Analog är speciellt – (Citroën) marknadsföring behöver inte alltid vara digital

Mitt under pandemin fick jag ett paket från Citroën. Jag måste erkänna att jag var ganska exalterad över det. För det handlade om en blandning av analog och digital marknadsföring. Fokus ligger definitivt på den analoga delen. De vågar något, tänkte jag för mig själv. För paketet "Car-Tasting" tar dig tillbaka till det förflutna och tänder din fantasi. Men vågar samtidigt göra balansgången för eldrift. Fungerar det verkligen? Jag försökte det.

Citroën Car Tasting Box
Citroën Car Tasting Box

Analog marknadsföring är speciellt

Vi har alla mer eller mindre vant oss vid floden av digital reklam. Detta flödar så massivt genom vardagen att knappt något av det fastnar länge. Det är helt klart för mycket – budskapen som strömmar in över oss. Det känns riktigt bra när en låda med fordonsinnehåll landar på mitt skrivbord. Det är old-school, undantaget, och det får min uppmärksamhet bara på grund av hur annorlunda det är.

En liten Citroën, färg- och tygprover, manual och så vidare. Uppfriskande analog!
En liten Citroën, färg- och tygprover, manual och så vidare. Uppfriskande analog!

Vad finns i Citroën-lådan

Öppnar du kartongen hittar du en liten Citroën C4, färg- och tygprover, en penna med gott om dubbla vinklar, en manual och ett USB-minne. Detta påminner om tidigare tider. Att köpa en bil på återförsäljaren. Försäljningspärmarna med färgprover och tyger från dagarna innan allt gick digitalt.

Händer och ögon har nu något att upptäcka. Digitalt har händerna inget jobb, de har tråkigt. Det är annorlunda idag! Tygmönstren är fantastiska. Du kan känna dem, lukta på dem, inspirera dina sinnen och din fantasi med dem. Färgpanelerna är i karamellbrunt, Islandsblått och polarvitt. Det finns andra nyanser, men jag saknar något riktigt djärvt under. Min favorit skulle vara Island Blue, kanske Polar White.

Jag hittar också USB-minnet med digital information om C4 och Ë-C4, den elektriska Citroënen. Idag spelar pinnen bara en biroll, liksom dess innehåll. Vi reser analogt! Bara en liten notering om pinnen: på baksidan hittar du präglingen "The Citroënist" sedan 1919. En kärleksfull hälsning till traditionen på en analog databärare. Bra!

Prover på tyger och färger - känn och titta!
Prover på tyger och färger - känn och titta!

Fungerar analog marknadsföring?

Frågan är, fungerar analog marknadsföring fortfarande idag? Är analogt kanske bättre än digitalt, fastnar ett intryck på lång sikt? Citroën har inkluderat en manual med "Car-Tasting"-lådan. En reseledare genom världen av C4 och Ë-C4 och jag tar mig tid att göra det. Boxen och manualen sköter huvudbiografen. Det finns meningar att läsa som stimulerar fantasin. Framgångsrik marknadsföringspoesi 2022. Till exempel om färgen karamellbrun.

"Som flytande kola, fångar den uttrycksfulla nyansen dina sinnen..."

Slut nu ögonen – tänk på kola och kola. Och vad händer nu? Se det fungerar fortfarande!

Kärleken till de små detaljerna på USB-minnet
Kärleken till de små detaljerna på USB-minnet

Och så fortsätter det från färgerna till klädseln och tygerna, till USB-minnet och den digitala presentationen. Bra gjort, uppfriskande annorlunda, härligt blandat med analog och digital marknadsföring.

Effekterna på medellång sikt av Citroën Box är fortfarande oklara. Jag tycker att innehållet är uppfriskande och djärvt, speciellt! Medan jag fortfarande diskuterar om det skulle finnas plats för en CX eller XM i Saab-hangaren, och jag skulle vara modig nog att förverkliga önskan, har min fru blivit intresserad av en ny Citroën. Datum för provkörningen är ännu inte satt, men kommer att bokas inom de närmaste dagarna. På något sätt händer det också med mitt andra bilmärke.

Kanske blir det en fortsättning på resan till Citroën om några veckor. Vi kommer att läsa varandra.

11 tankar om “Analog är speciellt – (Citroën) marknadsföring behöver inte alltid vara digital"

 • blank

  För mig tappade Citroen sin charm och avantgarde med C6/C5:s avgång. Fram till denna tidpunkt var överklassens Citroens en fantastisk för mig.

 • blank

  Jag tycker att paketkombinationen är väldigt fin, men tyvärr är den sällsynt nuförtiden och jag hade inte förväntat mig den från Citroen i det ganska kompakta till mellanklassen. Den normala köparen av en Citroen behöver vanligtvis bara bilen, allt runt omkring är vanligtvis av lite intresse för honom.

 • blank

  Zitrönbidraget från söndagen hade redan hakat på mig, nu följer Tom upp. Min dotter skulle kunna tänka sig en citron, det kommer en ny bil. Det tror hon skulle passa bra med vår Saabinen.

 • blank

  Vilken modell är provkörningen?

  • blank

   Bra fråga, jag är bara verksam som rådgivande ;-). Min vädjan går i riktning mot C4, men min fru tenderar mot C3 Aircross. Hon kör för närvarande fortfarande Berlingo, vilket hon är mycket nöjd med. Men hon vill ha något mer kompakt.

   uppdatering följer...

   • blank

    Berlingo intresserar mig på grund av den speciella avstängningen. Tom, skulle du vilja skriva något om detta?

    • blank

     Varför inte, Berlingo har varit i familjen i 3 år. Vid tillfälle blir det ytterligare en resa till Frankrike 😉

   • blank

    Det är kul att titta till vänster och höger då och då.
    Även om jag måste erkänna att jag inte hittar så mycket som är nytt.
    Jag har den visade modellen av C4 medan jag tankar 🙁
    sett. Väldigt chic i en "hallonröd".

 • blank

  Bättre marknadsföring / antingen eller

  Jävligt spännande fråga som har följt mig professionellt i åratal och som inte ställts svart på vitt (digitalt eller analogt) på många år, aldrig har ställts.

  Det var mer mina kunder. Och det fanns en fas där, oavsett räckvidd, målgrupp, träffsäkerhet, kostnader och effekt, en budget måste användas helt digitalt och 50 till 90% absolut, eftersom den helt enkelt ansågs progressiv och chic ...

  Gyllene tider för planlösa och otaliga Google-annonser, för Facebook, Twitter och Co...

  Allt in i etern och på något sätt blir du någon med den digitala "klustervapen".
  tryck på "exakt". PR-avdelningen kommer på något sätt att imponera på ledningen med siffror. Det senare fungerade faktiskt, det förra förmodligen inte. Men det spelade egentligen ingen roll. En PR-chef sysslar i första hand med management. Hon är inte dum, hon är karriärmedveten...

  Sedan finns det klick, gilla-markeringar och följare utan slut. Plus miljontals 9 till 12-åringar som tittade på de första 4 sekunderna av en reklam på YouTube och sedan hoppade över annonsen för att de inte bryr sig om investeringsalternativ, försäkringar eller den senaste jämförelsesajten för gasleverantörer och helt enkelt megalodon kontra efterlyst att se T-Rex...

  Men det spelar ingen roll för siffrorna. Du hade de siffror du behövde för din egen karriär och ledning, och det var bra.

  Som tur är håller hypen sakta på att ta slut. Varje budget är begränsad och måste användas på ett riktat sätt – både digitalt och analogt. Analog marknadsföring vinner, särskilt under de sista meterna av ett köpbeslut. Det finns fortfarande ingenting i denna värld som någon person/konsument någonsin har upplevt rent digitalt ...

  Vi har inte ett enda sinnesorgan för det. Vi ser, hör, smakar, luktar och berör analogt. I slutändan konsumerar vi allt och bara analogt. Jag har aldrig luktat på en skinnsoffa digitalt och aldrig hört ett digitalt ljud. Vår erfarenhetsvärld är inte de binära talen, utan sinusvågor, kemi och biologi. En MP3 är också analog igen i hörlurarna eller på kupolerna på bästa möjliga högtalare (trähölje).

  Jag hoppas att vi inte glömmer det. Det finns tecken på en väckelse. Även inom marknadsföring. Det blir mer sensuellt och mänskligt igen...

  Antingen eller? Frågan borde aldrig ha ställts. Svaret har alltid varit, både och...

  Det är synd att vi tog en (helt onödig) omväg, men det verkar sakta plana ut. Tack gode gud och äntligen...

  Varför och varför skulle det också vara motsägelsefullt i sig att känna eller titta på ett analogt tyg- eller lackprov från nästa bil på en skinnsoffa som du nosade innan du köpte den, medan musiken i rummet kommer från digitala databärare eller till och med är streamade.

  Analog kontra digital borde aldrig ha eskalerat till en fråga om tro. Detta är lika överflödigt som en struma på nacken och lika infantilt som Megalodon vs. T-Rex. Vi missade verkligen ett tillfälle att visa våra avkommor hur mogna, kritiska, reflekterade och framför allt avslappnade vi alla är som vuxna 😉

  4
  1
 • blank

  Mina minnen av Citroen, som fortfarande lever och mår bra efter 50 år:
  Körde en ny Duck som student i början av 1971 och på den som Citroen satte på
  Deltog i Paris-Persepolis Rally. På grund av min andrapilots sjukdom
  misslyckades, men förevigades i Citroen-boken "Ankan-Igår-Idag-Imorgon". En bil för rena äventyr, som jag behövde ett dussin skyddsänglar till.
  Körde även gudinnan med vänner i början av 70-talet och råkade vara på
  utbrott av RAF-terroristerna vid Chiemsee, där Christian Klars föräldrars hus ligger.
  Stoppade här av poliser med maskingevär och DS nästan demonterad,
  för att de misstog mig för Christian Klar. Saab kom inte in i mitt liv förrän i mitten av 80-talet.
  Ändå kommer Citroen och speciellt 2CV inte att släppa mig.

 • blank

  Jättebra inlägg! En CX eller XM vore trevligt, jag tror att SÄÄBE inte skulle ha något emot sällskap.

Kommentarer är stängda.