 14.220 svenska kronor (300.000 28.420 € till XNUMX XNUMX €). Ett pris hoppade över utan ansträngning. Eftersom även titeln "Museum" förädlade Saaben, gjorde historien resten. Till slut betalades XNUMX XNUMX kronor (XNUMX XNUMX €) plus premie.

Mycket pengar kanske för en gammal Saab. Kanske inte. För Saaben har något som man saknar i moderna bilar. 92 A har stil, karaktär och kan berätta en historia. Ingen elbil eller dator kan göra det. Moderna bilar är perfekta – och kalla.

Det verkar ingen slump att det i allt högre grad betalas avsevärda priser för gamla skatter.

Med bilder från bilweb